Δήλωση του Πολιτικού Μηχανικού Κωστή Μαυρικάκη
ο Κωστής Μαυρικάκης

Με έκπληξη, οργή και αγανάκτηση διαβάζω στο www.104fm.gr, την απρόκλητη και ανεξήγητη δήλωση του δημάρχου κ. Ζερβού σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε στις 10.02.2020 στα τοπικά ΜΜΕ και στην οποία, επιχειρεί να με «φωτογραφίσει» με τον πλέον δηκτικό και μακαρθικό τρόπο, ότι λέει, «υπονομεύω την υπόθεση ένταξης της Σπιναλόγκας στην UNESCO»! Ο κ. Ζερβός προχώρησε σε μια αναίτια, αχαρακτήριστη, ανήθικη και ανοίκεια επίθεση εναντίον μου. Ήρξατο χειρών αδίκων απέναντί μου.

Ο επί σχεδόν τρείς δεκαετίες θεόσταλτος για τον τόπο κ. Ζερβός, αγνοούσα ότι διαθέτει ουρανόθεν το χρίσμα που διέθεταν μόνο παπικοί νούντσιοι, καθολικοί καλόγεροι και διαπιστευμένοι από τον πάπα ιεροεξεταστές του Μεσαίωνα: Να στήνει αυτοσχέδια και στημένα δικαστήρια στο προσωρινό Σαράι του, για να ρίχνει στην πυρά όποιους έχουν διαφορετική άποψη από τη δική του για τον τόπο και την προοπτική του! Δεν είναι μόνο Σουλτανική ή Μοναρχική αντίληψη αυτό. Είναι κάτι πολύ βαθύτερο, πολύ πιο επικίνδυνο: Είναι η αναβίωση του φασισμού.

Το αυγό του φιδιού πλέον, εκκολάπτεται στο Μεραμπέλλο μέσα από θεσμικό μανδύα, που λέγεται «δήμαρχος». Οι ναζιστικές και Χιτλερικές πρακτικές μιας χαρτοκοπτικής φιγούρας που λεηλατεί τον τόπο  για σχεδόν μια γενιά και εκμεταλλεύεται το προσωρινό του θεσμικό αξίωμα για να σπιλώσει ανθρώπους και συνειδήσεις, δεν περνούν σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Οι σκοτεινές πρακτικές, οι εκφοβισμοί, οι απειλές και οι συμπεριφορές τύπου Ερντογάν, δεν έχουν πέραση στον τόπο με το άπλετο φως του ουρανού που φωτίζει τη διαφάνεια των κοινών υποθέσεων. Μονάχα «οι φαύλα πράττοντες μισούν το φως ίνα μη ελεχθούν τα έργα αυτών»

Έμαθα λοιπόν από τον μαινόμενο από ανεξήγητο θυμό, ρεβανσισμό και τρικυμία εν κρανίω ευρισκόμενο δήμαρχο, όπως φαίνεται και από το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, ότι έχω τόση μεγάλη δύναμη, που πραγματικά την αγνοούσα: Μπορώ, λέει, να επηρεάζω με τα γραπτά μου, όχι μόνο κρατικές αποφάσεις και εθνικές υποθέσεις, αλλά αποφάσεις υπερεθνικών και Διεθνών Οργανισμών όπως …η UNESCO!  Τον ευχαριστώ πραγματικά που αναγνωρίζει για μένα κάτι, που αγνοούσα παντελώς! Αλλά ας σοβαρευτούμε.

Ο κ. Ζερβός πρέπει να γνωρίζει ότι διατηρώ, χωρίς να ερωτώ κάθε φορά τη γνώμη του φερόμενου ως Δημάρχου, το αναφαίρετο δικαίωμα μου και την επιβεβλημένη υποχρέωσή μου να εκφράζω ελεύθερα και με οδηγό τη συνείδησή μου τις απόψεις μου, όπως ορίζει η Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν θα την έχει ακούσει ποτέ του. Ο κ. Ζερβός και το ελληνικό ΥΠ.ΠΟ. θα πρέπει να γνωρίζουν το αυτονόητο:

Η τήρηση των ουσιαστικών και όχι των εικονικών προϋποθέσεων που επιτάσσουν τόσο η ελληνική συνταγματική και νομοθετική τάξη, όσο και οι διεθνείς συνθήκες για την προστασία των μνημείων που έχουν εισαχθεί στην ελληνική νομοθεσία αλλά και οι αυστηρές επιχειρησιακές οδηγίες της UNESCO και που κελεύουν την ουσιαστική και όχι φαινομενική συμμόρφωση του ελληνικού κράτους προς αυτές, είναι εκ των ουκ άνευ για την οριστική εγγραφή της Σπιναλόγκας στα ΜΠΠΚ.

Ο κ. Ζερβός και οι μέχρι σήμερα ηγεσίες του ΥΠ.ΠΟ. (δυστυχώς και η εκ μεταγραφής σημερινή) προσπαθούν με πλασματικά μέσα και τρόπους να επιτύχουν την ένταξη. Προσπαθούν να εξαπατήσουν το Διεθνή Οργανισμό αποκρύπτοντας την πραγματική εικόνα τόσο της Σπιναλόγκας, όσο και της ζώνης επιρροής της, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Από το 2002 που κατέθεσα την πρόταση μέχρι σήμερα έχουν περάσει 18 ολόκληρα χρόνια!

Συμπτωματικά, οι πρώτοι αποδέκτες της πρότασης, ήταν η σημερινή υπουργός πολιτισμού και ο σημερινός δήμαρχος, οι οποίοι και τότε τη χλεύασαν. Άλλοι φωναχτά, άλλοι σιωπηρά.

Μπορούσαν να έχουν υλοποιήσει και να έχουν περαιώσει όλες τις εκκρεμείς προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις που επιτάσσουν οι δεσμευτικές συνθήκες της χώρας για την πολιτιστική κληρονομιά, την τοπική βιωσιμότητα και την αειφορία με ό,τι αυτό συνδέεται με ένα αυστηρό και πειστικό διαχειριστικό σχέδιο που αποκλείει το overtourism model, έναντι της διεθνούς κοινότητας τόσο πάνω στο μνημείο όσο και στην ευρύτερη buffer zone του, αντί να περιορίζονται σε πομφόλυγες, κιτς πανηγύρια, δημόσιες σχέσεις και φτηνές επιδείξεις πάνω και έξω από την οχυρή νησίδα.

Οι πρακτικές του φερόμενου δημάρχου, πρακτικές μαυρογιαλούρου και εν δυνάμει ιδεολογικού καθοδηγητή παρακρατικών ταγμάτων που υποθάλπει τη στοχοποίηση ανθρώπων που έχουν διαφορετική άποψη από τη δική του, έρχεται από το πιο σκοτεινό φασιστικό παρελθόν και χαρακτηρίζει μόνον εκείνους που νοιώθουν ότι «στριμώχνονται» από ουσιαστικά επιχειρήματα, απέναντι στη βορβορώδη και επιδερμική πολιτική διαχείριση του θέματος, απέναντι δηλαδή στον εκχυδαϊσμένο και φτηνό λαϊκισμό που ξέρουν μόνο να μετέρχονται.

Ο κ. Ζερβός και η κ. Μενδώνη, διαχρονικοί λαθρεπιβάτες της εξουσίας και οι δύο, θα είναι οι πρώτιστοι υπεύθυνοι μιας ενδεχόμενης αποτυχίας και μη υιοθέτησης του εθνικού εγχειρήματος ένταξης της Σπιναλόγκας στους κόλπους της συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας. Ας μην ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους. Ας μην ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα για να φορτώσουν μονάχα δικές τους παραλείψεις και να μεταθέσουν σε άλλους τις ανεπάρκειές τους. Με φύλλα συκής δεν μπορεί να κρυφτεί μια καθολική γύμνια της ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας και ενός αρχοντοχωριάτη δημάρχου βουτηγμένου στον πιο επονείδιστο και χυδαίο λαϊκισμό.

Καλώ τον κ. Ζερβό, με τον ίδιο τρόπο που επέλεξε να με στοχοποιήσει δημοσίως, με τον ίδιο τρόπο να επανορθώσει το πρωτάκουστο ατόπημά του που εκθέτει όχι μόνο τον ίδιο αλλά και το θεσμικό ρόλο που εκπροσωπεί. Στην αντίθετη περίπτωση, η συνέχεια θα δοθεί στις αίθουσες της ελληνικής ποινικής δικαιοσύνης για διάδοση προς το πρόσωπό μου δια του τύπου ψευδών και ανυπόστατων γεγονότων που βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη μου, καθώς και για ηθική αυτουργία ενδεχόμενης τέλεσης από τρίτους αξιόποινων πράξεων προς εμένα ή συγγενικά μου πρόσωπα ή σε περιουσιακά μου στοιχεία, καθότι ο υπαίτιος γνωρίζει ότι τα γεγονότα που επικαλείται είναι παντελώς ψευδή και ανυπόστατα.

Κωστής Ε. Μαυρικάκης

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Συντονιστής και μέλος της αρχικής ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΑΚ για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας της οχυρής νησίδας Σπιναλόγκας στην UNESCO

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos