Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ανεμογεννήτριες

Πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου 2008 η πρώτη συνάντηση εργασίας της Τοπικής Επιτροπής Παρακολούθησης του ευρωπαϊκού ανταγωνιστικού προγράμματος: «Ενεργειακή Εκπαίδευση για Νέους (Young Energy People)». Το έργο αυτό, στο οποίο συμμετέχει το Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης (σε συνεργασία με άλλους 7 ενεργειακούς Οργανισμούς από 6 ευρωπαϊκές χώρες), έχει ως κύριο στόχο την εκπαίδευση μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου (11-16 ετών) για την ενέργεια και την αξιοποίηση των ικανοτήτων τους ως «πρεσβευτές» της Ορθολογικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας καθώς και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε διάφορους χώρους εργασίας.

Το πρόγραμμα αυτό, που θα εφαρμοστεί στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2008-2009, θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη και χρήση από τα επιλεγμένα σχολεία κατάλληλων εκπαιδευτικών εργαλείων, ώστε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν αναλυτικά και να συστήσουν «Ομάδες Ενεργειακής Διαχείρισης» ανά σχολείο για να μεταφέρουν τις αποκτηθείσες γνώσεις και εμπειρίες τους σε ισάριθμους αντίστοιχους χώρους εργασίας, κάνοντας ενεργειακούς ελέγχους και ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για θέματα Ενεργειακής Ορθολογικής Διαχείρισης.
Στην Τοπική Επιτροπή Παρακολούθησης του παραπάνω προγράμματος συμμετέχουν, εκτός του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Νομού Ηρακλείου, της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου, του ΤΕΙ Κρήτης και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεάπολης. Σκοπός της Επιτροπής είναι η συνεχής παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος, η παροχή προτάσεων και λύσεων σε θέματα που προκύπτουν και η τελική αποτίμηση των αποτελεσμάτων του καθώς και η διερεύνηση «αναπαραγωγής» του προγράμματος και στο μέλλον.
Στην εναρκτήρια συνάντηση της Επιτροπής έγινε λεπτομερής παρουσίαση του προγράμματος, των προβλεπόμενων δραστηριοτήτων του και των επιθυμητών αποτελεσμάτων του. Στη συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, για τον τρόπο επιλογής των σχολείων και των επιχειρήσεων/φορέων που θα συμμετάσχουν, καθώς και προτάσεις για το εκπαιδευτικό υλικό που θα δημιουργηθεί και διανεμηθεί στους εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos