Δασικοί χάρτες Λασιθίου: ερωτηματικά
…ασκήσεις επί δορυφορικών φωτογραφιών που μπλέκουν κόσμο

Μετά την ανακοίνωση για τη ανάρτηση των δασικών χαρτών της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου, είπαμε να ρίξουμε μια ματιά. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία: το μεγαλύτερο μέρος του Λασιθίου είναι δασικό!!!! Δηλ. βάσανα και μοιρολόγια όσων οι ιδιοκτησίες είναι στα σχέδια αυτά δασικές.

Εξ όσων βλέπουμε όταν εξετάσουμε από κοντά περιοχές, οι σχεδιαστές των χαρτών μάλλον λειτούργησαν με ότι έβλεπαν, δηλ. τη τρέχουσα κατάσταση που δείχνουν οι δορυφορικές απεικονίσεις. Καμία ματιά σε παλαιότερες αεροφωτογραφίες. Οπότε, περιοχές που παλαιότερα καλλιεργούνταν αλλά έχουν εγκαταληφθεί, χαρακτηρίζονται δασικές. Μεγάλο μέρος δε των δασικών, είναι περιοχές με ελάχιστη βλάστηση, σχεδόν χορτολιβαδική.

Στους Δασικούς Χάρτες Λασιθίου, δεν έχουν συμπεριληφθεί περιοχές όπου εμφανώς υπάρχουν καλλιέργειες, δηλ. με ορατά ίχνη. Παλαιότερα σημεία καμένων δασών που καλλιεργήθηκαν στη συνέχεια, δεν εμφανίζονται ως δασικά.

Είναι απορίας άξιο, ποιοι επιμελήθηκαν τους χάρτες και τι παιγνίδια εν δυνάμει παίζονται. Με τη γεωργική γη, ή με περιοχές όπου ετοιμάζονται επενδύσεις παραγωγής ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά). Όταν π.χ. το αεροδρόμιο Σητείας παρουσιάζεται ως δασική έκταση ;;;;;!!!!!!

Όσο για το μπλέξιμο, όσων οι εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί δασικές: έχουν το χρονικό περιθώριο έως 27 Μαΐου να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους αλλά πως;

……… προσφεύγοντας σε ειδικά γραφεία που προχωρούν σε φωτοερμηνείες, χρησιμοποιώντας και τις παλαιότερες αεροφωτογραφίες. Κάτι όμως που μεταφράζεται σε χρόνο αλλά κυρίως χρήμα. Διότι ναι μεν οι αεροφωτογραφίες από το 1947 μέχρι σήμερα έχουν την ισχύ κρατικών εγγράφων (αδιαμφησβήτητη), όμως δεν ελήφθησαν και πολύ υπ’ όψιν.

Τα ερωτηματικά πολλά. Να προσθέσουμε άλλο ένα: Αν τα πάρει κανείς και προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας;;;;;;

Οι δασικοί χάρτες βρίσκονται εδώ. Κάντε zoom στις περιοχές που σας ενδιαφέρουν

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos