η παραλία Βολάκοι στη Μίλατο με τα χωματουργικά μηχανήματα
η παραλία Βολάκοι στη Μίλατο με τα χωματουργικά μηχανήματα

Προς τους Υπουργούς: Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Π. Ε. Λασιθίου συστηματικά αυθαιρετούν δημιουργώντας παράνομες κατασκευές και μπαζώματα στις παραλίες μπροστά από τα ξενοδοχεία. Με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των πελατών τους, προκαλούν παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στον αιγιαλό, χωρίς άδειες και περιβαλλοντικές μελέτες, με ανυπολόγιστες μακροχρόνιες συνέπειες στο ευαίσθητο παράκτιο μέτωπο.

Αυτές οι πρακτικές, είναι για πολλά χρόνια αρκετά διαδεδομένες και ανεξάρτητα από την παρέμβαση ή όχι των αρχών (με πρόστιμα και μηνύσεις), δημιουργούν  τετελεσμένα, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία αποκατάσταση, λόγω αδυναμίας ή ολιγωρίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ξενοδοχειακής μονάδας, της CRETE PROVENCE Ξ.Τ.Ε. Α.Ε.», στην Τ. Κ. Μιλάτου (θέση «Βολάκοι»), που επί 15 χρόνια ποντίζει τεράστιους όγκους μπετόν στον αιγιαλό, αλλάζει την ακτογραμμή, καταπατά δημόσια περιουσία και συνεχίζει παρά τα πρόστιμα και τις καταδίκες να διαμορφώνει την ακτογραμμή κατά τη βούλησή της. Η συνολική έκταση των αυθαιρεσιών υπερβαίνει τα 15 στρέμματα αιγιαλού και παραλίας.

Πρόσφατα, άλλη ξενοδοχειακή μονάδα, η «ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ Ξ.Τ.Ε Α.Ε.», στον ευαίσθητο κόλπο της Ελούντας, μπαζώνει 3 στρέμματα θάλασσας με άμμο τοποθετώντας μάλιστα ξύλινο υπόστρωμα μέσα στη θάλασσα. Η περιοχή βρίσκεται  απέναντι από την νήσο Σπιναλόγκα που πρόκειται να ενταχθεί στον κατάλογο μνημείων της UNESCO, μια διαδικασία που απαιτεί αυξημένη περιβαλλοντική προστασία.

η παραλία με τις προσχώσεις για τα λιμνάζοντα ύδατα και τα βακτήρια
η παραλία με τις προσχώσεις για τα λιμνάζοντα ύδατα και τα βακτήρια

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, αν και δεν είναι οι μοναδικές, είναι ωστόσο κραυγαλέες, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους της περιοχής και αναδεικνύουν την αδυναμία του νομικού πλαισίου να εμποδίσει τη δημιουργία τετελεσμένων. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Αστυνομία, Λιμενικό, Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, Εισαγγελία κά), επικαλούμενες υποστελέχωση αλλά και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, αδυνατούν να σταματήσουν αποτελεσματικά τις αυθαιρεσίες και, παρά τις μηνύσεις και τα πρόστιμα, αυτές συνεχίζονται και ολοκληρώνονται, αφού προφανώς, κατά την εκτίμηση των επιχειρηματιών, τα προσδοκώμενα κέρδη είναι πολύ μεγαλύτερα από τα όποια πρόστιμα.

Αυτή η κατάσταση κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα του κράτους να αντιμετωπίσει την αυθαιρεσία και, σε συνδυασμό με αποφάσεις και πρακτικές της διοίκησης στο παρελθόν, να θεωρείται «κοινός τόπος» ότι αυτές οι ενέργειες έχουν την ανοχή και την συγκάλυψη υψηλά ιστάμενων κρατικών και πολιτικών παραγόντων.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

1.Η απόφαση (αρ.πρωτ. 90/17-04-2014) του πρώην Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να καταργήσει δρόμο που συνδέει δυο τουριστικούς οικισμούς, ενταγμένου στο ΣΧΟΟΑΠ Αγίου Νικολάου, που αντικειμενικά διευκολύνει την πρόσβαση της ξενοδοχειακής μονάδας στην παραλία με τις αυθαίρετες κατασκευές.

2.Η μεταφορά αρμοδιότητας για το τμήμα αυτό της ακτής της Π. Ε. Λασιθίου από το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου στο Λιμεναρχείο Χερσονήσου με το ΠΔ 81 περι «Αναδιάρθρωσης Λιμενικού Σώματος» .

3.Η μεγάλη καθυστέρηση στην εκτέλεση κατεδαφίσεων που έχουν τελεσιδικήσει.

4.Η ανεπαρκής επιτήρηση των περιοχών όπου εκτελούνται οι αυθαιρεσίες και η μη συστηματική κατάσχεση των μηχανημάτων.

Επειδή οι αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό βλάπτουν ανεπανόρθωτα το ευαίσθητο παράκτιο μέτωπο, περιβαλλοντικά και αισθητικά, και έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στο σύνολο της ακτογραμμής,

Επειδή η αδυναμία της Πολιτείας και των υπηρεσιών της να επιβάλλει και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα όχι μόνο πλήττει τον καλώς εννοούμενο υγιή ανταγωνισμό αλλά και «νομιμοποιεί» στην αντίληψη των πολιτών την αυθαιρεσία και τη γενίκευση των αντικοινωνικών και αντιπεριβαλλοντικών ενεργειών με σκοπό το πρόσκαιρο κέρδος,

Επειδή οι πρακτικές της ανοχής στην περιβαλλοντική καταστροφή και αυθαιρεσία με στόχο την «οικονομική ανάπτυξη» και την «επιχειρηματική δραστηριότητα» έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού με το σύστημα διαπλοκής και πελατειακών εξυπηρετήσεων που κατέστρεψε τη χώρα,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Ποια μέτρα έχουν λάβει οι εποπτευόμενες υπηρεσίες για την αποτροπή, τιμωρία και αποκατάσταση των αυθαιρεσιών των συγκεκριμένων ξενοδοχειακών μονάδων;

Ποια πρόστιμα έχουν επιβληθεί και ποια έχουν καταβληθεί;

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των αυθαιρεσιών;

Ποια προβλήματα αντιμετώπισε κάθε εποπτευόμενη υπηρεσία για την άμεση εφαρμογή της νομιμότητας;

Έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης για το σύνολο των αυθαίρετων τεχνικών έργων και κατασκευών στις ως άνω αναφερόμενες θέσεις;

Με βάση τα παραπάνω, τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε στο χώρο ευθύνης σας, τόσο για την άμεση καταστολή αυθαίρετων πρακτικών στον αιγιαλό όσο και για την αποτροπή τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Εμμανουήλ Θραψανιώτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos