για το Σχέδιο του οικισμού της Αμμουδάρας
η Αμμουδάρα από ψηλά

Με αφορμή την εγκύκλιο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ Δημήτρη Οικονόμου προς τους Δήμους της χώρας να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα νέα σχέδια  και τον προσδιορισμό σειράς προτεραιότητας τους έως τις 10/07/20, αναφορικά με το Σχέδιο του οικισμού της Αμμουδάρας, ως Σύλλογος ζητάμε την υψηλά ιεράρχηση του σε αυτό το πρόγραμμα, υπενθυμίζοντάς σας τους ισχυρότερους  λόγους που το επιβάλουν , όπως:

1  Το σχέδιο οικισμού ξεκίνησε το 1985.

2   Η τελευταία ανάρτηση έγινε το 1999.

3   Ο οικισμός βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από τις παρυφές της πόλης του Αγίου Νικολάου .

4   Με την απογραφή του 2011 . Ο αριθμός των κατοίκων  494 κυρίως νέων οικογενειών.

5   Σύμφωνα με την ανάρτηση του σχεδίου προβλέπονταν ενστάσεις για δρόμους, κοινοχρήστους  και κοινωφελείς χώρους .

6   Δυστυχώς δεν υπάρχει έλεγχος οικοδομικής  δραστηριότητας και οι παρανομίες οικοδομικής άδειας , περιφράξεις , είναι σκληρή πραγματικότητα.

7   Όσο καθυστερεί η προώθηση τους σχεδίου του Οικισμού τόσο θα δημιουργούνται αδιέξοδα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί σχέδιο ποτέ!

Άμεση ανάγκη χωροθέτησης δρόμων και κοινοχρήστων  κοινωφελών χώρων.

8  Σε περίπτωση πυρκαγιάς ας ερωτηθεί σήμερα η πυροσβεστική & η επιτροπή πολιτικής προστασίας  τί δυνατότητες επέμβασης έχουν.

Με απόλυτη βεβαιότητα θα συμβεί ότι συνέβη στο Μάτι  Αττικής το 2018.!

9   Η περιοχή, όχι μόνο, του υπάρχοντος  σχεδίου του οικισμού είναι παραλιακό τουριστικό μέτωπο.

10   Ήδη υπάρχουν λειτουργούσες μικρές και μεγάλες τουριστικές μονάδες αλλά και έντονο ενδιαφέρον, για περαιτέρω οικιστική & τουριστική ανάπτυξη .

11   Το γενικό ανάγλυφο του οικισμού είναι αμφιθεατρικό και προσελκύει το ανάλογο ενδιαφέρον από οικιστικής άποψης.

12   Στο όνομα του δήθεν οικισμού οι αντικειμενικές αξίες της περιοχής (Α ζώνη & Β ζώνη) είναι από τις υψηλότερες  της χώρας (υπήρξε και εκδήλωση διαμαρτυρίας στη πλατεία του Αγίου Νικολάου το  2017).

13   Στο τμήμα της Π.Ε.Ο. καθημερινά  αθλούνται κάτοικοι της πόλης του Αγίου Νικολάου και όχι μόνο.

Ο ποδηλατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου χρησιμοποιεί την περιοχή λόγω του επίπεδου ανάγλυφου .

14 Ο Αντ/ρχης Λασιθίου στις 18/06/2020 σε συνάντηση με το Δ.Σ του Συλλόγου και με την Τεχν. Υπηρεσία  της Π.Ε Λασιθίου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό του ρέματος όμβριων υδάτων που θα εκβάλλει στην παραλία της Αμμουδάρας .Το χρονοδιάγραμμα για  το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται από το τέλος του 2020 ή αρχές του 2021.Να σημειωθεί ότι έχει σφραγισθεί το υπάρχον γεφυράκι επί της Π.Ε.Ο. από οικιστική-επιχειρηματική δραστηριότητα. Με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν σπίτια κάθε χειμώνα . Υπάρχουν ήδη αναφορές και καταγγελίες καταστροφών .

15   Στο φάκελο σχεδίου Αμμουδάρας της Τεχνικής Υπηρεσίας υπάρχουν στοιχεία μελετών που συνηγορούν θετικά.

16   Η περιοχή της Αμμουδάρας έχει δεσπόζουσα θέση στην μελέτη του παραλιακού μετώπου του Δήμου Αγίου Νικολάου  που δυστυχώς βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

17   Στα κριτήρια  του Υπουργείου επισημαίνεται η καθυστέρηση επενδύσεων και παρεμπόδιση επεκτάσεων των πόλεων και οιακισμών .

18   Είναι σημαντικό σύμφωνα με την εγκύκλιο ότι το πρόγραμμα θα συγχρηματοδοτηθεί από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η όποια επιβάρυνση  αφορά αποκλειστικά το Υ Π Ε Ν ενώ οι Δήμοι δεν θα κληθούν να διαθέσουν ιδίους πόρους.

Με όλα τα παραπάνω επιχειρήματα ευελπιστούμε  ότι το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο οικισμού Αμμουδάρας θα τύχει και ανάλογης προτεραιότητας από την πολιτική βούληση του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Αναπτυξιακός Σύλλογος Αμμουδάρας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos