Τραπεζικές συναλλαγέςΤην παρακάτω επιστολή απέστειλε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και στους συναρμόδιους φορείς με θέμα τον Τρόπο και τις Διαδικασίες υλοποίησης του Προγράμματος Ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) Εμπορίου και Υπηρεσιών & Κ.Π. Interreg III του Γ’ ΚΠΣ.
 
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
 
Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε ως Τελικοί Δικαιούχοι των ανωτέρω Προγραμμάτων έχουν οριστεί οι Τράπεζες, οι οποίες δυστυχώς αντί να περιοριστούν στο ρόλο της ενημέρωσης των υποψήφιων επενδυτών, της παραλαβής των προτάσεων τους, την αξιολγηση τους, τον έλεγχο των επενδύσεων και την καταβολή των επιχορηγήσεων έχουν ξεκινήσει έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου για την καταστρατήγηση της διαφάνειας και της νομιμότητας.
Ειδικότερα, κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας, ισότιμης αντιμετπισης, αντικειμενικής αξιολόγησης, υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας, αρχών των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σε πρώτη προτεραιότητα και πασχίζει για την τήρηση τους, οι Τράπεζες έχουν προβεί σε μία άνευ προηγουμένου διαφημιστική εκστρατεία με την οποία ενημερώνουν τους υποήφιους επενδυτές ότι είτε αναλαμβάνουν δήθεν δωρεάν την σύνταξη των προτάσεων τους προτρέποντας τους μάλιστα στην χρήση πρόσθετων χρηματοδοτικών προϊόντων είτε σε κάποιες περιπτώσεις καθοδηγώντας τους προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Μη αρκούμενες δε στην πλουσιοπάροχη αμοιβή που θα λάβουν από την Τεχνική Βοήθεια των Προγραμμάτων ενημερώνουν (κατ’ ιδίαν) τους επενδυτές ότι αναλαμβάνουν και την παρακολούθηση της υλοποίηση της επένδυσης τους έναντι είσπραξης ποσοστού της επιχορήγησης που αυτοί θα λάβουν.
Οι ανωτέρω πρακτικές το μόνο που κάνουν είναι να παραπληροφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο για δήθεν «δωρεάν» υπηρεσίες που στην πραγματικότητα όχι μόνο δωρεάν δεν είναι άλλα και οι ακολουθούμενες μεθοδεύσεις θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Τα όσα διαδραματίζονται μα βρίσκουν θεσμικά αντίθετους, καθώς καταργούν κάθε έννοια δεοντολογίας και νομιμότητας ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων του Γ ΚΠΣ καθώς ο ελεγχόμενος αποκτά και τον ρόλο του ελεγκτή.
Σας καλούμε δε να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειε ώστε οι Τελικοί Δικαιούχοι που έχετε ορίσει να συμμορφωθούν ως προς την τήρηση της νομιμότητας των ακολουθούμενων πρακτικών τους και του ρόλου τους.
Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλλάσομεθα να προσφύγουμε στις κατά περίπτωση αρμόδιες Δικαστικές και Εποτικές (Εθνικές και Κοινοτικές) ζητώντας την παρέμβαση τους και την τήρηση την νομιμότητας και της διαφάνειας.
Επειδή πιστεύουμε ότι και εσείς ενστερνίζεστε τις αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας, την ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού και τον διακριτό ρόλο των εμπλεκομένων στην συγκεκριμένη περίπτωση μερών, καθώς και στην πιστή εφαρμογή των κανόνων υλοποίησης των Κοινοτικών Προγραμμάτων σας καλούμε να γίνετε άμεσα και έμπρακτα αρωγός στην προσπάθεια μας.
 
Με εκτίμηση
 
Ο Πρόεδρος του Π.Τ
Γιώργος Αμπαρτζάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos