η συγκεκριμένη τροχιά τη νύχτα, είναι ορατή από όλη την Ελλάδα
η συγκεκριμένη τροχιά τη νύχτα, είναι ορατή από όλη την Ελλάδα

Αφορμή για αυτό εδώ το γραπτό, το σχόλιο μερικών φίλων για ένα άστρο, ορατό κάποιες καθαρές νύχτες στον ουρανό που δεν κινείται όπως τα αεροπλάνα, αλλά έχει διαφορετικές κατευθύνσεις και κάποιες στιγμές χάνεται απότομα από τον ουρανό. Πρόκειται για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, (International Space Station –  I.S.S.), ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη σε ύψος περί τα 400 χιλιόμετρα και ανάλογα κινείται πάνω από διάφορα σημεία της υδρογείου ανάλογα με τη φορά του.

Είναι ένα συγκρότημα εκατοντάδων μέτρων με χώρους διαβίωσης αστροναυτών, οι οποίοι διαμένουν εκεί από έξι έως και δώδεκα μήνες, μια διεθνής συνεργασία πολλών κρατών.

ο διεθνής διαστημικός σταθμός πάνω από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια ημέρας
ο διεθνής διαστημικός σταθμός πάνω από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια ημέρας

Ο ευκολότερος τρόπος για να τον εντοπίσει κάποιος είναι να χρησιμοποιήσει τον εξειδικευμένο δικτυακό τόπο www.isstracker.com, όπου εμφανίζονται οι τροχιές του σταθμού και που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή πάνω από τη γη. Ο λευκός κύκλος που περιβάλλει τον διαστημικό σταθμό υποδεικνύει το εύρος της ορατότητας του σταθμού τη νύχτα στη γη. Δηλ. για να είναι ορατός σε όλη την Ελλάδα, πρέπει η τροχιά να τον φέρει πάνω από τη Πελοπόννησο. Και την ημέρα είναι ορατός αλλά απαιτείται τηλεσκοπικός εξοπλισμός, ενώ τη νύχτα δείχνει ως ένα άστρο που κινείται γρήγορα στον ουρανό.

Στον I.S.S. βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα πειράματα με κυριότερο την επίδραση της μόνιμης έλλειψης βαρύτητας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Περισσότερα όμως για τον διεθνή διαστημικό σταθμό μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
https://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/index.html

Και εδώ, όχι πάντοτε με επιτυχία, η ζωντανή εικόνα που εκπέμπεται από τον Σταθμό, όπου βρίσκεται ….

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos