Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου συμμετέχει φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Από τη θέσπισή της μέχρι σήμερα, ο αντίκτυπός της αυξάνεται σταθερά, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε όλο τον κόσμο. Το 2016 η εκστρατεία έσπασε το ρεκόρ συμμετοχών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ενθαρρύνει και υποστηρίζει τις Τοπικές Αρχές, τους Φορείς και τους πολίτες:

α)Να οργανώσουν, να παρουσιάσουν και να συμμετέχουν σε δράσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες αναδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη της χρήσης εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης (π.χ περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ, κ.α) και όχι του αυτοκινήτου.

β)Να καθιερώσουν μόνιμα μέτρα, τα οποία συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή. Η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στοχεύει στην αναβάθμιση μέσω αυτής, της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης των πόλεων.

γ)Να οργανώσουν την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στις 22 Σεπτεμβρίου, με την οποία ολοκληρώνεται η εβδομάδα, όπου οι πόλεις και οι κωμοπόλεις που συμμετέχουν κλείνουν μία ή περισσότερες περιοχές για τα αυτοκίνητα και τις διαθέτουν για αποκλειστική χρήση των πεζών, των ποδηλάτων και των δημόσιων συγκοινωνιών για μια ολόκληρη ημέρα. Το 2016, 953 πόλεις διοργάνωσαν την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας επικεντρώνεται σε ένα ειδικό θέμα σχετικό με τη βιώσιμη κινητικότητα. Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2017 είναι:

«Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα».

Η καθαρή αστική κινητικότητα μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση του συνολικού αριθμού των χιλιομέτρων που καλύπτονται από τα μηχανοκίνητα οχήματα. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αύξηση της κατανομής ανά μεταφορικό μέσο με τη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας (χαμηλότερες εκπομπές ανά άτομο σε σχέση με τη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων), καθώς και την προώθηση των ενεργών τρόπων μετακίνησης, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία (μηδενικές εκπομπές ρύπων). Παράλληλα, τα λεωφορεία, τα φορτηγά, τα ταξί, τα αυτοκίνητα και τα άλλα οχήματα που παραμένουν στο δρόμο οφείλουν να γίνουν πιο καθαρά με τη βοήθεια της τεχνολογίας ή μέσω της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων.

Επίσης, με τη χρήση κοινών μορφών μεταφοράς μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων μειώνοντας, έτσι, και τα έξοδά μας! Το καλύτερο από όλα είναι ότι μπορούμε να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να κάνουμε το ταξίδι μας πιο κοινωνικό! Η έξυπνη τεχνολογία, όπως εφαρμογές και ηλεκτρονικές πλατφόρμες, έχει συμβάλλει ήδη στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της συνεργατικής κινητικότητας, ενώ νέες υπηρεσίες καθιστούν ευκολότερη από ποτέ τη διαχείρισή της. Οι «κοινές υπηρεσίες κινητικότητας», επιτρέπουν στους εγγεγραμμένους χρήστες να κλείσουν και να πληρώσουν π.χ τη χρήση ενός οχήματος, μια διαδρομή συνεπιβίβασης ή να μοιραστούν ένα ταξί ή μια υπηρεσία μίνι μπας κατά παραγγελία. Οι μελέτες δείχνουν ότι η προώθηση της κοινής κινητικότητας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις πόλεις μας. Η συνεργατική κινητικότητα μας επιτρέπει, επίσης, να συνδυάζουμε τους τύπους μεταφοράς πιο εύκολα. Οδήγηση, ποδηλασία, δημόσια συγκοινωνία – όλα είναι δυνατά όταν τα μοιραζόμαστε! Για φέτος, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας χρησιμοποιεί την εξής παρότρυνση για δράση: sharing gets you further!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό υλικό που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=879 ή στην ιστοσελίδα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: http://www.mobilityweek.eu/

Οι εκδηλώσεις – δράσεις του Δήμου Αγίου Νικολάου θα ανακοινωθούν αναλυτικά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Την Παρασκευή 22/9/2017, ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, το κέντρο της πόλης θα κλείσει για τα αυτοκίνητα και θα παραχωρηθεί στους πεζούς, τους ποδηλάτες και το αστικό λεωφορείο.

Ας συμμετέχουμε όλοι!

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη!

Επιλέγουμε εναλλακτικούς, βιώσιμους τρόπους μετακίνησης στην πόλη!

Περπατώ, ποδηλατώ, χαίρομαι τον Άγιο Νικόλαο!

Τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ποιότητας Δήμου Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos