η αντιπεριφερειάρχης Πελαγία Πετράκη με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη
η αντιπεριφερειάρχης Πελαγία Πετράκη με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Καιρό είχαμε να δούμε τα γραφικά στελέχη της ΝΔ να βγαίνουν απ’ το καβούκι τους. Προφανώς αυτή τη φορά μυρίστηκαν εξουσία. Ούτως ειπείν, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Περιφερειακή ενότητα Λασιθίου το μεσημέρι της Τετάρτης (2/9), πέσαμε πάνω σε φυσιογνωμίες που είχαμε χάσει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Προφανώς και θεωρούν ότι μαζί με τα παλαιοκομματικά εντόπια στελέχη του κόμματος που δεν λένε να ξεμάθουνε τις παλιές κακές συνήθειες, θα συνεχίσουν τον υπέρ πάρτης αγώνα τους.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Γιάννη Πλακιωτάκη, την Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Λευτέρη Αυγενάκη και τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, αφού πέρασαν από τη πλατεία της Νεάπολης, έφτασαν στη περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, όπου τους υποδέχτηκε η αντιπεριφερειάρχης Πελαγία Πετράκη και οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Σητείας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., άκουσε την αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου και τους δημάρχους Αγίου Νικολάου και Σητείας. Μάλιστα κάποια στιγμή ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον δήμαρχο Αγίου Νικολάου και στην Όλγα Κεφαλογιάννη για την Τουριστική Σχολή, όσο και για το γεγονός ότι ποτέ ως Υπουργός Τουρισμού δεν επισκέφτηκε τον Άγιο Νικόλαο, κάτι που τόνισε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κεντρου Λασιθίου Μανώλης Πεπόνης. Δόθηκαν τα σχετικά υπομνήματα που θα διαβάσετε παρακάτω και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ζήτησε από τους παρισταμένους να εμπιστευτούν με τη ψήφο τους τη Ν.Δ., για να λυθούν κάποια από τα μεγάλα θέματα του τόπου.

τα μέλη της Ν.Δ. συναντώντας εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του Λασιθίου
τα μέλη της Ν.Δ. συναντώντας εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του Λασιθίου

Αμέσως μετά, έγινε η συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς του νομού, στην αίθουσα Αντώνης Στρατάκης. Ξενοδόχοι, αγρότες, εκπρόσωποι φορέων, είπαν για πολλοστή φορά τον πόνο τους σε άλλο ένα πολιτικό πρόσωπο, έχοντας χωνέψει ότι ακόμα και πρωθυπουργός να γίνει, μάλλον τίποτα δεν θα προχωρήσει από τα αιτήματα τους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., συναντήθηκε στη συνέχεια με στελέχη της Νομαρχιακής Διοικούσας επιτροπής Λασιθίου του κόμματος, συζητώντας τα εσωκομματικά και τους υποψηφίους, τους οποίους έσπευσε να ανακοινώσει πριν το κόμμα ο πρόεδρος της Νο.Δ.Ε. Μιχάλης Σταυρακάκης. Στη μάζωξη είδαμε επίσης τον Γιάννη Κουνενό, ο οποίος για πολλά χρόνια πάει κ’ έρχεται από το Πα.Σο.Κ. στη Ν.Δ. και τανάπαλιν να είναι υποψήφιος (;) σ’ αυτές τις εκλογές με τη ΝΔ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε το βράδυ σε συγκέντρωση του κόμματος στο Ηράκλειο.

Υπόμνημα της αντιπεριφερειάρχη

Αξιότιμε κύριε Μεϊμαράκη,

Με αφορμή την επίσκεψη σας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα θέματα που αφορούν στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου:

Θέματα Τεχνικών Έργων

Τροποποίηση του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) προκειμένου να συμπεριληφθούν τα ώριμα, έτοιμα προς δημοπράτηση, έργα του Λασιθίου σε αυτό.

Α) Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο συγκοινωνιακά έργα οδοποιίας απαραίτητα για την βελτίωση των υποδομών του Λασιθίου και τα οποία είναι ώριμα για χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα: το έργο Ιεράπετρα Φέρμα και το έργο Πιλαλήματα +2.500Μ.

Β) Υλοποίηση υδραυλικών έργων με διαφορετικό βαθμό ωριμότητας  που πρέπει να εκτελεστούν:

  1. Φράγμα Λιθινών

Το έργο αφορά την κατασκευή χωμάτινου φράγματος ωφέλιμου όγκου 8.240.000 μ3 με πλευρικό υπερχειλιστή. Στο έργο περιλαμβάνεται καταθλιπτικός αγωγός διαμέτρου Φ 1000 με δύο βαλβίδες για άρδευση-ύδρευση και για οικολογική παροχή.

  1. Φράγμα Αγίου Ιωάννη

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή φράγματος χωρητικότητας 1.700.000 μ3 και δικτύων άρδευσης. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη με θετική εισήγηση από το περιφερειακό και έχει σταλεί στο υπουργείο για οριστική έγκριση και δημοπράτηση.

  1. Λιμνοδεξαμενή Σχοινοκαψάλων

Το έργο αφορά την κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 610.000 μ3 και δικτύου σύνδεσης με το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο Σχοινοκαψάλων και την Β΄ φάση αυτού.

  1. Λιμνοδεξαμενή Τσικαλαριών

Το έργο αφορά την κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 375.000 μ3 και δικτύου σύνδεσης με το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο Κουτσουρά.

  1. Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων

Το έργο αφορά την κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 836.000 μ3 και δικτύου σύνδεσης με το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο Παλαίκαστρου.

  1. Λιμνοδεξαμενή Λαπάθου

Το έργο αφορά την κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 515.000 μ3 και δικτύου σύνδεσης με τα υφιστάμενα δημοτικά αρδευτικά δίκτυα των δημοτικών διαμερισμάτων Μουρνιών, Γδοχίων και Ρίζας του Δήμου Ιεράπετρας.

8.Αντικατάσταση προσαγωγού Μύρτους στο Φράγμα Μπραμιανών

Εκτελείται η μελέτη για την αντικατάσταση μετά από 30 χρόνια λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς νερού από τη υδροληψία Μύρτου μήκους 15ΚΜ περίπου. Το έργο είναι απαραίτητο για την λόγω του ότι ο υφιστάμενος αγωγός παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.

9.Μελέτη φράγματος Μύρτου

Έχει αναταθεί από το πρώην ΥΠΟΜΕΔΙ και θα βελτιώσει την μαζί με τον προσαγωγό την δίαιτα των νερών που συγκεντρώνει το φράγμα Μπραμιανών που αυτή την περίοδο απαιτεί επιτακτικά την ενίσχυσή του, διότι δεν φαίνεται να μπορεί μεσοπρόθεσμα να καλύπτει τις παρουσιαζόμενες ανάγκες.

Γ) Ολοκλήρωση υδραυλικών έργων: Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ζου, 4 χλμ περίπου νοτίως της Σητείας συνολικής χωρητικότητας 275.000 μ3 και κατασκευή των δικτύων διανομής νερού των Λιμνοδεξαμενών Οροπεδίου Λασιθίου προκειμένου να έχουν την προσδοκώμενη χρησιμότητα και να συντείνουν στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής.

Χρηματοδότηση των ώριμων προς κατασκευή έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, όπως είναι το Φράγμα των Μπραμιανών, το Φράγμα του Αγίου Ιωάννη, Προαγωγός του Μύρτου, η Λιμνοδεξαμενή Ζου και Ζάκρου και το Φράγμα των Λιθινών, που είναι και το πιο ώριμο έργο της περιοχής.

Διεκπεραίωση των αναγκαίων ενεργειών που αφορούν  στην έγκαιρη ολοκλήρωση (με βελτιώσεις των κτιριακών υποδομών αλλά και προμήθεια εξοπλισμού) των εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή, έργων:

«Γηροκομείο (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων) Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου στην Λατσίδα Αγίου Νικολάου» και «Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Λασιθίου (Πρώην Παιδόπολη Νεάπολης Λασιθίου)».

Θέματα Υγείας

Σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου χάρτη υγείας και δημιουργία ενός καλά στελεχωμένου συστήματος παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και τις υγειονομικές δομές του Λασιθίου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα θέματα του κλάδου της υγείας: υπολειτουργία των νοσοκομείων, έγκριση τροποποίησης/ αύξησης του προϋπολογισμού του ΓΝ Λασιθίου από το Υπουργείο Υγείας, πλήρωση κενών θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ενίσχυση νοσηλευτικού προσωπικού, στελέχωση με επικουρικούς, κάλυψη αναγκών σε άγονες περιοχές, αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών κ.α.

Αγροτικά θέματα

Στήριξη του αγροτικού τομέα, Προώθηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών έργων, Προώθηση και διακίνηση των προϊόντων, Αυξήσεις ελέγχων στην αγορά σε όλα τα στάδια από την παραγωγή ως την κατανάλωση.

Παρά την κρίση, την εντελώς ανεπαρκή χρηματοδότηση και τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, το έργο της Περιφέρειας Κρήτης, όσο και της Περιφερειακής μας Ενότητας και των άλλων περιφερειακών ενοτήτων του νησιού μας παραμένει πολύ σημαντικό.

Το έργο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου οφείλεται κυρίως στις υπηρεσίες της περιφερειακής μας ενότητας (έξι Διευθύνσεις και τέσσερα τμήματα) που εργάστηκαν με ζήλο και αίσθημα ευθύνης και σε πολλές περιπτώσεις υπερέβησαν τις δυνάμεις τους. Έτσι κατέστη δυνατή η υλοποίηση του έργου αυτού.

Υπόμνημα του δημάρχου Αγίου Νικολάου

Με το παρόν υπόμνημα θέλουμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Αγ. Νικολάου και να ζητήσουμε την συνδρομή σας για την αντιμετώπιση και επίλυσή τους.

  1. ΓΝΝΑΝ

Σας είναι γνωστά τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του μεγαλύτερου Νοσοκομείου του Νομού Λασιθίου που, λόγω υποδομών και εξοπλισμού (ΜΕΘ, Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Μονάδας ΤΕΠ, Αιματολογικής Κλινικής, Αξονικού τομογράφου) θα μπορούσε να εξυπηρετήσει, όπως και παλιότερα, όλο τον νομό  Λασιθίου με την συνεπικουρία των άλλων Νοσοκομείων Σητείας, Ιεράπετρας, Νεάπολης και του Κέντρου Υγείας Τζερμιάδου με αποτέλεσμα και την σημαντική ανακούφιση και των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην τραγική υποστελέχωση του ΓΝΝΑΝ σε προσωπικό όλων των κατηγοριών , Ιατρικού , Νοσηλευτικού , παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού.

Για να αντιμετωπισθούν τα παραπάνω προβλήματα απαιτείται η στελέχωση με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό αλλά και η αλλαγή της χρονικής διάρκειας της σύμβασης των επικουρικών γιατρών από ένα σε τρία χρόνια.

Φυσικά αναμένουμε να δούμε τον σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας και ευελπιστούμε για μια σαφή βελτίωση της κατάστασης.

  1. Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Είναι γνωστά τα ζητήματα της ίδρυσης και λειτουργίας τμημάτων και σχολών Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης στον Νομό .

Πρέπει να αποκατασταθεί η σε βάρος του Λασιθίου διαχείριση του ζητήματος αυτού, αφού είναι σαφές ότι τα ιδρύματα αυτά επιτελούν πολλαπλούς ρόλους στους τόπους που ιδρύονται . Το δε σχέδιο ‘’ΑΘΗΝΑ’’, κάθε άλλο παρά οικονομίες κλίμακας υπηρετεί.

Μέχρι να υπάρξει ένα τέτοιο σχέδιο, ζητούμε επιτακτικά την λειτουργία τμημάτων στον Νομό Λασιθίου, όπου κανονικά έπρεπε να έχει έδρα και να λειτουργεί το ΑΤΕΙ Κρήτης, αφού οι άλλοι τρείς νομοί έχουν πανεπιστημιακές ή πολυτεχνικές σχολές. Έτσι θα είχε αντιμετωπισθεί και το εικονικό δίλλημα ποιες σχολές θα είχε κάθε πόλη.

Ιδιαίτερο θέμα για τον Δήμο Αγ.Νικολάου αποτελεί η πρώην ΑΣΤΕΑΝ και νυν ΑΣΤΕΚ όπως μετονομάσθηκε πρόσφατα από την πρώην υπουργό Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη. Έχει μείνει χωρίς στελέχωση, και σε διοικητικό και φυσικά και σε διδακτικό προσωπικό με στόχο την μετακίνησή της στο υδροκέφαλο Ηράκλειο, δήθεν στο όνομα – ξανά – της ποιότητας της εκπαίδευσης, όπου θα χαθεί μέσα στις τόσες σχολές που λειτουργούν εκεί, ενώ εδώ, λόγω και των πολλών ξενοδοχειακών μονάδων υψηλότατου επιπέδου υπάρχει άμεση δυνατότητα απορρόφησης των εκπαιδευομένων αλλά και δυνατότητες πρακτικής άσκησης.

Αντί για την μετακίνησή της επιβάλλεται να εξετασθεί η περαιτέρω βελτίωση των σπουδών με διδακτικό προσωπικό υψηλού επιπέδου ( με μεταπτυχιακούς τίτλους )  και γιατί όχι και δημιουργία μεταπτυχιακού τμήματος.

Για την σχολή αυτή, ο Δήμος Αγ. Νικολάου, έχει διαθέσει ήδη σοβαρά ποσά (η σχολή στεγάζεται σε κτίριο του Δήμου και ο αρχικός εξοπλισμός καλύφθηκε συνολικά από τον Δήμο) ενώ υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο campus στα Λακώνια για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που δεν θα κοστίσουν περισσότερο από την μετασκευή παλιών κτιριακών εγκαταστάσεων ξενοδοχείων για να γίνουν χώροι εκπαίδευσης.

  1. Χωροταξικό Κρήτης

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της Β’ φάσης του χωροταξικού σχεδίου για την Κρήτη .

Δυστυχώς οι δήθεν πιεστικές προθεσμίες των ενδιαμέσων εγκρίσεων δεν επέτρεψαν την σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων, και ειδικά των Δήμων, που θα κληθούν να ‘’σηκώσουν’’ το μεγαλύτερο φορτίο από την υλοποίησή του .

Πρόκειται για μια πρόταση τελείως έξω από τις σύγχρονες λογικές και ανάγκες ανάπτυξης και αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων του νησιού, στηριγμένη σε παρωχημένα μοντέλα ανάπτυξης, και προσωπικές εμμονές των μελετητών.

Η διαχείριση του τουριστικού προϊόντος, της κύριας πλουτοπαραγωγικής πηγής για την Κρήτη βρίσκεται σε τελείως λάθος κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι δεν κάνει καμία μνεία για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, σε όλες του τις μορφές ( κρουαζιέρα, καταδυτικός, δίκτυο μαρινών, κ.λ.π.), κάτι που για την Κρήτη αποτελεί αναξιοποίητο πόρο.

Δεν θα αναφερθούν άλλα ζητήματα( ΑΠΕ, οδικό δίκτυο, πανεπιστημιακές σχολές, ερευνητικά ιδρύματα, κ.λ.π.) για οικονομία χρόνου, και προτείνουμε να ανασυνταχθεί η πρόταση από την μελετητική ομάδα και να επανέλθει για διαβούλευση με ικανούς χρόνους για να βρεθεί η βέλτιστη πρόταση.

  1. ΒΟΑΚ

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον πρώην υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη στο Ηράκλειο πριν τις τελευταίες εκλογές, για χρηματοδότηση του έργου μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είναι η μόνη λύση για να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο και βασικό έργο ζωής για τη Κρήτη που τόσα χρόνια σέρνεται.

Ζητούμε την άμεση υλοποίηση της πρότασης αυτής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

  1. Αεροδρόμιο Ηρακλείο

Και στο ζήτημα αυτό ο σχεδιασμός που παρουσιάστηκε, στην ίδια συνάντηση, δηλ. χρηματοδότηση με 20 εκ. για άμεση βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου Ν. Καζαντάκης και ταυτόχρονα επίσπευση της υλοποίησης του αεροδρομίου Καστελίου μέσω ΣΔΙΤ, αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση στις σημερινές συνθήκες.

Ζητούμε την άμεση υλοποίηση της πρότασης αυτής και ειδικά της πρώτης φάσης.

  1. Υδροδότηση Δήμου από το φράγμα Αποσελέμη

Η ολοκλήρωση του τεράστιου αυτού έργου , που τόσο έχει επικριθεί, θα δώσει σημαντικότατες δυνατότητες στην υδροδότηση σε όλο το βόρειο τμήμα της Κρήτης, από Ηράκλειο μέχρι Αγ. Νικόλαο.

Είναι απολύτως απαραίτητη η εξεύρεση των απαιτούμενων πρόσθετων πιστώσεων για την ολοκλήρωσή του γιατί νερό βλέπουμε και νερό δεν έχουμε.

Φυσικά εννοούμε ολοκλήρωση του έργου και προς τις δύο κατευθύνσεις και όχι μόνο προς το Ηράκλειο.

  1. Ζητήματα λειτουργίας ΟΤΑ

            Η ομάδα αυτή των θεμάτων περιλαμβάνει γενικότερα ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και καταγράφει την κατ’ αρχήν όμόφωνη θέση της ΠΕΔ Κρήτης.

α.         Ρόλος Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Ο μετακλητός Γεν. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει να επανέλθει για να σταματήσουν οι αγκυλώσεις και η τρομονολαγνία που διακρίνει την σημερινή υπαλληλοκεντρική λογική .

β.         Πρόσβαση στα Ε9

            Η διασφάλιση των πραγματικών στοιχείων ακινήτων των πολιτών ( μέσω του Ε9 ) θα μας επιτρέψει τον εντοπισμό φορολογητέας ύλης και αύξηση ανταποδοτικών εσόδων με ταυτόχρονη μείωση ανά μονάδα . Η ίση μεταχείριση αποτελεί στόχο όλων μας.

            Ζητούμε να επιτραπεί η πρόσβαση στα αρχεία των ΔΟΥ για τον σκοπό αυτό, και να μην θεωρούνται προσωπικά δεδομένα με αποτέλεσμα να συντείνουν στην αποφυγή καταβολής των σχετικών τελών.

γ.         Οργανισμοί ΟΤΑ – Οργανωτικά Δήμων

            Καταγράφονται μια σειρά ζητήματα που αναφέρονται στα οργανωτικά θέματα των δήμων που όμως είναι καθοριστικά για την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

  1. i. Οι οργανισμοί των ΟΤΑ έχουν ακυρωθεί και η στελέχωσή των ΟΤΑ περιορίζεται μόνο στον αριθμό και στις ειδικότητες που υπηρετούν σήμερα . Πλήρης αδυναμία λοιπόν προγραμματισμού και ανάπτυξης.

Θα πρέπει να επανέλθουν οι θέσεις των εργαζομένων στον αριθμό και κατά ειδικότητα όπως προβλεπόταν πριν την ακύρωσή τους, και να επιτραπεί η σταδιακή στελέχωση με στελέχη ΠΕ και ΤΕ.

  1. ii. Θα πρέπει να υπάρξει ένας ελάχιστος αριθμός προσωπικού, ανεξαρτήτως μεγέθους δήμου, για να μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες. Οι δήμοι κάτω το 5000 κατοίκων ουσιαστικά δεν λειτουργούν. Πρέπει λοιπόν να επιτραπεί άμεσα η στοιχειώδης στελέχωσή τους.
  2. ii. Η θέση του Γεν. Γραμματέα να επιτρέπεται σε όλους τους Δήμους ανεξαρτήτως μεγέθους και να πληρούται εφ’ όσον διαπιστώνεται οικονομική δυνατότητα του Δήμου.
  3. iv. Πρέπει να καταργηθεί η ύπαρξη αντιδημάρχων δύο ταχυτήτων (έμμισθοι και άμισθοι) . Η λογική αυτή υποκρύπτει, κατά την άποψή μας, άλλες σκοπιμότητες. Ειδικά στους περιφερειακούς δήμους η πλήρης απασχόληση, χωρίς κάποια αμοιβή, δεν είναι δυνατή ενώ οδηγεί και μια σειρά ικανών επαγγελματιών να μην συμμετέχουν στα κοινά.

Ζητούμε, όλοι οι αντιδήμαρχοι, να λαμβάνουν αντιμισθία, όπως πολύ ορθά συμβαίνει και στον Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε κάθε διοικητικό – πολιτικό επίπεδο .

  1. v. Οι αντιδήμαρχοι δύο ταχυτήτων μειώνουν και τις θέσεις των ειδικών συμβούλων αντίστοιχα. Με την αιτούμενη ρύθμιση θα υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης περισσότε-ρων ισάριθμων ειδικών συμβούλων που είναι απολύτως απαραίτητοι για την στήριξη όχι μόνο του Δημάρχου αλλά κυρίως των υπηρεσιών του Δήμου. Παράλληλα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα υπογραφής από μέρους τους των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. μελετών, προδιαγραφών διαγωνισμών, κ.λ.π.)
  2. vi. Η αποζημίωση των προέδρων των τοπ. συμβουλίων δεν μπορεί να έχει σαν μοναδικό κριτήριο την χιλιομετρική απόσταση από την έδρα του Δήμου. Έτσι προκύπτει αμοιβή για πρόεδρο Τοπ. συμβουλίου 100 κατοίκων πολλαπλάσιο αυτού προέδρου τοπ. συμβουλίου 3,000 κατοίκων. Πρέπει να είναι συνάρτηση των δύο για να υπάρχει η κάλυψη των βασικών εξόδων των προέδρων. Παράλληλα, και δεδομένης της ανυπαρξίας γραμματέων να έχουν δυνατότητα ποσού ως 50€ για κινητά τηλέφωνα αφού η συνεννόηση γίνεται πλέον μέσω αυτών.

vii.       Η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και η έλλειψη στελέχωσης των ΝΠΔΔ των δήμων, καθιστά την λειτουργία τους εξαιρετικά δύσκολη. Η δε συνένωσή τους ή η ενσωμάτωσή τους στους δήμους δεν λύνει το πρόβλημα αφού απλά αυξάνει τον όγκο δουλειάς των κεντρικών υπηρεσιών των δήμων χωρίς πρόσθετο προσωπικό.

Ζητούμε να επιτραπεί η πρόσληψη εξωτερικού συνεργάτη ( λογιστή ) για την υλοποίηση των εργασιών αυτών ακόμα και στην περίπτωση που τα ΝΠΔΔ δεν διαθέτουν δική τους ταμειακή υπηρεσία.

δ.         Τέλος παρεπιδημούντων – τέλος επιτηδεύματος.

Ο άστοχος περιορισμός του τέλους παρεπιδημούντων, από το 2% στο 0,50% αφαίρεσε – χωρίς λόγο – ικανά έσοδα από τους ΟΤΑ που για τις περιοχές που έχουν έντονες διακυμάνσεις στον πληθυσμό τους κατά περιόδους – όπως οι τουριστικοί δήμοι – είναι απολύτως απαραίτητοι για την κάλυψη των αναγκών πρόσθετων υπηρεσιών τις περιόδους αυτές.

Δυστυχώς το ποσοστό αυτό από 2% περιορίστηκε σε 0,50% το 2009 ( Ν.3756/2009 ), με αποτέλεσμα τα έσοδα των τουριστικών δήμων να μειωθούν δραματικά . Χαρακτηριστικά σας αναφέρω, ότι το έσοδο αυτό για τον Δήμο Αγ. Νικολάου ήταν, για το 2014, της τάξης των 800.000€ ενώ θα ήταν περίπου 3.500.000€ !!!

Θα μπορούσε λοιπόν ακόμα και να μην μας αποδίδεται ΣΑΤΑ (περίπου 450.000€/ έτος) με τεράστιο όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό αν επανερχόταν το έσοδο αυτό που επαναλαμβάνω δεν προέρχεται από κρατικούς πόρους.

Για τους αστικούς και μεγάλους δήμους το έσοδο αυτό δεν είναι καθοριστικό, γι’ αυτό και η ΚΕΔΕ δεν ασχολείται, αλλά για μας τους περιφερειακούς, μεσαίους και μικρούς τουριστικούς δήμους, είναι τεράστιο θέμα.

Ζητούμε την επαναφορά του στο 2%. Είναι τέλη που δεν επιβαρύνουν ούτε τους πολίτες αλλά ούτε και τον κρατικό προϋπολογισμό και αποτελούν σημαντικό έσοδο για την διατήρηση και βελτίωση των υποδομών μας.

ε.         Παράταση εκτέλεσης προμηθειών με το παλαιό σύστημα (όχι ηλεκτρονικά, και παράλληλα αύξηση του ορίου για τις ηλεκτρονικές από τις 60,000€ στις 300,000 € )

Η επιβολή από 1/1/2015 της υλοποίησης προμηθειών μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έχει μπλοκάρει τελείως τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων για 2 λόγους .

Ο πρώτος λόγος είναι η ανυπαρξία ενημέρωσης και επιμόρφωσης των υπαλλήλων και ο δεύτερος , και πιο ουσιαστικός, η αδυναμία συμμετοχής στις δημοπρασίες μη πιστοποιημένων εταιρειών με αποτέλεσμα την αδυναμία συμμετοχής ικανού αριθμού και ειδικά μικρομεσαίων και τοπικών εταιρειών ή φυσικών προσώπων που δεν έχουν προλάβει να ενταχθούν στο σύστημα.

Ζητούμε να αυξηθεί το όριο για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες από τις 60,000€ στις 300,000 € για τους ίδιους όπως και προηγουμένως λόγους. Τέτοιου ύψους προμήθειες ( πάνω από 300.000€) υλοποιούνται στους μεγάλους δήμους που υπάρχει η σχετική δυνατότητα ή για πραγματικά μεγάλα έργα ή προμήθειες που οι τοπικοί προμηθευτές αδυνατούν να ανταποκριθούν.

 

 

Ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου

 

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.