Ενημέρωση για την απεργία-αποχή από την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση - χειραγώγηση και τον εσωτερικό κανονισμό
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη»

Τα μέλη του Συλλόγου μας έδωσαν βροντερή απάντηση στον ακραίο αυταρχισμό, τις απειλές, τον εκφοβισμό και τις πολιτικά ανήθικες μεθόδους του Υπουργείου Παιδείας. Όλα τα Δημοτικά Σχολεία (17/17, ποσοστό 100%) και 16/18 Νηπιαγωγεία (ποσοστό 90%) συμμετέχουν (ομόφωνα ή με συντριπτική πλειοψηφία) στην απεργία – αποχή από την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση. Σε δυο Νηπιαγωγεία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία καθώς αξιοποιούν την παράταση που δόθηκε.

Η στάση των εκπαιδευτικών υπερασπίζει το δημόσιο σχολείο και την εργασιακή μας αξιοπρέπεια. Οι εκπαιδευτικοί είπαν όχι στα σχέδια κατηγοριοποίησης και συρρίκνωσης των δημόσιων σχολείων, χειραγώγησης και ομηρίας των εκπαιδευτικών. Καταδίκασαν τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης που αξιοποιεί την πανδημία για να συντρίψει τα μορφωτικά, τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Πετύχαμε μια μεγάλη νίκη αλλά δεν εφησυχάζουμε! Θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά για να μην περάσει η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση – χειραγώγηση. Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Είναι φανερό ότι χάνει πανηγυρικά τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών στηρίζει τις θέσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ και συμμετέχει στην καθ’ όλα νόμιμη απεργία – αποχή από την αξιολόγηση.

Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη όλων των εκπαιδευτικών του Συλλόγου μας, που συναντούν αγωνιστικά τους εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους μας σε όλη τη χώρα. Είναι μια νίκη της μαχόμενης εκπαίδευσης, όλων των εκπαιδευτικών Συλλόγων που αγωνίστηκαν εδώ και καιρό για να θωρακιστεί ο κλάδος με το όπλο της απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση κι έδωσαν ανυποχώρητη μάχη σε όλες τις περιοχές για να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.Η συσπείρωση των συναδέλφων και η ενότητα του εκπαιδευτικού κινήματος, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες και δυσκολίες της περιόδου και η αποφασιστικότητα της αντίδρασης είχαν καθοριστική αντανάκλαση στο τελικό αποτέλεσμα αυτής της μάχης.

Τίποτα πια δεν μπορεί να αμφισβητήσει, να διαστρεβλώσει και να παραχαράξει την απόφαση των εκπαιδευτικών. Τίποτα πια δεν μπορεί και δεν πρέπει να διασπάσει την ενότητα δράσης του κινήματος στο αίτημα να αποσυρθούν τώρα η ΥΑ για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και ο νόμος 4692/2020.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη σύνταξη και αποστολή του εσωτερικού κανονισμού συστήνουμε στα μέλη μας να μην το θεωρήσουν δεσμευτικό, καθώς τόσο από τον ν. 4692/2020 όσο και την Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 491/9-2-2021) δεν τίθεται καν χρονοδιάγραμμα και μάλιστα τόσο πιεστικό. Παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο άσκησης πίεσης από στελέχη της εκπαίδευσης προς τις σχολικές μονάδες ώστε εσπευσμένα να προχωρήσουν στις διαδικασίες σύνταξης εσωτερικού κανονισμού. Η ΔΟΕ με το με αρ. πρωτ. 1366/23-2-2021 έγγραφό της συστήνει να μην γίνει τώρα καμιά ενέργεια από τις σχολικές μονάδες αλλά να περιμένουν την πρόταση της Ομοσπονδίας με συγκεκριμένες κατευθύνσεις.  

Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος                                                          Η Γενική Γραμματέας Γιάννης Πασπαράκης                                                  Σταυρούλα Δατσέρη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos