όμορφος τόπος, αφημένος στη τύχη του από το Ελληνικό κράτος

Οροπέδιο Λασιθίου, Τζερμιάδο

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο Οροπέδιο Λασιθίου ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μηλιαράς επαναφέρει το μείζον θέμα της έλλειψης οργανωμένης αστυνόμευσης στην περιοχή. Με επιστολή που απέστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, επισημαίνει τα προβλήματα και την ανάγκη επάνδρωση του Αστυνομικού Σταθμού Τζερμιάδων.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το τελευταίο τραγικό περιστατικό που καταγράφηκε αυτές τις μέρες στο Οροπέδιο Λασιθίου με τον πολύ σοβαρό τραυματισμό δύο ηλικιωμένων μέσα στο σπίτι τους στο χωριό Αβρακόντε κατά τη διάρκεια ληστείας σε βάρος τους, αναδεικνύει για πολλοστή φορά τη σοβαρή έλλειψη αστυνόμευσης που υπάρχει στην ορεινή περιοχή του Δήμου μας.
Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει το πρόβλημα με υπομνήματα, επισημάνσεις γραπτές και προφορικές και βέβαια κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Ρέθυμνο που έγινε παρουσία του προκατόχου σας κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, με μοναδικό θέμα για την ασφάλεια των ορεινών περιοχών της Κρήτης μετά τα γεγονότα στο Μυλοπόταμο.
Παρά την αναδιάρθρωση που εξαγγέλθηκε, το Οροπέδιο Λασιθίου, ορεινή και μειονεκτική περιοχή, δεν συμπεριλήφθηκε στο σχεδιασμό και συνεχίζει σήμερα να υπηρετεί στην περιοχή ένας αστυνομικός. Αλλά ακόμα και ο μοναδικός αστυνομικός που βρίσκεται στο Σταθμό Τζερμιάδων ανήκει στο Τμήμα της Νεάπολης και πολλές φορές απουσιάζει από την περιοχή για να καλύψει ανάγκες του Τμήματος στο οποίο υπάγεται.
Το τραγικό περιστατικό που καλύφθηκε ευρέως από τα ΜΜΕ φανερώνει μόνο την αιχμή του προβλήματος και όχι όλο το πρόβλημα. Υπάρχουν καθημερινά δεκάδες προβλήματα για τους κατοίκους της περιοχής αλλά δεν καταγράφονται ως συμβάντα, διότι κανείς κάτοικος – ειδικά οι ηλικιωμένοι – δεν μπορεί να μετακινηθεί στα αστικά κέντρα για να κάνει καταγγελίες. Αυτά τα φαινόμενα οδήγησαν στο πρόσφατο αιματηρό επεισόδιο που χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανή και άγρια βαρβαρότητα.
Το γεγονός προκάλεσε τρόμο στην τοπική κοινωνία και έχει σοκάρει τους ηλικιωμένους δημότες μας, οι οποίοι και αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, επιτείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια για ολιγωρίες και καθυστερήσεις στην επάνδρωση του Αστυνομικού Σταθμού Τζερμιάδων. Θα πρέπει λοιπόν οι διορθωτικές παρεμβάσεις να γίνουν τώρα πριν φτάσουμε στο σημείο, να έχουμε φαινόμενα όπως εκείνα που καταγράφηκαν στο παρελθόν σε άλλες ορεινές περιοχές της Κρήτης, γιατί όπως αποδεικνύεται υπάρχει μεταφερόμενη εγκληματικότητα στις περιοχές όπου παρουσιάζεται ελλιπής αστυνόμευση
».

Από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos