Γράμμος - Βίτσι. Μια επέτειος που πρέπει να διδάξει.
από την εκδήλωση

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ήταν παρούσα στο Βίτσι, για να τιμήσει τους ήρωες πεσόντες, αξιωματικούς και οπλίτες αλλά και τους πολίτες, που κατέβαλαν φόρο αίματος, για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Μέλη της Εθνικής Επιτροπής παρακολούθησαν τις επετειακές εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων.

Στις εκδηλώσεις στο Γράμμο και στο Βίτσι, που οργανώνονται κάθε χρόνο από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), μια πανεθνική μη κομματική ένωση, που υπάγεται στο ΥΠΕΘΑ, η Κυβέρνηση, για άλλη μια χρονιά, έλαμψε δια της απουσίας της. Ούτε καν βουλευτής της ΝΔ δεν παρευρέθηκε. Ούτε ο επίσημος Στρατός. Αντίθετα, την επέτειο τίμησαν άνθρωποι, που ήρθαν από όλη την Ελλάδα στα χώματα, όπου άφησαν οι παππούδες και οι πατεράδες τους την τελευταία τους πνοή, για την πατρίδα. Η παρουσία και η ομιλία του επιζώντα απόστρατου, από το Άργος, 98 ετών, θα έπρεπε να γεμίσει ντροπή και τύψεις το επίσημο κράτος, αν είχε τη δυνατότητα τέτοιων συναισθημάτων.  

Όμως, έθνος που δεν γνωρίζει την ιστορία του, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να την ξαναζήσει. Εθνική συμφιλίωση επιτυγχάνεται, όταν τις “μαύρες σελίδες” της Ιστορίας μας τις μελετάμε, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, για να επισημάνουμε τα λάθη και των δύο πλευρών, τα εγκλήματα και των δύο πλευρών, και αναθέτουμε στην ιστορική έρευνα –κι όχι στην πολιτική προπαγάνδα– να προσδιορίσει τα ποσοστά κάθε πλευράς. Αρκεί να συμφωνούμε στο στοιχειώδες: τα όπλα δεν είναι τρόπος, για να λύνουμε τις διαφορές μας. Όμως, το Κόμμα, που πρωτοστάτησε σ’ εκείνον τον αλληλοσπαραγμό, διαφωνεί και υποστηρίζει, ακόμα και σήμερα, ότι ο σκοπός της ύπαρξής του είναι η επιβολή δικτατορίας –σταλινικού τύπου– στη χώρα, διά των όπλων.

Περιμένουμε κάποιοι να αρχίσουν να προβληματίζονται γι’ αυτήν τη “θέση”.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ευχαριστεί την ΕΑΑΣ, που κρατά ζωντανή τη μνήμη και την ιστορία της Πατρίδας μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos