οι συνεργάτες
οι συνεργάτες

Η Αναπτυξιακή Λασιθίου ως εταίρος του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας με τίτλο «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ» διοργανώνει στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2015 ένα παγκρήτιο διήμερο εργαστήριο (workshop) με θέμα: «Διδακτικές Κτηνοτροφικές Φάρμες».

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα διεξαχθούν στη Κριτσά (κτίριο «Αρχαύλη») και της δεύτερης ημέρας στον Αγιο Νικόλαο (Επιμελητήριο Λασιθίου).

Το σχέδιο διατοπικής συνεργασίας υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 421α «Διατοπική συνεργασία» του Άξονα 4: «Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007 – 2013

Workshop με θέμα: «Διδακτικές Κτηνοτροφικές Φάρμες»

25-26 Φεβρουαρίου 2015 – Κριτσά & Αγιος Νικόλαος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 – ΚΡΙΤΣΑ (ΚΤΙΡΙΟ ΑΡΧΑΥΛΗ – Π.Σ «ΛΑΤΩ»)
10:30 – 11:00 Προσέλευση – εγγραφή συμμετεχόντων
11:00 – 11.15 Καλωσόρισμα
11:1514:00 1η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Συντονιστής: Αντωνακάκης Χαράλαμπος, Δ/ντής Αναπτυξιακής Λασιθίου
Εισηγήσεις:

 

– Παρουσίαση του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ», Κατσαράκη Εύα, Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Α.Ε. ΟΤΑ

– Μελέτη «Ορέα Κρήτη» – οι προτεινόμενες διαδρομές διδακτικών κτηνοτροφικών αγροκτημάτων στην Κρήτη, Πετράκης Γιώργης, Αρχιτέκτων – εκδόσεις Selena

12:15 – 12:30 Διάλειμμα
12:30 – 14:00 Συζήτηση – Συμπεράσματα 1ης ενότητας
14:00 – 15:30 Γεύμα στη Κριτσά
15:30 – 18:30 2η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ / ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΦΑΡΜΕΣ
Συντονιστής: Μαυρογιάννης Γιώργος, Δ/ντής Αναπτυξιακής Ηρακλείου Α.Α.Ε. ΟΤΑ
Εισηγήσεις: – Μολώνη Παρασκευή, Προϊσταμένη Leader,Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

– Στεφανάκης Αλέξανδρος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Κρήτης

– Σομαράς Ζαχαρίας, Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης

– Ξηρουχάκης Σταύρος, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

– Εκπρόσωπος Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης

17:30 – 18:30 Συζήτηση – Συμπεράσματα 2ης ενότητας
19:00 Επιστροφή στον Αγιο Νικόλαο
21:00 Δείπνο στον Αγιο Νικόλαο
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ)
10:00 – 14:00 3η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΦΑΡΜΕΣ
Συντονιστής: Βρέντζου Εύη, στέλεχος ΑΚΟΜΜ – Ψηλορείτης
Εισηγήσεις: – Βαμιεδάκης Μιχάλης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης

– Ροδιτάκης Χάρης, Οικονομολόγος

– Σγουρός Οδυσσέας, Αρχιτέκτων

12:45 – 13:00 Διάλειμμα
13:00 – 14:00 Συζήτηση – Συμπεράσματα 3ης ενότητας
14:00 Γεύμα

Οι 4 Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) της Κρήτης:

  • Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Α.Ε.ΟΤΑ
  • Αναπτυξιακή Λασιθίου Α.Α.Ε.ΟΤΑ
  • ΑΚΟΜΜ – Ψηλορείτης Α.Α.Ε.ΟΤΑ
  • Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης

στο πλαίσιο του Μέτρου 421α: «Διατοπική Συνεργασία» του Άξονα 4: «Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013, υλοποιούν ένα Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας με τίτλο «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ» με περιοχή εφαρμογής τις περιοχές εφαρμογής των Τοπικών Προγραμμάτων LEADER στη Κρήτη.

Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες της Κρήτης (εταίροι του σχεδίου συνεργασίας) συνεργάζονται πάνω από είκοσι χρόνια στη βάση της φιλοσοφίας του LEADER για την ανάπτυξη της ενδοχώρας και την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στις περιοχές τους.

Μέσα από την πολύχρονη συνεργασία αναδείχθηκε η ανάγκη εναλλακτικής και συμπληρωματικής δραστηριότητας στις κτηνοτροφικές – ορεινές ζώνες, μέσω δέσμης ενεργειών που θα προάγει και θα προωθεί την παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων της ντόπιας κτηνοτροφίας και θα συνδυάζεται η παραγωγή αυτή με τον τουρισμό, μέσα από μια διδακτική εμπειρία με τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και με τους επισκέπτες – τουρίστες της.

Το μοντέλο που αποτελεί τη βάση του σχεδιασμού αποτελούν οι διδακτικές φάρμες, οι οποίες γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη στις γείτονες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στην Ιταλία.

Οι διδακτικές φάρμες σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο είναι αγροτικές επιχειρήσεις και αγροτουριστικές δομές δομημένες ανάλογα και οργανωμένες, ώστε να υποδέχονται παιδιά και εκπαιδευτικές εκδρομές.

  • Προσφέρουν στους νέους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τη φύση και την περιοχή τους μέσω των αγροτικών δραστηριοτήτων και των προϊόντων τους, μέσα από μια συγκεκριμένη μέθοδο, βιωματική, βασισμένη στην ενεργή συμμετοχή των νέων.
  • Προωθούν και αναδιαρθρώνουν την ήδη υπάρχουσα παραγωγή τοπικών προϊόντων, καθώς και τις τεχνικές παραγωγής τους, προς μια αειφόρα και υγιεινή διατροφή.
  • Προσεγγίζουν τον αστικό πληθυσμό μέσα από την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τα επαγγέλματα της αγροτικής γης.
  • Προτείνουν ένα μοντέλο ζωής εναλλακτικού χαρακτήρα, σε πλήρη ισορροπία και συγχρονισμό με τους κύκλους της φύσης.
  • Προτείνουν, τέλος, μαθήματα και διδακτικά εργαστήρια για να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τους δασκάλους και τις γνώσεις τους γύρω από τον τομέα της υγιεινής διατροφής και της εκπαίδευσης γύρω από την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον.

Με έναυσμα αυτή την επιτυχημένη μεθοδολογία της επισκέψιμης διδακτικής φάρμας η στρατηγική του σχεδίου συνεργασίας βασίζεται στους εξής άξονες:

Α) Μελέτη – σχεδιασμός σημείων ενδιαφέροντος / δυνατότητας ανάπτυξης διδακτικών αγροκτημάτων στην Περιφέρεια Κρήτης και σχεδιασμός ειδικών διαδρομών γύρω από αυτά.

Β) Μύηση των κτηνοτρόφων (κρίσιμη μάζα) στην ιδέα της διδακτικής φάρμας και του επισκέψιμου αγροκτήματος μέσα από βιωματικά εργαστήρια, βασισμένα στην αρχή της ενεργούς συμμετοχής.

Γ) Εμψύχωση, ενδυνάμωση της ιδέας και προώθησή τους στους τουριστικούς πράκτορες και τους φορείς του τουρισμού, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες.

Δ) Εκπαιδευτική επίσκεψη σε διδακτικές φάρμες στην Ιταλία για την άμεση ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων γύρω από τη λειτουργία, θεσμοθέτησή τους, προβλήματα και προοπτικές τους, στο επιτυχημένο μοντέλο της Περιφέρειας FVG.

Στρατηγικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι οι διδακτικές φάρμες να γίνουν το μέσο μεταφοράς και διάδοσης της κτηνοτροφικής παράδοσης, του τοπικού πολιτισμού, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς με τα πετρόκτιστα μητάτα, τις μάντρες, τις Μινωικές Φρυκτωρίες και άλλα.

Το σχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα διαδρομών κρητικών επισκέψιμων μητάτων και διδακτικών αγροκτημάτων.

Οι επιμέρους στόχοι του σχεδίου είναι:

  1. Η σύνδεση της κτηνοτροφίας με τον τουρισμό, μέσα από δομημένες και συγκεκριμένες προτάσεις διαδρομών που θα συνδέουν τις περιοχές όπου θα λειτουργούν οι διδακτικές φάρμες.
  2. Δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος στους κτηνοτρόφους, μέσα από την ενασχόλησή τους στις διδακτικές φάρμες και στις δραστηριότητες που απαρτίζουν μια τέτοια καινοτόμα προσέγγιση του μητάτου τους.
  3. Η δημιουργία εκπαιδευτικών αγροκτημάτων και εκπαιδευτικών δράσεων μέσα στις φάρμες για τους κατοίκους των περιοχών, αλλά και για τους επισκέπτες τουρίστες ή μαθητές της ευρύτερης περιοχής.
  4. Η προώθηση των κτηνοτροφικών προϊόντων και η εξέλιξή τους, μέσα από προτάσεις διαφοροποίησης του τοπικού προϊόντος ή προτάσεις ανάδειξης και προώθησής του.
  5. Η διάδοση των αποτελεσμάτων και διάχυση της παραγόμενης πληροφορίας και για τους επισκέπτες αλλά και για τα σχολεία – μαθητές.
  6. Η αξιοποίηση της πολυετούς συνεργασίας των αναπτυξιακών φορέων της Περιφέρειας Κρήτης.

Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη συνεργασία, στην ενδοχώρα της Κρήτης είναι ίδια για κάθε συμμετέχοντα εταίρο και άπτεται στα εξής στοιχεία:

  • Ανάδειξη, διατήρηση και αξιοποίηση των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων.
  • Βιώσιμη αξιοποίηση των πιθανών παραγόμενων υπηρεσιών στις κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος
  • Προστασία και ανάδειξη του ιστορικού, μνημειακού και παραδοσιακού κτηνοτροφικού περιβάλλοντος.
  • Δημιουργία ενός ρεύματος τουριστών, επισκεπτών και περιηγητών στην ενδοχώρα με κύριο άξονα τα μητάτα και τις στάνες ή τα αγροκτήματα.
  • Ενίσχυση της προώθησης και πώλησης των τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων.
  • Διασύνδεση του τουρισμού με τη κτηνοτροφία.

Βελτίωση των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων στην κοινωνία και οικονομία της ενδοχώρας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos