Επιστημονική ημερίδα “Αλκοόλ και Νέοι”
Το πρόγραμμα παρουσιάζεται από το 2016 στα πλαίσια της ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων

Παρασκευή στις 8/3/19 και ώρα 17.30 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου

Οι τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση του αλκοόλ αποτυπώνονται στις μέχρι σήμερα επιστημονικές μελέτες  τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στον Ελλαδικό χώρο.

Το αλκοόλ δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα ως κατευναστικό και αναισθητικό, και η δράση του είναι τόσο έντονη όσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα που καταναλώνεται.

Οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε Πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο δείχνουν αποκαρδιωτικά αποτελέσματα με την έναρξη χρήσης του αλκοόλ από ηλικίες κάτω των 11 ετών, ενώ στην ηλικία των 15 ετών τα ποσοστά  καθημερινής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών φτάνουν το 70%. Το αλκοόλ ενοχοποιείται για περισσότερες από 200 ασθενείς, το 100% των ανθρώπων που κάνουν μακροχρόνια χρήση έχουν σοβαρά προβλήματα ηπατοπάθειας (κίρρωση, καρκίνο).

Στην Κρήτη τα ποσοστά των ασθενών με κίρρωση ήπατος αγγίζουν το 60%. Εκτός των άλλων το αλκοόλ είναι εξαρτησιογόνος/ναρκωτική ουσία, είναι με άλλα λόγια ψυχοτρόπος ουσία, η οποία δρα στο συναίσθημα δημιουργώντας ένα άλλο εαυτό από αυτόν που πραγματικά έχουμε.

Έναν εαυτό που ελλείπεται αυτοπροσδιορισμού και αυτενέργειας υπό την επήρεια του και λαμβάνει αποφάσεις που δεν θα ελάμβανε εάν ήταν νηφάλιος. Οι αρνητικές επιπτώσεις αντικατοπτρίζονται τόσο σε προσωπικό, οικογενειακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ενδοοικογενειακή βία, καβγάδες, παραβατικότητα, τροχαία ατυχήματα, ακραίες κοινωνικές και σεξουαλικές συμπεριφορές, βιασμοί αυτοκτονίες κ.α.

Στην εφηβεία υπάρχει έντονος πειραματισμός και πολλές φορές υιοθετούνται συμπεριφορές που καταλήγουν μελλοντικά να είναι έντονα προβληματικές.

Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και η ανάπτυξη του συνεχίζεται μέχρι και τα 21-25 έτη. Κατ’ επέκταση η μακροχρόνια χρήση και κατάχρηση του αλκοόλ οδηγεί σε ανεπανόρθωτες βλάβες που είναι μη αναστρέψιμες. Προβλήματα στην ομιλία, το λόγο την καλλιτεχνική έκφραση και στέρηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν χωρίς την χρήση του.

Ο ρόλος της διαφήμισης  πολύ σημαντικός, καθώς λόγω του κέρδους δεν λέγεται όλη η αλήθεια. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ποτά χωρίς αλκοόλ.  Απλώς η ποσότητα του αλκοόλ που περιέχεται σε ορισμένα από αυτά που πλασάρονται ως ποτά χωρίς αλκοόλ, είναι μικρότερη, αλλά όχι αθώα.

Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, μας στερούν την ιερότητα του καθημερινού οικογενειακού τραπεζιού. Η αξία του καθημερινού τραπεζίου είναι μεγάλη καθώς βοηθάει στην ενδυνάμωση των οικογενειακών δεσμών, μεταξύ των μελών της, ως αντίδοτο στην τρελή εποχή που βιώνουμε. Η  αυτοέκφραση και το κάνω ότι αρέσει, δεν μας κάνει πιο δυνατούς.  Η ύπαρξη μας είναι μοναδική, όμως παίρνει αξία μέσα από τους δεσμούς που αναπτύσσουμε μεταξύ μας ως άνθρωποι. Είμαστε ελεύθεροι, αλλά η ελευθερία μας δεν είναι αυθαίρετη τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερίας των άλλων.

Το πρόγραμμα  “Αλκοόλ και Νέοι” της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο έχει εγκριθεί σε περιφερειακό επίπεδο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής), παρουσιάζεται από το 2016 στα πλαίσια της ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, από την κ. Λαμπράκη Μαρίζα Προϊσταμένη ΤΕΙ-ΤΕΠ MPH, MSc  Bioethics (Αν. Συντονίστρια των προγραμμάτων Αγωγής και Προαγωγής Υγείας), και την κ. Κασσωτάκη  Άννα Νοσηλεύτρια MSc©, Αναισθησιολογικό τμήμα ΓΝΑΝ.

Στην  επιστημονική ημερίδα «Αλκοόλ και Νέοι» θα παρουσιαστούν οι παρακάτω ομιλίες:

Α) Παρουσίαση του προγράμματος «Αλκοόλ και Νέοι» της 7η ΥΠΕ Κρήτης. Ομιλήτρια κ. Άννα Κασσωτάκη,  Νοσηλεύτρια MSc©, Αναισθησιολογικό τμήμα ΓΝΑΝ.

Β) Αλκοολική Ηπατοπάθεια. Ομιλητής,  Χρύσανθος Νικόλαος, Γαστρεντερολόγος, Επιμελητής Β΄ ΓΝΑΝ

Γ) Ψυχικές Διαταραχές που σχετίζονται με το αλκοόλ , ψυχοφαρμακολογία εξαρτήσεων με απλά λόγια. Ομιλητής,    Φαλούτσος Κων/νος, Ψυχίατρος, Επιμελητής Β΄ΓΝΑΝ.

Δ) Τα  υποχρεωτικά καθήκοντα απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους ανθρώπους από την σκοπιά της Βιοηθικής. Ομιλήτρια,  Λαμπράκη Μαρίζα Προϊσταμένη ΤΕΙ-ΤΕΠ MPH, MSc  Bioethics (Αν. Συντονίστρια των προγραμμάτων Αγωγής και Προαγωγής Υγείας).

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και αποτελεί συνέχεια της προσπάθεια ανάδειξης  καίριων ζητημάτων  που απασχολούν την ευρύτερη κοινωνία και την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με αυτά.

Ζητούμε να θέσετε την επιστημονική ημερίδα υπο την αιγίδα της 7ης ΥΠΕ και παρακαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση μας.

Με Τιμή

Η επιστημονικά και οργανωτικά υπεύθυνη

Λαμπράκη Μαρίζα

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos