Τομάτες, βιολογικές ;Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου διοργανώνει την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007 και ώρα 8 το βράδυ στην αίθουσα «Αντώνιος Βορεάδης» στο Τζερμιάδων, ημερίδα με θέμα «Γνωριμία με τη βιολογική γεωργία», συμπεριλαμβάνοντας ομιλίες από διάφορους καταξιωμένους επιστήμονες αλλά και γεωργούς με μεγάλη εμπειρία στις οικολογικές καλλιέργειες. Μια τέτοια συνάντηση απευθύνεται αφενός κυρίως σε αγρότες με σκοπό να τους ενημερώσει για το τι ακριβώς σημαίνει βιολογική γεωργία, τους κανόνες που πρέπει να ακολουθύνται, την παραγωγή και την εμπορία αυτών των προϊόντων καθώς και να τους παρουσιάσει τους λόγους που θα τους παρότρυναν να κάνουν στροφή σε μια τέτοια μορφή καλλιέργειας.
Αφετέρου απευθύνεται σε καταναλωτές οι οποίοι είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μις και σε εκείνους καταλήγει κάθε προϊόν, δίνοντας τους την ευκαιρία να καταλάβουν τι είναι τα βιολογικά προϊόντα, ποια η διαφορά τους με τα συμβατικά και πως εξηγείται η αξία τους. Η βιολογική γεωργία είναι η γεωργία του χτες και του αύριο συγχρόνως. Λίγες είναι οι κατ’ ουσίαν διαφορές που έχει σήμερα ένας βιοκαλλιεργούμενος λαχανόκηπος από εκείνο πριν από μισό περίπου αιώνα.
Τα βιολογικά προϊόντα καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και χωρίς οποιασδήποτε άλλης μορφής φυτοφαρμάκων μιας και όλα τα προβλήματα που μορεί να παρουσιάσει μια τέτοια καλλιέργεια αντιμετωπίζονται με μέσα απολύτως φιλικά στο περιβάλλον σε συνδυασμό με τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι παππούδες μας πριν ακόμα η επιστήμη τους προσφέρει την εύκολη αλλά βλαβερή λύση των φυτοφαρμάκων.
Στις μέρες μας, βέβαια, τα μεγέθη των γεωργικών εκτάσεων είναι πολύ μεγαλύτερα και οι αγρότες πολύ λιγότεροι από ότι παλιότερα, γεγονός που θεωρείται ότι καθιστά σχετικά δύσκολη την εφαρμογή τεχνικών βασισμένων στις «παραδοσιακές» μεθόδους καλλιέργειας. Τίποτα δεν είναι, όμως, ακατόρθωτο αφού η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι με το μέρος μας προσφέροντας μας γνώσεις και εφόδια που κάνουν τα δύσκολα εύκολα. Και όταν η θεωρία γίνεται πράξη τότε έρχονται οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα να επιβεβαιώσουν όλα α παραπάνω και να διώξουν κάθε αμφιβολία ή δισταγμό.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
19:00 Προσέλευση
19:30 Χαιρετισμοί
20:00 Μιχάλης Παπαηλιάκης, Γεωπόνος της Διεύθυνσης αγροκτήματος του ΑΤΕΙ Κρήτης-Ηράκλειο «Ο κανονισμός 2092/91 περί βιολογικού τρόπου παραγωγής αγροτικών προϊόντων».
20:15 Δημήτρης Μπιλάλης, Επίκουρος Καθηγητής βιολογικής γεωργίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών «Τεχνικές παραγωγής στη βιολογική γεωργία».
20:30 Γιώργος Χαριτάκης, Γεωπόνος Φυτοπροστασίας Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Επαρχίας Λασιθίου «Γενικές αρχές φυτοπροστασίας στη βιολογική γεωργία».
20:45 Νικόλαος Παγιαυλάς, Βιοκαλλιεργητής «Μια δωδεκαετής εμπειρία στη βιολογική καλλιέργεια κηευτικών».
21:00 Ιωάννα Διαλυνά , Τ. Γεωπόνος-Μsc Οικολογικές καλλιέργειες- Βιοκαλλιεργητής, «Η βιολογική καλλιέργεια της πατάτας στο Οροπέδιο Λασιθίου. Εμπειρίες- προοπτικές».
21:15 Νεκτάριος Μαργιανάκης, Γεωπόνος- Εμπορία βιολογικών προϊόντων «Η εμπορία και οι προοπτικές της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
21:30 Ευαγγελία Μυλωνάκη , Τ. Γεωπόνος- Υπεύθυνη εμπορικού τομέα του συνεταιρισμού ΓΑΙΑ «ΓΑΙΑ: Συνεταιρισμός παραγωγών και καταναλωτών βιολογικών προϊόντων».
21:45 Συμπεράσματα-Ερωτήσεις Από το Γραφείο Τύπου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos