οι δήμαρχοι Ιεράπετρας και Χερσονήσου
οι δήμαρχοι Ιεράπετρας και Χερσονήσου

Στην αποστολή  ελληνικής αντιπροσωπείας ειδικών από Περιφέρειες και Δήμους στην Επαρχία  Schwabisch Hall της Γερμανίας συμμετείχε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης.

Στην αποστολή μετείχαν επίσης από την Κρήτη ο δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Ιωάννης Μαστοράκης και ο πρόεδρος τους ΦΟΣΔΑ Χερσονήσου, κ. Βαρδής Φραγκιαδάκης, ενώ έλαβαν μέρος και δήμαρχοι από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σκοπός της συγκεκριμένης επίσκεψης που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Δίκτυο «Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι» ήταν η ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα Διαχείρισης Αποβλήτων και παράλληλα η επίσκεψη σε μονάδες βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε διάλεξη από τον Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, κ. Κρεμλή με θέμα « Οι εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νομιμότητα των χώρων διάθεσης αποβλήτων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν  διαλέξεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων, τη θερμική επεξεργασία, την εκμετάλλευση αποβλήτων και την παραγωγή και χρήση ενέργειας, την τεχνολογία μεθόδων επεξεργασίας και τεχνολογία απαερίων, ενώ παρουσιάστηκε και το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της επαρχίας Schwabisch Hall. Επίσης, έγινε  επίσκεψη στην μονάδα βιολογικής επεξεργασίας – ζύμωσης Backnang, στη μονάδα θερμικής επεξεργασίας Bamberg,  στο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στο Bamber, καθώς και στο χώρο διάθεσης αποβλήτων στο Κέντρο Ανακυκλώσιμων Υλικών στο Hasenbuhl.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης « οι εξελίξεις στο χώρο της διαχείρισης των αποβλήτων τρέχουν. Πλέον η εποχή έχει αλλάξει. Οι μονάδες επεξεργασίας λειτουργούν με πρότυπα ασφαλείας και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Κατά την επίσκεψή μας στην επαρχία Schwabisch Hall είδαμε μονάδες να λειτουργούν ακόμα και μέσα στις πόλεις, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, αντιθέτως επιλύοντας προβλήματα στον τομέα της καθαριότητας. Το μήνυμα που νομίζω πρέπει να βγει μετά από αυτή την εποικοδομητική επίσκεψη και ενημέρωση  είναι ότι έχουμε υποχρέωση να αναπτύξουμε τις απαιτούμενες  συνεργασίες με αντίστοιχα δίκτυα και σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία να αξιοποιήσουμε τεχνικές διαχείρισης αποβλήτων και στο δήμο μας, επωφελούμενοι τις δυνατότητες που σήμερα προσφέρονται στον τομέα αυτό».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos