Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, ΕΕΛ/ΛΑΚH Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, ΕΕΛ/ΛΑΚ ανακοινώνει την δημιουργία ενός καταλόγου/ευρετήριου νομικών που παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με ανοιχτές τεχνολογίες, και καλεί όσους νομικούς/δικηγόρους ειδικεύονται στο δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας, στο δημόσιο δίκαιο και στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς, να προσθέσουν τα στοιχεία τους στο https://ellak.gr/engrafi-.

Μέσα σε λίγες μέρες έχουν ήδη εγγραφεί στον κατάλογο πάνω από 35 νομικοί από όλα τα μέρη της Ελλάδας, και η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει σαν στόχο, όταν ολοκληρωθούν οι εγγραφές, να δημιουργηθεί ένας πλήρης κατάλογος ο οποίος να είναι διαθέσιμος σε όσους ενδιαφέρονται για νομικές συμβουλές στα παραπάνω θέματα.

Οι εφαρμογές ελευθέρου/ανοικτού λογισμικού έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας των επιχειρήσεων και των οργανισμών, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Καθώς το μοντέλο παραγωγής μεταβάλλεται εκατοντάδες δημιουργοί και οργανισμοί επιλέγουν να διανέμουν τα δεδομένα και τα έργα τους με ελεύθερες άδειες χρήσης.  Η ραγδαία αυτή άνοδος της χρήσης του ελεύθερου λογισμικού και των ελεύθερων άδειων από εταιρίες και οργανισμούς έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη ανάγκη ποιοτικής και εξειδικευμένης νομικής υποστήριξης σε πλήθος σχετικών πεδίων και θεματικών.

Επιπλέον, η νέα ευρωπαϊκή (PSI) και η ελληνική νομοθεσία (ισχύον θεσμικό πλαίσιο ανοιχτότητας Ν.3448/2006, Ν. 3861/2010-Διαύγεια, Ν. 3979/2011, Ν. 4305/2014, Ν.3886/2010 ) δημιουργούν νέα δεδομένα στο δημόσιο δίκαιο καθώς καθιερώνουν ένα καινοφανές αντικειμενικό στρώμα δημόσιας πληροφορίας το οποίο αποσκοπεί στην ισότιμη ενημέρωση, στη λογοδοσία, στη διαφάνεια και στην καινοτομία. Σε αυτό το νέο περιβάλλον προκύπτουν πρωτόγνωρα νομικά ζητήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι επαναοριοθετούν τις σχέσεις κράτους-πολίτη και κράτους-επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕΛ/ΛΑΚ μέσω της καταγραφής και παρουσίασης των νομικών που ειδικεύονται στο δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας, στο δημόσιο δίκαιο και στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς, έχει σαν στόχο να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν σε αυτό το νέο περιβάλλον, για ενημέρωση και νομική υποστήριξη.

 

Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ

H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕEΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (www.communia-association.org), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (opendatainstitute.org), είναι μέλος του Open Budget Initiative (internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative).

 

Επικοινωνία: Βιβή Πετσιώτη: 210 7474-271, info@ellak.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos