Αρναουτάκης, Θραψανιώτης με τον δήμαρχο Ιεράπετρας
Αρναουτάκης, Θραψανιώτης με τον δήμαρχο Ιεράπετρας

Ευρεία σύσκεψη και αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, μετά και το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, με αφορμή τα προβλήματα που προέκυψαν στις Τοπικές Κοινότητες Ανατολής και Μύρτου από την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 στον Δήμο  Ιεράπετρας.

Παρουσία του Δημάρχου, κ. Θεοδοσίου Καλαντζάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του κυβερνητικού Βουλευτή Λασιθίου, κ. Μανώλη Θραψανιώτη, της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, κας. Πελαγίας Πετράκη, του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, κ. Μανώλη Κλόντζα, των περιφερειακών συμβούλων,

κ. Νικού Δασκαλάκη και κ. Γιάννη Γουλιδάκη, των Αντιδημάρχων, κ. Μανώλη Φραγκούλη, κ. Χάρη Κορνάρου, κ. Αργύρη Πανταζή, κ. Ανδρέα Παπαδοπετράκη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ιωάννη Τζιρβελάκη, του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων, κ. Μανώλη Βρυγιώνακη, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής, κ. Μανώλη Γερακιανάκη,  του  προέδρου του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου, κ. Μιχάλη Μαλλιωτάκη, των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, κ. Γιώργου Προϊστάκη, κας. Μαρίας Κοτσιφάκη και κ. Μιχάλη Βιαννιτάκη, δημοτικών συμβούλων, προέδρων συλλόγων και εκπροσώπων φορέων συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά, καθώς και οι διαδικασίες αποκατάστασής τους.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης δεδομένων και των μεγάλων δυσκολιών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες της Ιεράπετρας καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο και επικεντρώθηκε στην ανάγκη βοήθειας και υποστήριξης για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών που η πυρκαγιά άφησε πίσω της.

Επιγραμματικά παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και οι προτάσεις των παρευρισκόμενων από τις οποίες διαφάνηκε η ανάγκη άμεσων κινήσεων και ενεργειών προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι ζημιές που εντοπίζονται τόσο σε πάγιες κατασκευές όσο και στο κομμάτι της φυτικής παραγωγής και να υιοθετηθούν πρόσφορα μέτρα ελάφρυνσης.

Αρναουτάκης, Δασκαλάκης, Πετράκη, Καλαντζάκης
Αρναουτάκης, Δασκαλάκης, Πετράκη, Καλαντζάκης

Το θέμα της ενίσχυσης με προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ιεράπετρα, η ανάγκη ύπαρξης εναέριων μέσων κατάσβεσης που θα εδρεύουν μόνιμα στην Κρήτη δεδομένων των αυξημένων αναγκών λόγω των ιδιαιτεροτήτων του νησιού και του ξηροθερμικού κλίματος, οι χρονοβόρες διαδικασίες μηχανισμών όπως του ΕΛΓΑ αλλά και η ανάγκη φορολογικής ελάφρυνσης των πληγέντων καλλιεργητών ήταν θέματα που τέθηκαν στην συζήτηση αναδεικνύοντας σημαντικά χρόνια προβλήματα.

Όπως αναφέρθηκε τόσο από τον Περιφερειάρχη όσο και από τον  κυβερνητικό Βουλευτή θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης η Περιφέρεια Κρήτης πρόκειται να προχωρήσει στην παροχή χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των δικτύων που υπέστησαν ζημιές, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία για τη σύσταση των επιτροπών προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενοι έλεγχοι και οι καταγραφές. ο κ. Θραψανιώτης αναφέρθηκε από την πλευρά του στις ενέργειες που προέβη κατά την ενημέρωσή του για την φωτιά, ενώ με τη σειρά του τόνισε ότι θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στους καλλιεργητές.

Ολοκληρώνοντας ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην απόφαση που ελήφθη στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στην Ιεράπετρα, υπογραμμίζοντας την ομόφωνη απόφαση του σώματος για κήρυξη των πληγεισών περιοχών σε έκτακτη ανάγκη και ως πυρόπληκτες περιοχές. Όπως τόνισε ο Δήμος Ιεράπετρας από την πρώτη στιγμή κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια συμμετέχοντας με τα μέσα που διαθέτει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και θα συνεχίσει να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει τους πληγέντες στην αποκατάσταση των προβλημάτων τους.

Μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης ακολούθησε επίσκεψη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη  στις πληγείσες περιοχές, όπου είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά την έκταση των ζημιών, το μέγεθος της καταστροφής και να συνομιλήσουν  με πληγέντες κατοίκους και καλλιεργητές αναφορικά με τα προβλήματα και τις ζημιές. Όπως δεσμεύτηκαν τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουν σειρά επαφών σε υπουργεία προκειμένου να ασκηθούν οι απαιτούμενες πιέσεις για επίσπευση των διαδικασιών και ουσιαστική στήριξη των πληγέντων.

από τον δήμο Ιεράπετρας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos