είμαστε ανοικτοί στην κριτική
από τη παρέμβαση στη σκάλα της λίμνης

“Επιθυμούμε να δώσουμε στους κατοίκους και στους ξένους επισκέπτες, την δυνατότητα ν΄ αντιληφθούν την ιδιαιτερότητα του τόπου μας. Κατά συνέπεια, είμαστε ανοικτοί στην κριτική, αλλά και στις όποιες διαφορετικές οπτικές υπάρχουν

για το ζήτημα των έργων που φιλοξενούνται στην σκάλες του Αγίου Νικολάου, δεδομένου, ότι καλούμαστε το επόμενο χρονικό διάστημα, να διερευνήσουμε έτι περισσότερο το πως  διαχειριζόμαστε ένα εικαστικό γεγονός – μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο- με μια διαδικασία που πιθανόν θα είναι αποδεκτή στους συμπολίτες”.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με αφορμή τις απόψεις που καταγράφηκαν κυρίως στα social media, αναφορικά με τις εικαστικές παρεμβάσεις που επιχειρήθηκαν στις σκάλες της πόλης (εκδήλωση με τον γενικό τίτλο Το πνεύμα της σκάλας) που ξεκίνησαν τον Ιούλιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2018, με την συνδρομή φορέων, συλλόγων, επιμελητών καθώς και σπουδαστών της Ανωτέρας Σχολής Καλών Τεχνών.

Είναι γεγονός ότι εξαιτίας της γεωμορφολογίας της περιοχής,  οι σκάλες της πόλης , αποτελούν ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του τόπου – ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών- που τα τελευταία χρόνια λόγω της συνεχούς χρήσης των αυτοκινήτων έχουν χάσει την αίγλη και την σημασία τους ! Το γεγονός αυτό, ώθησε ομάδα συμπολιτών ν΄ασχοληθούν επισταμένως με την καταγραφή των δεκάδων σκαλών της πόλης, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα στην δημοτική αρχή – μέσα από μια σειρά εικαστικές παρεμβάσεις- να δώσει την αφορμή σε πρώτη φάση στους συμπολίτες, να περπατήσουν, να θυμηθούν , να ζήσουν και να προτείνουν πρακτικές για την καλύτερη αξιοποίηση του μοναδικού αυτού συγκριτικού – για την πόλη – πλεονεκτήματος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζερβός, αναφερόμενος τόσο στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις συγκεκριμένες σκάλες, όσο και στα υφιστάμενα εικαστικά δρώμενα, δήλωσε : ” Διαπιστώνω ότι οι πολίτες του Δήμου, έχουν ευαισθησίες, κριτικάροντας θετικά ή αρνητικά την όποια παρέμβαση. Στην παρούσα φάση, δόθηκε η ευκαιρία στους καλλιτέχνες να καταθέσουν τις απόψεις τους, δίνοντας το έναυσμα στους συμπολίτες να “διαβάσουν” με διαφορετικό τρόπο το “πολυσέλιδο” αυτό “βιβλίο”.

Πιθανότατα κάποιοι να έχουν διαφορετική άποψη για το όλο εγχείρημα, ωστόσο σημασία έχει ότι έγινε μια προσπάθεια προκειμένου ν΄ αναδειχθεί ένα γεγονός:  δηλαδή η ύπαρξη των πολλών ανωφερειών – κατωφερειών στην πόλη, οι σκάλες των οποίων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τους.

Δεδομένου ότι η ανάδειξη αυτού του ενδιαφέροντος στοιχείου για την πόλη θα συνεχιστεί, οι προτάσεις που μπορούν να κατατεθούν στο εξής, όπως ο ίδιος δήλωσε, είναι σίγουρο ότι θα ληφθούν υπόψη και στην συνέχεια, θ΄ αποτελέσουν κλίμακα τροποποίησης, διόρθωσης, συμπλήρωσης, ακόμα και διαφορετικής κατεύθυνσης των επόμενων βημάτων που θα ακολουθήσουμε.

Αναμένουμε την κατάθεση ώριμων μελετών από τον κ. Κουνενάκη προκειμένου να τις εγκρίνουμε στο Δ.Σ!

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, αναφερόμενος στο σχόλιο του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ κ. Δ. Κουνενάκη που φιλοξενήθηκε στις στήλες της έγκριτης εφημερίδας Ανατολή (1/8/2018), σχετικά με τις σκάλες στα Αράπικα και στον Μύλο, δήλωσε : ” Λυπάμαι που εδώ και τέσσερα χρόνια, παρά την απάντηση που πήρε από τον Δ/ντη Κατασκευών (πρ. Δ/ντη Τεχνικών Έργων) κ. Β. Κοζυράκη, ότι δηλαδή με την ολοκλήρωση της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, δεν παραλήφθηκε καμία ώριμη προς δημοπράτηση μελέτη, εξακολουθεί να ισχυρίζεται πράγματα αβάσιμα!

Τον προσκαλώ για μία ακόμα φορά, να έρθει στο Δήμο, ν πάρει τις μελέτες και να τις φέρει στο Δ.Σ για έγριση !

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos