Δημιουργία Ξανά: Να μην καταρρεύσει η εφοδιαστική αλυσίδα!
αεροσκάφος cargo

Επείγουσα έκκληση στην κυβέρνηση για υποστήριξη των αεροπορικών διαμεταφορών κάνει η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ!, καθώς τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές της χώρας μας δέχονται πλήγμα λόγω των περιορισμών των πτήσεων από και προς την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα γενικά δεν έρχονται πολλά αεροσκάφη τύπου «cargo» (που μεταφέρουν δηλ. μόνο εμπορεύματα), γι αυτό και η πλειονότητα των εμπορευμάτων μεταφέρονταν με τα κανονικά επιβατικά αεροσκάφη, τα οποία τώρα έχουν φυσικά καθηλωθεί στο έδαφος λόγω Κορωνοϊού. Παράλληλα, η προτεραιότητα δίνεται στους εφοδιασμούς ιατρικού υλικού δημιουργώντας έτσι επιπλέον καθυστερήσεις, αφού δεν υπάρχουν πολλές καθαρά εμπορευματικές πτήσεις.

Όπως σημειώνουν στελέχη της Εθνικής Επιτροπής της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ!, «με τις ακυρώσεις επιβατικών πτήσεων υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων, τεράστιες καθυστερήσεις, ενώ τα μεταφορικά κόστη ανά κιλό έχουν φτάσει στα ύψη, μέχρι στιγμής από 3 έως και 6 φορές πιο πάνω από τα κανονικά!»

Στις 26-03-20 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε τις προτροπές της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών ΙΑΤΑ και υιοθέτησε μερικές οδηγίες για τα κράτη μέλη – παρά ταύτα όχι δεσμευτικές – όπως προσωρινά δικαιώματα κυκλοφορίας για μεταφορά εμπορευμάτων από τρίτες χώρες, αφαίρεση απαγορεύσεων νυχτερινών πτήσεων και χρήση επιβατικών αεροσκαφών για μεταφορά εμπορευμάτων.

Δημιουργία Ξανά: Να μην καταρρεύσει η εφοδιαστική αλυσίδα!
να μειώσει τα οικονομικά εμπόδια όπως εισφορές υπερπτήσεων, προσγειώσεων και στάθμευσης

Τόσο οι εταιρείες όσο και η ΙΑΤΑ έχουν αρχίσει να προωθούν την μεταφορά εμπορευμάτων και με τα επιβατικά αεροπλάνα, αλλά η γραφειοκρατία και η αγκυλώσεις της νομοθεσίας σε πολλές χώρες καθηλώνουν τα αεροπλάνα αυτά στο έδαφος – έτσι γίνεται και στη χώρα μας.

Γι αυτούς τους λόγους και για να μην καταρρεύσει η πολύτιμη εφοδιαστική αλυσίδα, η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ! κάνει επείγουσα έκκληση στην κυβέρνηση και ειδικά στο Υπουργείο Μεταφορών

«να εφαρμόσει άμεσα τις εκτάκτως εκδοθείσες οδηγίες της Ε.Ε. για τις εμπορευματικές πτήσεις, και, πάντα σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να μειώσει τα οικονομικά εμπόδια όπως εισφορές υπερπτήσεων, προσγειώσεων και στάθμευσης, να αφαιρέσει τους περιορισμούς του ωραρίου λειτουργίας και να υποστηρίξει άμεσα τις αεροπορικές εταιρείες στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν τα επιβατικά αεροσκάφη για τη μεταφορά εμπορευμάτων.»

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos