ένα από τα δωμάτια Snoezelen στο τμήμα ΑμεΑ Λασιθίου
ένα από τα δωμάτια Snoezelen στο τμήμα ΑμεΑ Λασιθίου

Το περιβάλλον Snoezelen, που δημιουργήθηκε στο τμήμα ΑμεΑ Λασιθίου (πρώην Θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων Λασιθίου), εγκαινιάστηκε επίσημα το πρωί της Τετάρτης (20/1), παρουσία φίλων του ιδρύματος, συγγενών, περιθαλπόμενων, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Πρόκειται για τέσσερα πολυαισθητηριακά περιβάλλοντα, δωμάτια, στο ισόγειο του κτιρίου,

τα οποία ερεθίζουν τις αισθήσεις όρασης, ακοής, αφής, όσφρησης και κίνησης (ιδιοδεκτικός και αιθουσαίος ερεθισμός) προσφέροντας σημαντικά οφέλη σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, σοβαρές νοητικές δυσκολίες.

πολιτική ηγεσία του τόπου και φίλοι του θεραπευτηρίου
πολιτική ηγεσία του τόπου και φίλοι του θεραπευτηρίου

Στην εκδήλωση παρέστησαν και χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, εκ μέρους της εκκλησίας ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου Τίτος, πρώην πρόεδροι, περιφερειακοί σύμβουλοι, ενώ μηνύματα έστειλαν οι βουλευτές του νομού.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Τσαντηράκη, αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας του χώρου, το έργο και που αποσκοπεί, για να γίνουν στη συνέχεια τα εγκαίνια του χώρου.

η πρόεδρος
η πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, ο αρχιμανδρίτης Τίτος …

Για το σύστημα MSE/Snoezelen μίλησε ο Maurits Eijgendaal, επεξηγώντας πως λειτουργεί και σε τι αποσκοπεί μιας και η μεθοδολογία αυτή έχει ήδη 45 χρόνια ύπαρξης και εξέλιξης.  Η εγκατάσταση του τμήματος ΑμεΑ, με μια μικρότερη στο Ηράκλειο, είναι οι μοναδικοί χώροι Snoezelen σε όλη την Ελλάδα.  Το έργο υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσής  στα πλαίσια του έργου “Βελτιώσεις Υποδομών  και προμήθεια εξοπλισμού του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου”  Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007-2013.

Περισσότερα για τη μέθοδο Snoezelen:

ISNA-mse.org
www.snoezeleninfo.com

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos