Γιώργος Χατζηδάκης, από τους τελευταίους μεγάλους
Ο Γιώργος Χατζηδάκης, ανάμεσα σε Κουνενό, Ζερβό και Κλώντζα

Κάποιες εκδηλώσεις, όπως αυτή το πρωί της Κυριακής (17/6) και όλη η αφήγηση καθώς και τα ιστορικά στοιχεία, ενός ανθρώπου που πέρασε δια πυρός, σιδήρου, αλλά και τη μετέπειτα περιοδο της μεταπολίτευσης και των πολιτικών και των πολιτικών τους,

μας θυμίζουν, τουλάχιστον σε όσους παρακολούθησαν, ότι τη σημερινή μας ελευθερία που έχει ξεπεράσει τα όρια της ασυδοσίας γιατί δεν την εκτιμήσαμε ποτέ, την οφείλουμε σε κάποια πρόσωπα, όπως ο Γιώργος Χατζηδάκης, που αντιστάθηκαν σε κατακτητές και υπερασπίστηκαν στη συνέχεια τον τόπο τους μέσα από αιρετές θέσεις.

Πολλοί απ’ αυτή τη γενιά, δεν είναι πια μαζί μας, είτε έπεσαν στο καθήκον, είτε έφυγαν φυσιολογικά. Ο Γιώργος Χατζηδάκης τα κατάφερε και είναι όρθιος μέχρι τις μέρες μας, 97 χρονώ. Ευτύχησε να απολαύσει τα αγαθά των αγώνων αυτού και των συντρόφων του.

Τη Κυριακή το πρωί, σε ένα γεμάτο κινηματοθέατρο REX,

Γιώργος Χατζηδάκης, από τους τελευταίους μεγάλους
πολλοί πρώην συνεργάτες και φίλοι

Γιώργος Χατζηδάκης, προσωπικότητα, έργο προσφορά:

  • η Μαρία Σεργάκη, φυσικός, συγγραφέας, πρώην προϊσταμένη των ΓΑΚ Λασιθίου, «Ο αντιστασιακός Γεώργιος Χατζηδάκης»
  • ο Γιάννης Χρονάκης, φιλόλογος, πρώην διευθυντής του ΕΠΑΛ Νεάπολης, «Ο πολίτης, επιχειρηματίας και αυτοδιοικητικός Γεώργιος Χατζηδάκης»
  • ο Μιλτιάδης Παπαδάκης, φιλόλογος, συγγραφέας, «Η προσφορά του Γεωργίου Χατζηδάκη ως προέδρου της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης στα Γράμματα και τον Πολιτισμό».

Συντόνισε η Έρση Ορφανάκη, φιλόλογος, πρώην διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου.

Γιώργος Χατζηδάκης, από τους τελευταίους μεγάλους
o Γιώργος Χατζηδάκης, μετά τη κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Μάχης Οροπεδίου Λασιθίου

Ο ίδιος, ευχαριστώντας όσους δούλεψαν και όσους τίμησαν την εκδήλωση, αναφέρθηκε στη ζωή του που άλλαξε με τη συμμετοχή του στην αντίσταση και στην ΕΠΟΝ και συμπλήρωσε ότι τα έργα στα οποία αναφέρθηκαν οι ομιλητές, πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία πολλών ανθρώπων του νομού μας.

Στο REX, βρέθηκαν πρώην δήμαρχοι, συνεργάτες του Χατζηδάκη, στελέχη της Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά και πολύς κόσμος που γνωρίζει τον άνθρωπο και θέλησε να τον τιμήσει με τη παρουσία του. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Κρητικής λογοτεχνίας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos