υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης
υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης

Σε τρεις διαδοχικές συναντήσεις συμμετείχε σήμερα ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης  με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξής κ. Αποστόλου και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Δημάκη, με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης  κ. Δραγασάκη και με τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Ανάπτυξής κ. Παπαδεράκη για θέματα που απασχολούν τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν και έθεσαν τα προβλήματα που τους απασχολούν οι: κ. Μαλλιωτάκης και κ. Χαρδάκης εκπρόσωποι του Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας, ο κ. Ζαχαριαδάκης πρόεδρος της Ο.Π. (Ομάδας Παραγωγών )Ανατολή, ο κ. Πλεξουσάκης πρόεδρος της Ο.Π. Νότος, ο κ. Φραγκιαδάκης από την Ο.Π. Περιβόλι, ο κ. Δραγασάκης από την Ο.Π.  Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας, ο κ. Χανιώτάκης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πύτνα και ο κ.Μαρουλάκης πρόεδρος της Ο.Π. Ψαρής Φοράδας.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε συζήτηση για την εμπορία των πρώιμων κηπευτικών, τη φορολόγηση των Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών, τον τρόπο καταβολής και την διαχείριση των επιδοτήσεων- ενισχύσεων σε συνδυασμό με την ποιότητα και την παραγωγή, τις παράλληλες εισαγωγές από τρίτες χώρες και το κόστος παραγωγής.

Ο κ. Αποστόλου και ο κ. Δημάκης τόνισαν ότι βούληση και θέληση του Υπουργείου είναι η στήριξη των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών, θεωρώντας τον τομέα των πρώιμων κηπευτικών ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κατατεθούν  άμεσα νομοσχέδια στη Βουλή.

Στη συνέχεια  σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη και με την συμμετοχή του κ. Γιώργου Τσίπρα,  Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Σχέσεις, και των ειδικών συμβούλων του αντιπροέδρου συζητήθηκαν τα θέματα της φορολόγησης των αγροτών και  του Ρώσικου εμπάργκο και οι δυνατότητες- προοπτικές για την προσέγγιση της ρώσικης αγοράς  και άλλων αραβικών χωρών.  Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση  δύο συσκέψεων, για το εμπάργκο και για το φορολογικό, με τα συναρμόδια Υπουργεία, τους εμπλεκόμενους φορείς και εκπροσώπους των αγροτών καθώς και η στενότερη επαφή με τους Έλληνες Εμπορικούς Ακολούθους ιδιαίτερα στα αραβικά κράτη.

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξής με το Γ.Γ. κ. Παπαδεράκη συζητήθηκαν θέματα όπως η παράνομη διακίνηση κηπευτικών προϊόντων, η εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου μεταφοράς αυτών, οι έλεγχοι σε τελωνεία, λιμάνια και εθνικές οδούς, η πάταξη της φοροδιαφυγής που προκύπτει από τις συγκεκριμένο παραεμπόριο καθώς και οι παράνομές ελληνοποιήσεις προϊόντων.  Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου τόνισαν  ότι η πάταξη της παράνομης διακίνησης και διάθεσης των προϊόντων, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων προς το σκοπό αυτό είναι άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου.  Ζήτησαν επίσης  από τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων τη συνδρομή τους και  τις προτάσεις τους  στο σκοπό αυτό.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης τόνισε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την ουσιαστική συμβολή του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα στην οικονομία καθώς και την αγωνία αλλά και ανησυχία των αγροτών για το μέλλον τους στην ύπαιθρο. Τόνισε την αναγκαιότητα για  λήψη μέτρων στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων,  με προτεραιότητα την ενίσχυση της παραγωγής (κίνητρα για μείωση του κόστους παραγωγής, κάρτα αγρότη,  εργόσημο κλπ). Επιπλέον να δοθεί έμφαση στην πιστοποίηση των προϊόντων, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τους.

Επισήμανε ακόμα, την αναγκαιότητα  συνεχών ελέγχων στη διακίνηση,  την εμπορία και  την προώθηση    των πρωίμων  κηπευτικών τόσο στη χώρα μας όσο και  στα Βαλκάνια. Με συνέργειες και συνεργασίες να στηριχθούν οι Ομάδες Παραγωγών και οι  υγιείς Συνεταιρισμοί, ώστε να δοθεί  καλύτερη εξαγωγική προοπτική στα προϊόντα της Κρήτης, διεισδύοντας και   κατακτώντας έτσι ξεχωριστή θέση και σε νέες αγορές, όπως της Ρωσίας και των Αραβικών Κρατών.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos