Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΚρήτηςΕίναι ν’ αναρωτιέται ο πολίτης αυτού του νησιού, εάν κάποτε καταφέρει και αοκτήσει ενιαία και σωστή διαχείριση απορριμάτων, για να μη μολύνει το περιβάλλον του, το νερό που πίνει, κλπ.

Ο νέος πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμάτων Κρήτης, έσπευσε να δηλώσει την Πέμπτη (10/2) ότι ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ., αναζητεί πλέον νέους χώρους για τις εγκαταστάσεις των απαιτούμενων βιομηχανικών μονάδων, αφού οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας είναι κάθετοι στην αντίδραση τους. Γι’ αυτό και την Τρίτη (15/2), θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., για να εξετάσει το πρόβλημα.

Όμως το όλο θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, μετά τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαλόγου με τους κατοίκους ης Αγίας Βαρβάρας, ενώ ο χρόνος που τρέχει ενέχει κινδύνους απώλειας κονδυλίων, εάν αλλάξει ο σχεδιασμός.

Όλη η στιχομυθία του Περιφερειάρχη με τους δημοσιογράφους, έχει κάπως έτσι:

Ερ: Ποιο είναι το σχόλιο σας για τις χθεσινές εξελίξεις αναφορικά με τον σχεδιασμό των απορριμμάτων.

Γ.Γ.: Καταρχήν να διευκρινίσω ότι χθες δεν πήγα στην Αγία Βαρβάρα γιατί δεν επρόκειτο να πάω. Και το γνωρίζετε αυτό. Είναι γεγονός ότι υπάρχει η αντίθετη γνώμη από την Αγία Βαρβάρα. Στη παρούσα φάση δεν έχω εμπλακεί και δεν υπάρχει και σκοπιμότητα στο να το κάνω, καθώς είναι θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιστεύω ότι μπορεί να το χειριστεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο φορέα. Να σας πως επίσης ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ισχύει και είναι αυτός που υπάρει.

Ερ: Μπορεί να αλλάξει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός χωρίς να κινδυνεύσουν να χαθούν τα 32 εκ. ευρώ;

Γ.Γ.: Όχι. Είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού εμπεριέχει τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα. Ο Περιφερειακός σχεδιασμός άλλωστε μπορεί να αλλάξει μόνο μια φορά, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν γίνει αποδεκτό τότέ χάνονται τα χρήματα. Δεν είναι λοιπόν εύκολο να πούμε ότι αλλάζουμε ή όχι. Δεν είναι μια απόφαση που την παίρνεις με ελαφριά καρδιά. Γι’ αυτό μ βλέπετε τόσο προσεκτικό και επιφυλακτικό ως προς τα τρέχοντα ζητήματα.. Προτιμώ να έχω την πολυτέλεια λίγο αργότερα να εκφραστώ και νομίζω ότι θα το κάνω. Από κει και πέρα ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Ερ: Υπάρχει όμως κλειστή πόρτα από την Αγία Βαρβάρα. Υπάρχει πολιορκητικός κριός;

Γ.Γ.: Ποτέ μια κοινωνία δεν αντιμετωπίζεται ως κλειστό κάστρο που να χρειάζεται πολιορκητικό κριό. Χρειάζεται ο δημοκρατικός διάλογος με τον οποίο πάντα πρέπει να πορεύεσαι.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos