Ενημέρωση Βαρουφάκη Μερα25 για τις ανεμογεννήτριες
ενημέρωση Βαρουφάκη επί τόπου στο Κάτω Χωριό

Σήμερα 21-7-20 ο κ Βαρουφάκης Γιάννις και στελέχη του ΜΕΡΑ25 ξεναγήθηκαν απο μέλη της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας στον αρχαιολογικό χώρο της Επισκοπής όπου γίνονται εργασίες εγκατάστασης αιολικού πάρκου. Τον κ. Βαρουφάκη συνόδευαν οι βουλευτές κ. Γιωργος Λογιάδης και κ Αγγελική Ναταλία Αδαμομούλου.

Στους προσκεκλημένους επεξηγήθηκε το ιστορικό της υπόθεσης, η μεροληπτική, υπέρ των επιχειρηματιών, στάση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) καθώς και οι ενεργειες στις οποίες προβαίνει η Επιτροπή Πολιτών.

Εγινε δε έκκληση να τοποθετηθεί το Μερα 25 για το θέμα των Βιομηχανικων Εγκαταστάσεων Ενέργειας που, με πολιτικές εντολές, εγκαθίστανται σε περιοχές φυσικού κάλλους και ιστορικά τοπία της πατρίδας μας. Οι πράσινες επενδύσεις ή είναι φιλικές προς το περιβάλλον ή ΔΕΝ ειναι πράσινες!

Επίσης ζητήθηκε να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε απο πλευράς αρχαιολογικού νόμου να υπάρξει νομοθεσία που να καθιερώνει αυστηρά κριτήρια που να αποτρέπουν την εγκατάσταση ΒΑΠΕ μέσα ή κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους.

Επιδόθηκε ανακοίνωση έκκληση της επιτροπής πολιτών για τα θέματα αυτά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Ιεραπετρας

21-7-2020

Αξιότιμε κ. Βαρουφακη

Αγαπητά στελέχη του ΜΕΡΑ25,

Καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον και την επίσκεψη σας στο χώρο της Επισκοπής.

Το αιολικό πάρκο της περιοχης-το πρώτο που εγκαθίσταται εντος αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα- σηματοδοτεί και την αρχή της εγκατάστασης μιάς σειράς καταστροφικών Βιομηχανικών Εγκαταστασεων Παραγωγής Ενέργειας σε παρθένους τόπους του Δήμου Ιεράπετρας.

Στον Δήμο μας προβλέπονται να εγκατασταθουν διακόσιες πενήντα (250) ανεμογεννήτριες ενώ σε ολη την Κρητη δυο χιλιάδες; πεντακόσιες (2.500) επιπλέον των υπαρχόντων. Εξι (6) φορές τις ανάγκες της Κρήτης! Με την διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα τα νησιά μας,όπως επαναλαμβάνουν οι αρμόδιοι μας κατεπιταγην της γερμανικής πολιτικής, θα γίνουν η μπαταρία της Ευρώπης.

Είναι αυνόητο ότι μια τέτοια προοπτική θα καταστρεψει ανεπανόρθωτα τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας, ακυρωνοντας παράλληλα οιανδήποτε δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας  αποτελείται απο άτομα που πέραν απο παραταξιακές προτιμήσεις και ιδεολογικές επιλογές που αποφάσισαν να αγωνισθούν για τον τόπο μας με μόνο κίνητρο την αγωνία για το μέλλον του. Το αιολικό πάρκο στον αρχαιολογικό χώρο της Επισκοπής είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα  ότι στην χώρα μας προηγούνται τα επιχειρηματικά συμφέροντα απο το μέλλον του τόπου και στον βωμό αυτόν δεν διστάζουμε να θυσιάζουμε  τα ιστορικά μας τοπία. Ανάλογες καταστροφές συμβαίνουν σε όλα τα νησιά και τα βουνά της Ελλάδας μετατρέποντας τα σε βιομηχανικά τοπία..

Σας  ζητάμε να πάρετε δημόσια θέση για την καταστροφική επιλογή της τοποθέτησης ΒΑΠΕ σε παρθένους τόπους και ιστορικά τοπία της Ελλάδας, κάτι που σε καμμία ευρωπαική χώρα, σε κανένα ευνομούμενο κράτος δεν θα ηταν δυνατόν! Το κίνημα κατα αυτης της πολιτικης έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και θα είναι μια μεγαλη βοήθεια εάν τοποθετηθειτε δημόσια επι του θέματος

Σας ζηταμε επισης να αναλάβετε πρωτοβουλία, στα ελληνικά και ευρωπαικά όργανα,  ώστε να καθιερωθεί με νόμο του κράτους αυστηρή νομοθεσία με σαφή κριτήρια που να αποτρέπει την εγκατασταση ΒΑΠΕ κοντά ή εντός αρχαιολογικών χώρων. Οπως έδειξε και η περίπτωση της Επισκοπής το κριτήριο της οπτικής όχλησης εύκολα καταστρατηγείται όταν πρόκειται να ευνοηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Δεν μπορούμε να διανοηθουμε ότι θα υπάρξει βουλευτής του εληνικού κοινοβουλίου που θα αντιταχθεί σε μια τέτοια πρόταση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ    21/7/20

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos