ΔΙΕΚ Αγίου Νικολάου, ειδικότητες
Δημόσιο Ι.Ε.Κ Αγίου Νικολάου

Η εποχή που διανύουμε απαιτεί εξειδίκευση και πιστοποίηση των γνώσεων μας. Αν θέλουμε να αποτελούμε ενεργό κομμάτι της αγοράς εργασίας θα πρέπει να έχουμε προνοήσει και κατοχυρώσει την κατάρτιση μας. Το Δημόσιο Ι.Ε.Κ Αγίου Νικολάου λειτουργεί  εξυπηρετώντας αυτές τις ανάγκες που έχουν προκύψει στην νέα εποχή.

Τα Ι.Ε.Κ. είναι φορείς που παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση, η φοίτηση είναι δωρεάν και μπορεί να εγγραφεί στο Ι.Ε.Κ όποιος είναι απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ι.Ε.Κ ή τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, οι σπουδαστές δικαιούνται  αναβολή στράτευσης, είναι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας  όταν πληρούν τις προϋποθέσεις του Άρθρου 56 νόμου 4430/2016 του υπουργείου εργασίας.

Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μιας και όπως προαναφέραμε προσφέρει δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και πιστοποίηση. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό απόφοιτων πανεπιστημίου που επιλέγουν να παρακολουθήσουν τμήματα στα ΙΕΚ σκεπτόμενοι την ευκολότερη επαγγελματική αποκατάστασή τους.

Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ :

  • Ξεκινάει το χειμερινό εξάμηνο μήνα Οκτώβριο (απογευματινές ώρες)
  • Έχει διάρκεια 5 εξάμηνα:
  • 4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης υποχρεωτικής παρακολούθησης ( 1200 ώρες )
  • 1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας ( 960 ώρες ) που μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια 3ου – 4ου εξαμήνου ή μετά το 4ο εξάμηνο.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και αφού ο εκπαιδευόμενος αποκτήσει την Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης μπορεί να συμμετέχει σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελμ. Κατάρτισης.

Ο τίτλος σπουδών που αποκτούν οι καταρτιζόμενοι μετά τη φοίτηση στα Ι.Ε.Κ είναι: 

  • Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης.
  • Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 5  Ανωτέρας Εκπαίδευσης  (Το πανεπιστήμιο είναι επιπέδου 6).
  • Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ειδικότητας έπειτα από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021 στο Ι.Ε.Κ Αγίου Νικολάου λειτουργούν:

Νέες ειδικότητες  Α’ Εξαμήνου:

  1. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
  2.  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ
  3.  ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΛΟΓΙΑΣ – ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ ΝΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
  4. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΡΟΦΩΝ – ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΓΝΩΣΙΑ)
  5.  ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Σχετικά με τις εγγραφές στις νέες ειδικότητες αναμένουμε οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας  στις επόμενες μέρες.

Πληροφορίες μπορείτε να παίρνετε από την ιστοσελίδα του ΔΙΕΚ Αγίου Νικολάου ( http://iek-ag-nikol.las.sch.gr/) και τηλεφωνικά στο τηλ. 28410-83040. Ώρες εξυπηρέτησης κοινού 15:00 – 18:00

Στο 5ο εξάμηνο πρακτικής έχουμε πάνω από 100 φοιτητές που έρχονται από όλη την Ελλάδα προκειμένου να πραγματοποιήσουν το 5ο εξάμηνο πρακτικής τους. Το Ι.Ε.Κ Αγίου Νικολάου είναι υπεύθυνο για την εποπτεία, το συντονισμό και τον έλεγχο πρακτικής άσκησης.  Επίσης, διδάσκουν 50 εκπαιδευτές διαφόρων ειδικοτήτων. Θα πρέπει να τονίσουμε κάτι πολύ σημαντικό, ότι οι ειδικότητες που λειτουργούν κάθε χρόνο στο Ι.Ε.Κ προκύπτουν μετά από διαβούλευση που πραγματοποιείται πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς με τους τοπικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, εκπροσώπους των επαγγελματιών (πρωτογενή και δευτερογενή τομέα).

Επαγγελματικά δικαιώματα:

Η νομοθετική κατοχύρωση των διαφόρων επαγγελμάτων τεχνικής εκπαίδευσης και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης αποτελεί αρμοδιότητα των υπουργείων που εποπτεύουν τα επαγγέλματα αυτά. Επίσης, από τα Επαγγελματικά Περιγράμματα (http//www.eoppep.gr/index.php/el/search-for/professional-outlines) μπορεί να λάβουν συμπληρωτική πληροφόρηση, αφού για κάθε επάγγελμα, αναφέρουν ποιοι πτυχιούχοι μπορούν να τα ασκήσουν, ενώ επίσης παρέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες και τις προοπτικές κάθε επαγγέλματος.

Ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας αποφασίζουμε ποιές θα είναι οι ειδικότητες για τη νέα χρονιά. Συνήθως δεν λειτουργούν κάθε χρόνο οι ίδιες ειδικότητες εκτός βέβαια αν η αγορά εργασίας χρειάζεται άτομα από κάποιες ειδικότητες οι οποίες και ξαναλειτουργούν.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε κλείνοντας, είναι ότι οι απόφοιτοι από τα Δημόσια ΙΕΚ αποτελούν ένα άριστα εξειδικευμένο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό που απορροφάται άμεσα από την αγορά εργασίας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos