για τον Προϋπολογισμό, Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης κατά τη συνεδρίαση του την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 14.00μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης (Πλατεία Ελευθερίας), αφού έλαβε υπόψη του τις απόψεις του Περιφερειάρχη,

τις τοποθετήσεις των Αντιπεριφερειαρχών και των Περιφερειακών Συμβούλων αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

«Ύστερα από οκτώ και πλέον χρόνια, ένας ακόμα «σφικτός» προϋπολογισμός συζητείται και ψηφίζεται πριν τα Χριστούγεννα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2018 δημιουργεί τεράστια ανησυχία σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα, ενώ για ακόμα μια φορά αλλοιώνει την έννοια της ανάπτυξης και της κοινωνικής ισότητας.

Οι περικοπές στην ασφάλιση, στην υγεία, στην κοινωνική προστασία φτάνουν το 1,6 δις ευρώ, ενώ εκκρεμεί νέα μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου ορίου το 2020 ή και νωρίτερα, με τον «κόφτη», ανάλογα με την «πορεία της οικονομίας». Μεγάλες είναι οι περικοπές στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, που οδηγούν σε ασφυξία, σε πρωτοφανή περιφρόνηση των καθημερινών αναγκών σε έργα υποδομών, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας κα.

Την ίδια στιγμή η φορολογητέα ύλη για το 2018, θα διογκωθεί κατά 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2017 και θα φτάσει τα 48,10 δις ευρώ, ενώ τα έσοδα από οφειλές φόρων παλιών χρόνων με δόσεις και ρυθμίσεις υπολογίζονται σε 1,7 δις.

Στο πλαίσιο αυτό ως Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης καλούμε  τα κόμματα να αναθεωρήσουν τις γενικές αλλά και τις επιμέρους ρυθμίσεις του προϋπολογισμού, καθώς αυτό επιβάλλει η ελληνική κοινωνία, ύστερα από μια σειρά αλλεπάλληλων ετών ύφεσης και αυστηρής φορολογικής πολιτικής.

Ένας προϋπολογισμός αναπτυξιακός, δίκαιος, που θα ανοίγει το δρόμο για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και το πλαίσιο της ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής, αποτελεί μια αναγκαιότητα που δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.

Η Ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια των δυνατοτήτων της, πολύ δε περισσότερο οι συμπολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική  κρίση.

Για το λόγο αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει προς το θετικότερο όλους τους δημοσιονομικούς δείκτες, να μην περιορίσει ακόμα περισσότερο δικαιώματα εργαζομένων και βέβαια να μην προβεί σε περαιτέρω αυξήσεις στη φορολογία με την ταυτόχρονη μείωση των δημοσίων δαπανών»

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos