Επετειακή εκδήλωση στη Μονή Τοπλού για το 1821
από την αποκάλυψη της πλάκας με τα ονόματα των θυμάτων

Μερικές άγνωστες πτυχές της ντόπιας ιστορίας ήρθαν στη δημοσιότητα και αναμένουν το πέρασμά τους στην ιστορία, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας στο χώρο του μοναστηριού Παναγίας Ακρωτηριανής.

Στα πλαίσια των 200 χρόνων από την επανάσταση ενάντια στου Τούρκους, η μονή Τοπλού διοργάνωσε επετειακή επιμνημόσυνη εκδήλωση στη μνήμη της σφαγής του Ηγουμένου της Μονής Ζαχαρίου Κορνάρου, δεκατριών Πατέρων και άλλων τόσων λαϊκών αδελφών τη νύκτα της 26ης προς την 27η Ιουνίου 1821.

Επετειακή εκδήλωση στη Μονή Τοπλού για το 1821
όσοι τίμησαν την εκδήλωση

 Το πρωί του Σαββάτου 26 Ιουνίου η μέρα ξεκίνησε με τον όρθρο και τη θεία λειτουργία στην εκκλησία μοναστήρι, συνεχίστηκε με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των σφαγιασθέντων, αλλά και των εκτελεσθέντων μοναχών από τους Γερμανούς το 1944, έγινε έπαρση αντίγραφου του Λαβάρου του ξεσηκωμού της μονής,  για να μεταφερθεί στη συνέχεια η όλη εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού, όπου αποκαλύφθηκε μία πλάκα με τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τους Τούρκους στην επανάσταση του 1821 στο μοναστήρι.

ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Σητείας, αναφέρθηκε στο Συναξάρι και στα γεγονότα της σφαγής των Πατέρων της Μονής κατά τη νύκτα της 26ης προς την 27η Ιουνίου 1821 αλλά και στην «ιερή και μαρτυρική παράδοση αυτού του περιώνυμου καστρομονάστηρου της ανατολικής Κρήτης». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Σεμνύνεται και αγάλλεται το ιερό τούτο παλλάδιο της Κυρίας Ακρωτηριανής και όλη η Τοπική Εκκλησία καθώς στο Συναξάρι της σημερινής ημέρας, στη χορεία των Αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων Ιεραρχών… συμπεριλαμβάνεται ο Επίσκοπος Σητείας Ζαχαρίας, σφαγείς μετά των άλλων Ιεραρχών της Κρήτης στο Μεγάλο Κάστρο, οι Μοναχοί του Ιερού τούτου Σεμνείου σφαγέντες στη θολωτή εξωτερική είσοδο της Μονής την καλουμένη «Πόρτα της Λότζας», καθώς και πλείστοι άλλοι Μοναχοί και Μοναχές, πρόκριτοι και λαϊκοί από τα Μονύδρια και τα χωριά των Επαρχιών Ιεράς και Σητείας…Ατενίζουμε με ιερό δέος και περισσή ευλάβεια το κυματίζον υπερήφανα ενώπιον μας κυανόλευκο λάβαρο των Κρητικών Επαναστάσεων, ακριβές αντίγραφο εκείνου του παλαιού φυλάσσεται στο Μουσείο της Μονής φέρον στο μέσο τον Σταυρό και την ολοκέντητη μορφή της Κυράς Ακρωτηριανής και ενωτιζόμαστε μυστικά τη λεοντόκαρδη ιαχή των αγωνιστών, που το ύψωσαν και το κράτησαν, ελευθερία ή θάνατος».

Παρόντες ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο βουλευτής Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, ο δήμαρχος Ιεράπετρας, εκπρόσωπος του δημάρχου Σητείας, αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο πρόεδρος του Παλαικάστρου Νίκος Χατζηδάκης, εκπρόσωποι τον Ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Επετειακή εκδήλωση στη Μονή Τοπλού για το 1821
το λάβαρο της επανάστασης στο χώρο της μονής

Όλοι στις τοποθετήσεις ομιλίες τους εξήραν τη θυσία των ανθρώπων αυτών πού μαζί με πολλών άλλων, σήμερα εμείς απολαμβάνουμε την ελευθερία μας.

Έγινε η σχετική κατάθεση στεφάνων από πολιτικούς εκπροσώπους και προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, με τον βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει όπως ο ίδιος είπε ένα “νοερό” στεφάνι από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη μνήμη των νεκρών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την δεξίωση των καλεσμένων όσων βρέθηκαν στο μοναστήρι το πρωί του Σαββάτου.

Η έπαρση του λαβάρου:

Η τελετή:

Η λειτουργία και ο πανηγυρικός της ημέρας:

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos