ΘησέαςΕρώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για την «υπαγωγή έργου βελτίωσης του οδικού δικτύου Καλαμαύκα – Ιεράπετρα στις οριζόντιες δράσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ» θέτει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού Λασιθίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
 
 
«Στην υ’ αριθμ. 6245/31-1-06 απάντηση του Υπουργείου σας σε ερώτησή μου σχετικά με την κατανομή των πόρων του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», ανάμεσα σε άλλα με πληροφορήσατε ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1 Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης (ΚΕΠ) του προγράμματος, την υπ’ αριθμ. 4244/2005 εγκύκλιο του Υπουργείου σας και το ν.3274/04, αποφασίστηκε ότι ποσοστό 20% των πόρων του Προγράμματος κατανέμεται σε οριζόντιες δράσεις, δηλαδή μελέτες και ενέργειες για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών και την υποστήριξη της προσυμβατικής διαδικασίας για τις συμπράξεις των ΟΤΑ με τον ιδιωτικό τομέα.
 
 Στο ίδιο έγγραφό σας δηλώνετε απερίφραστα ότι την ευθύνη της πρωτοβουλίας ένταξης ενός έργου στις οριζόντιες δράσεις του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» την έχει ο Υπουργός ΕΣΔΔΑ και χαρακτηριστικά αναφέρετε: «… η ένταξη οριζόντιων δράσεων (μελετών και ενεργειών έκτακτων και επειγουσών αναγκών) γίνεται με απόφαση της ΚΕΠ κατόπιν πρότασης του Υπουργού ΕΣΔΔΑ). Όπως ήδη γνωρίζετε, η κατάσταση του οδικού δικτύου Καλαμαύκα – Ιεράπετρα είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για τους κατοίκους της περιοχής που διέρχονται με καθημερινό κίνδυνο τραυματισμού.
 
Η επείγουσα ανάγκη βελτίωσης του και αποκατάστασης των φθορών που έχουν κατά καιρούς προκληθεί από έντονα καιρικά φαινόμενα είναι προφανής και αδιαμφισβήτητη. Η σημασία του συγκεκριμένου δικτύου για την εύρυθμη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δ.Διαμερισμάτων και Δμων της Περιοχής και την εξυπηρέτηση των αναγκαίων μετακινήσεων των κατοίκων είναι καίρια. Κατά συνέπεια, γίνεται αντιληπτό, ότι οι ενέργειες βελτίωσης του συγκεκριμένου οδικού δικτύου είναι και αναγκαίες και επείγουσες, ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν τις απαιτήσεις του νόμου και τα κριτήρια ένταξής τους στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» σύμφωνα με τα αρ. 10 και 11 του εφαρμοστέου ν. 3274/04.
 
Η κατάσταση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου είναι λυπηρή και κάθε καθυστέρηση βελτίωσης της, εντείνει τους κινδύνους που ελλοχεύει για την ασφάλεια των διερχόμενων, αλλά και την αισθητική και οικονομική ζημία που προκαλεί στην περιοχή, ιδίως εν όψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα δε, με τα αναφερόμενα στο παραπάνω έγγραφο του Υπουργείου σας, η ευθύνη της πρτοβουλίας για την ένταξή του στις οριζόντιες δράσεις του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» βαρύνει αποκλειστικά τον Υπουργό ΕΣΔΔΑ.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
  • Με δεδομένο το γεγονός ότι ο Υπουργός ΕΣΔΔΑ είναι ο κατά νόμο αποκλειστικά αρμόδιος για την υποβολή πρότασης ένταξης ενός έργου στις οριζόντιες δράσεις του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, θα προτβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη της βελτίωσης του οδικού δικτύου Καλαμαύκα – Ιεράπετρα στο πρόγραμμα αυτό, προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο που δικαιούται χρηματοδότηση καθώς συγκεντρώνει όλα τα επιμέρους κριτήρια ένταξης; 
  • Πότε σκοπεύετε να προβείτε στην παραπάνω υποβολή πρότασης σας στην ΚΕΠ, ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο αυτό και να παύσει πια η άδικη ταλαιπωρία και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι τραυματισμού των κατοίκων της περιοχής που αναγκάζονται να διέρχονται από το εγκαταλελειμμένο και ακατάλληλο αυτό οδικό δίκτυο»;

Ο ερωτών Βουλευτής
Μιχάλης Καρχιμάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos