Για τη δήλωση πόθεν έσχες των εκπροσώπων γονιών και μαθητών στις σχολικές επιτροπές
από παλαιότερη συνάντηση στο REX

Η ΑΣΓΜΕ  (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος) το τελευταίο διάστημα έγινε αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών από γονείς σε όλοι την Ελλάδα,

για τη δήλωση πόθεν έσχες που υποχρεούνται να υποβάλουν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Συλλόγων στις σχολικές επιτροπές των δήμων.

Συμφωνά με το ν. 3213/03 άρθρο 1 και 3 όπως αντικαταστάθηκε  από το ν. 4281/14 άρθρο 222, 224 και 225  στα υπόχρεα πρόσωπα υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ( πόθεν έσχες ) περιλαμβάνονται και οι εκπρόσωποι των γονεϊκών οργανώσεων και μαθητικών κοινοτήτων που συμμετέχουν ως μέλη στις σχολικές επιτροπές των δήμων.

Η ΑΣΓΜΕ θεωρεί τις συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου που αφορούν γονείς και μαθητές απαράδεκτες,  θέλοντας να υπενθυμίσει πως οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και των Μαθητικών Κοινοτήτων στις σχολικές επιτροπές, στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω της συμμετοχής τους σε αυτά τα πρόσωπα αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων, προσπαθούν να ελέγξουν τη σωστή και δίκαιη κατανομή της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης, προσπαθούν να βάλουν φραγμό στην ιδιωτικοποίηση των δομών του δημόσιου σχολείου, αναδεικνύουν ζητήματα  που αφορούν τις ανάγκες της λειτουργίας – της ασφάλειας των σχολικών μονάδων, δεν έχουν καμία ευθύνη διαχείρισης χρηματικών ή περιουσιακών στοιχείων των σχολικών επιτροπών.

Η στάση γονιών και μαθητών στις σχολικές επιτροπές φαίνεται πως αποτελεί αγκάθι στην εφαρμογή του νέου αποκεντρωμένου σχολείου και μέσω της δήλωσης πόθεν έσχες θεωρούμε πως γίνεται προσπάθεια να τους αποβάλουν από τις σχολικές επιτροπές.

Θεωρούμε ότι η προσπάθεια που γίνεται να εξισωθούν οι ευθύνες θύτη και θύματος, δηλαδή των Δημοτικών Αρχών – οι οποίες έχουν σημαντική ευθύνη για τη διαχείριση και τη κατανομή δημόσιου χρήματος –  και αυτή των εκπροσώπων γονιών και μαθητών είναι τουλάχιστον προκλητική.

Αλήθεια πιστεύει η κυβέρνηση πως οι εκπρόσωποι των γονιών στις σχολικές επιτροπές είναι υπεύθυνοι για τη διαφθορά και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος; Αλήθεια τι μέτρα έχουν πάρει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για τους δήμους εκείνους που έχουν παρακρατήσει τα χρήματα των σχολικών επιτροπών για να εξυπηρετήσουν άλλες ανάγκες;

Αιτούμεθα άμεσα να εξαιρεθούν από τις δηλώσεις πόθεν έσχες οι εκπρόσωποι των Ενώσεων συλλόγων στις σχολικές επιτροπές  με συγκεκριμένη απόφαση των οικείων σχολικών επιτροπών

Μετά τιμής το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Δήμου Αγίου Νικολάου

Χατζηδάκης Βασίλειος, πρόεδρος

Τζαγκουρνής Ευστάθιος, αντιπρόεδρος

Δρακωνάκη- Κρητσωτάκη Ιωάννα, γραμματέας

Γάλλου Μαρία – Ναυσικά, ταμίας

Δετοράκη Αικατερίνη, μέλος

Εγγλεζάκης Χαράλαμπος, μέλος

Μαργιολάκης Γεώργιος, μέλος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos