Από την επιμνημόσυνη δέηση

Ημέρα μνήμης

Ο θεμέλιος λίθος του Πανλασιθιώτικου Μνημείου τέθηκε την Κυριακή 13 Αυγούστου με πρωτοβουλία του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και με την υποστήριξη της τοπικής Εκκλησίας.
Πρόκειται για μνημείο που θα ανεγερθεί σε χώο που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας στον αύλειο χώρο του Ναού του Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Κωνσταντίνου στο Οροπέδιο Λασιθίου, προς τιμήν των ηρώων της Μάχης του Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867), αλλά και στη μνήμη όλων των Λασιθιωτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του τόπου.

Η δεκαήμερη μάχη του Λασιθίου αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός για το Οροπέδιο Λασιθίου και την Κρήτη και έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς σαν το σημαντικότερο στρατιωτικό γεγονός ολόκληρης της τριετούς κρητικής επανάστασης (1866 – 1869) μετά το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου στο ιστορικό μοναστήρι της Κρουσταλλένιας, που υπήρξε το θρησκευτικό, πνευατικό και εθνικό κέντρο ολοκλήρου του Οροπεδίου, κατά την κρητική επανάσταση. Κατά την ώρα της χειροτονίας σε διάκονο του ιερομόναχου Γερμανού, ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στον πνευματικό και μεγάλο ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε το Μοναστήρι της Κρουσταλλένιας στους αγώνες των ασιθιώτων για την ελευθερία τονίζοντας την αναγκαιότητα ανάδειξης των μεγάλων ιστορικών γεγονότων όπως η Μάχη του Λασιθίου.
Στην ανάληψη πρωτοβουλίας από το Δήμο για την καθιέρωση του εορτασμού της Μάχης του Λασιθίου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Οροπεδίου κ. Γιώργος Μηλιαράς. « παρούσα Δημοτική Αρχή γνωρίζοντας τις προσπάθειες που δεν τελεσφόρησαν στο παρελθόν, ανέλαβε πρωτοβουλία για την ανάδειξη της Μάχης του Λασιθίου. Με βαθιά την πεποίθηση πως οι τόποι, οι λαοί και οι άνθρωποι που δεν ποτίζουν το δέντρο της ιστορικής τους μνήμης, δεν έχουν πολλές ελπίδες να σταθούν ακέραιοι και δυνατοί και δεν μπορούν να προσφέρουν στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη της Μάχης του Λασιθίου. Με την υπ� αριθμ. 113/2005 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναδεικνύουμε τη μεγάλη Μάχη ως κορυφαίο ιστορικό γεγονός του τόπου μας και καθιερώνουμε τον ετήσιο εορτασμό της επετείου, με ευθύνη του Δήμου. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί για μας το ελάχιστο χρέος, απέναντι στους προγόνους μας.
Θέλουμε να αναγνωριστεί, να τιμηθεί και να προβληθεί η θυσία τους, όπως αρμόζει τους ήρωες. Θέλουμε όμως παράλληλα – και αυτό πιστεύω αποτελεί την ευχή όλων μας – το μνημείο αυτό να σταθεί η φωτεινή πυξίδα για την δημιουργική πορεία των νέων μας στους καιρούς της ειρήνης. Να είναι ο ζωντανός φάρος της ιστορικής συνέχειας του τόπου και κυρίως το σημείο που θα υπενθυμίζει την ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι για το καλό του τόπου μας.
Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά, το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Νεκτάριο. Εκκλησιαστικό ηγέτη με όραμα, αγάπη για τον τόπο μας και ενεργή συμμετοχή σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθει που γίνεται στο Οροπέδιο. Σας ευχαριστώ Σεβασμιότατε για την ουσιαστική Σας βοήθεια στην εξασφάλιση της έκτασης για τη δημιουργία του «Αλσους της Ελευθερίας» στο οποίο θα ανεγερθεί το μνημείο. Εύχομαι, μαζί με το λαό του Οροπεδίου Λασιθίου, η Εκκλησία να αναγνωρίσει και να τιμήει το έργο και την παρουσία Σας, όπως αρμόζει σε ένα εκκλησιαστικό ηγέτη που έχει πολλά να προσφέρει», τόνισε ευχαριστώντας παράλληλα την Μονή για την παραχώρηση της έκτασης όπου θα δημιουργηθεί το «Αλσος Ελευθερίας» καθώς και όσους κατά καιρούς εργάστηκαν για να κρατηθεί στην πικαιρότητα το θέμα και προώθησαν την ιδέα αυτή με τις ενέργειες τους.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου από το Δήμαρχο και το Νομάρχη Λασιθίου κ. Αντώνη Στρατάκη.
Στην τελετή παρέστησαν ο Βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, πολιτευτές και πλήθος Λασιθιωτών.

Από το Γραφείο Τύπου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos