Το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ διεξάγεται, στις 10, 11,12 Νοεμβρίου στη Ρόδο.
Το φετινό συνέδριο, που είναι το τελευταίο τακτικό της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, αφού το 2006 είναι η χρονιά των δημοτικών εκλογών, πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία.
Πρώτον, γιατί έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση αλλαγές ή είναι ανοικτά μεγάλα θέματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, όπως είναι ο νέος Κώδικας Δήμων και Κινοτήτων, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος των δημοτικών εκλογών, η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση, αλλά και η σύσταση των πέντε αναπτυξιακών οικονομικών υπερπεριφερειών. Ζητήματα που έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων, αλλά και αντιδράσεων στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης.
Δεύτερον, γιατί η ΚΕΔΚΕ μέσα από το συνέδριό της επιδιώκει να δώσει ένα ισχυρό προγραμματικό στίγμα, με προτάσεις, που στηρίζονται σε ομόφωνες αποφάσεις των προηγούμενων συνεδρίων της για τις στραγηγικές επιλογές και θεσμικές αλλαγές στην Τοική Αυτοδιοίκηση και οι οποίες αφορούν τα εξής ζητήματα:
 
  • Τη μετεξέλιξη του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και αιρετό Περιφερειάρχη και αναπτυξιακό ρόλο,
  • Τη συγκρότηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη,
  • Την φορολογική αποκέντρωση χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών και με τη δημιουργία Ταμείου Συνοχής για τους ασθενέστερους οικονομικά δήμους.
 
Ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος των δημοτικών εκλογών θα αποτελέσουν ξεχωριστά θέματα συζήτησης στο συνέδριο. Σε ότι αφορά τον νέο Κώδικα οι σύνεδροι αναμένεται να τοποθετηθούν στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών και να καταθέσουν τις τελικές τους κρίσεις, προτάσεις και ενστάσεις πριν από την ψήφισή του, που, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, αναμένεται να γίνει στο τέλος του Νοέμβρη.
Επίσης ανμένεται να διαπωθεί η συνολική θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας για τις αλλαγές στο εκλογικό νόμο των δημοτικών εκλογών, την ανάδειξη δηλαδή δημάρχων από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42%. Σημειωτέον ότι το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ με απόφασή του έχει ήδη διαφωνήσει με τις αλλαγές, πο έχει αποφασίσει και προωθεί η κυβέρνηση, ερήμην της Αυτοδιοίκησης.
 
Σημαντικό και κρίσιμο θέμα για το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ θα είναι και τα οικονομικά των ΟΤΑ, καθώς αναμένεται από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνηση να διαπιστωθεί αν τελικά οι δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά και του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, θα αποτυπωθούν και στον προϋπολογισμό. Δεσμεύσεις που αφορούν την οικονομική κάλυψη, πέραν των προβλέψεων του Ν.1828/89, των νέων αρμοδιοτήτων, του κόστους που προκύπτει από τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την απόδοση των παρακρατηθέντων κ.λπ.
 
Την έναρξη των εργασιών του συνερίου θα κηρύξει ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπυλος, την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, το πρωί, ενώ έχουν προσκληθεί και θα παραβρεθούν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων.
 
Την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κοκουλόπουλος, τον απολογισμό δράσης του Δ.Σ. ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΚΕ Χρήστος Παλαιολόγος, ενώ τις προϋποθέσεις για μεγάλες θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παρουσιάσει ο καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Χαιρετισμό στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ θα απευθύνουν μεταξύ των άλλων ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, εκπρόσωποι των Ενώσεων Δήμων και των Κοινοτήτων της Κύπρου και εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos