οι junion επιθεωρητές με τη δημοτική αρχή Χερσονήσου
οι junion επιθεωρητές με τη δημοτική αρχή Χερσονήσου

Για δεύτερη σχολική χρονιά ο Δήμος Χερσονήσου και το Γενικό Λύκειο Γουβών συνεργάζονται στην εκπόνηση του σχολικού project της Α΄ Λυκείου με τίτλο: «Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας – Ενεργειακοί Επιθεωρητές Junior σε Δράση».

Σκοπός της ερευνητικής εργασίας είναι η μελέτη της κλιματικής αλλαγής και η σχέση της ανθρωπογενούς δραστηριότητας με την αύξηση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αναζητήσουν τρόπους μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στο κτίριο του σχολείου τους.

Οι μαθητές θα παίξουν το ρόλο του «Ενεργειακού Επιθεωρητή», μετρώντας το εμβαδόν των τοίχων και των ανοιγμάτων του κτιρίου του σχολείου τους, θα καταγράψουν τις ηλεκτρικές καταναλώσεις τους και θα τις μετατρέπουν σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τη βοήθεια εθελοντή ενεργειακού επιθεωρητή. Παράπλευρα, οι μαθητές θα επισκεφθούν φωτοβολταϊκό πάρκο παραγωγής ενέργειας όπου θα συνομιλήσουν με τους κατασκευαστές του πάρκου για την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο, θα ενημερωθούν από περιβαλλοντολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για την κλιματική αλλαγή, θα δούνε από κοντά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο SunnyClist, θα επισκεφθούν ξενοδοχειακή μονάδα που εφαρμόζει πρωτοποριακή μέθοδο εξοικονόμησης ενέργειας κ.ά.

Στα πλαίσια της παραπάνω δράσης, ο δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Γιάννης Μαστοράκης, επισκέφθηκε σήμερα την ομάδα εργασίας των μαθητών της Α΄ Λυκείου που θα υλοποιήσουν το project «Ενεργειακοί Επιθεωρητές Junior σε Δράση» τη σχολική χρονιά 2014-2015, τους ενημέρωσε για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό του Δήμου έως το 2020, τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας και την ανάγκη για την εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι «σε συνεργασία με την ομάδα εργασίας του Δήμου για το «Σύμφωνο των Δημάρχων», η δημοτική αρχή θα συμβάλει στην υλοποίηση της διερευνητικής εργασίας με όποιο τρόπο η σχολική κοινότητα κρίνει σκόπιμο. Άλλωστε, η συνεργασία αυτή λειτουργεί προσθετικά στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων του Δήμου Χερσονήσου στον τομέα της Ευαισθητοποίησης των Πολιτών.»

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Χερσονήσου είναι μέλος του Συμφώνου των Δημάρχων, που αριθμεί 6.100 Δήμους σε όλη την Ευρώπη και έχουν θέσει ως στόχο τη μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020. Το project «Ενεργειακοί Επιθεωρητές Junior σε Δράση» που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012-2013, αποτέλεσε «Καλή Πρακτική» σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και συνέβαλε στην επίτευξη του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου που απονεμήθηκε στο Δήμο Χερσονήσου το 2013.

Στο project συνεργάζονται εθελοντικά:

Στριλλιγκάς Ιωάννης

Ενεργειακός Επιθεωρητής

Προμπονάς Μιχάλης

Περιβαλλοντολόγος Ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου

Χατζάκης Γιώργος

Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕΙ, Μελετητής του «Ανεμόμυλου Οροπεδίου Λασιθίου»

Τσικανδυλάκης Μανόλης

Μηχανολόγος και εφευρέτης του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου SunnyClist.

Ξενοδοχειακή Μονάδα Village Heights Resort.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos