Αρχιεπισκόπος Κρήτης Τιμόθεος Την ώρα που ολόκληρη η Κρήτη θρηνεί και εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώνονται για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμοθέου, που άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Τετάρτης η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία συμμετέχει στο πένθος, λαμβάνει αποφάσεις και απευθύνει μηνύματα προς τους πιστούς. Η τελετή της εξοδίου ακολουθίας, θα γίνει  σήμερα Σάββατο 29 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.

Ο εκλιπών θα ταφεί μετά δική του επιθυμία στη Μονή ης Αγίας Φωτεινής στα Ελληνοπεράματα.

Αποφάσεις και μηνύματα

 
Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου, απέστειλε προς την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο Κρήτης το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα:
 
«Πληροφορηθείς με βαθύτατη λύπη περί της εις Κύριον εκδημίας του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου, εξόχου Ποιμενάρχου, υποδειγματικού θους, σεμνότητος και προσφοράς, ο οποίος ανάλωσε εαυτόν με ανιδιοτελή αφοσίωση υπέρ της Εκκλησίας και του Ποιμνίου του, καταλιπών σημαντικώτατο φιλανθρωπικό έργο, εκφράζω τα θερμότατα συλλυπητήριά μου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο Κρήτης, το θεοφιλές Ποίμνιο και τους οικείους του».
 
Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου
 
Στην έκτακτη συνεδρίαση του στις 27 Ιουλίου μετά το θλιβερό άγγελμα ίου αιφνίδίου θανάτου ίου Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου, Υπερτιμου και Έξαρχου Ευρώπης αποφασίζει ομόφωνα
  • Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Δήμου επί τριήμερον στο Δημοτικό κατάστημα
  • Να υποβληθούν τα συλλυπητήρια του λαού, του Δήμου Αγίου Νικολάου και της πόλεως εις την Αρχιεπισκοπή Κρήτης
  • Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο

Νίκος Καστρινάκης, Δημάρχος Νεάπολης, Προέδρος ΤΕΔΚ Λασιθίου και Συνδέσμου ΤΕΔΚ

 Είναι μεγάλη απώλεια για την Ορθοδοξία, για την Εκκλησία μας, για την Κρήτη ολόκληρη. Η μακρά ποιμαντορική του διακονία, με την βαθιά χριστιανική σκέψη, διδασκαλία και πρακτική, το έργο του και η όλη προσωπικότητα του , θα μείνει στις καρδιές όλων των κρητικών. Είναι βαθιά η θλίψη μας.Θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε πάντα.

Γιώργος Σαρειδάκης, Διοικητής ΔΥΠΕ Κρήτης

Η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης για την εις Κύριο εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου. Η εκδημία του Μακαριστού Ιεράρχη αποτελεί μεγάλη απώλεια για την Κρήτη και την Ορθοδοξία ολόκληρη. Η σημαντική προσφορά του στα θέματα της Ορθοδοξίας, στην Εκκλησία και στο αό της Κρήτης, θα παραμείνει τεκμήριο και φάρος της υψηλής δέσμευσης που τον χαρακτήριζε σταθερά.

 

Σεραφείμ Τσόκας, Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης

Η Κρήτη ολόκληρη πενθεί μια εξέχουσα μορφή της Ορθοδοξίας . Τον Αρχιεπίσκοπο της κυρό Τιμόθεο o οποίος επί 28 χρόνια στη θέση αυτή οδήγησε με ήθος άμεμπτο , σεμνότητα, αλλά και αποφασιστικότητα την Εκκλησία της Κρήτης και το ποίμνιο της και καταξιώθηκε στις συνειδήσεις όλων μας. Η είδηση της εις Κυριον εκδημίας του Άξιου και αγαπητού Ποιμνάρχη συγκίνησε βαθύτατα όχι μόνο την Εκκλησία αλλά και όλους μας. Συλλυπούμαι βαθύτατα το Οικουμενικό Πατριαρχείο , την Εκκλησία της Κρήτης, το ποίμνιό του και τους οικείους του, ενώ είμαι βέβαιος πως η εκδημία του θα τον φέρει δίπλα στον Ύψιστο , που πάντοτε με τόση ταπεινότητα πηρέτησε.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι η τελετή της εξοδίου ακολουθίας, θα γίνει αύριο Σάββατο 29 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos