Ημερίδα, Πρόγραμμα Ελάττωσης Σεισμικού Κινδύνου

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα: «Πρόγραμμα Ελάττωσης Σεισμικού Κινδύνου και Λήψη Μέτρων Προστασίας Σεισμικών Φαινομένων στην Περιφέρεια Κρήτης». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022  από τις 9:30 π.μ. έως τις 14:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς» στην αίθουσα «Μίνως 2».

Σκοπός της ημερίδας είναι η σωστή προετοιμασία και συνεργασία  όλων των εμπλεκόμενων  φορέων  στην Περιφέρεια Κρήτης έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα και επιτυχία τα προβλήματα που προκαλούνται από μια έντονη σεισμική δραστηριότητα. Επίσης, βασική επιδίωξη της Ημερίδας είναι η επιμόρφωση των στελεχών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθώς και η ενημέρωση των πολιτών για τις ενέργειες που απαιτούνται με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ,μια διαδικασία που προϋποθέτει και την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Μέσα από την ημερίδα επιδιώκεται η προώθηση της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας των ιδεών και της οπτικής του κάθε φορέα που συμβάλλει στο έργο της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, από την ακαδημαϊκή κοινότητα μέχρι τους εθελοντές και από τους φορείς του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης έως τα Σώματα Ασφαλείας και τους Ειδικούς Επιστήμονες.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν: ο κος Φοίβος Θεοδώρου Γενικός Διευθυντής Συντονισμού του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κος Ευθύμιος Λέκκας, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κος Άκης Τσελέντης, ο κος Χαράλαμπος Φασουλάς Έφορος Γεωλογικών Συλλόγων Μ.Φ.Ι.Κ ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης , από τη Δημοκρατία της Κύπρου ο κος Παναγιώτης Λιασίδης Τμηματάρχης Α’ Πολιτικής

Άμυνας Κύπρου, ο κος Λεονταράκης Γιάννης Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Π.Κ., ο κος Επιτροπάκης Σπυρίδων Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Κ. Msc Κοινωνικής Εργασίας, η κυρία Πλουμίδη Ελένη Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας Π.Κ., ο κος Παραβολιδάκης Εμμανουήλ Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, η κυρία Ερμιόνη Γιαλύτη Γεωλόγος- Γεωτεχνικός  Msc – Ειδική Σύμβουλος Περιφερειάρχη και ο Διοικητής της 3ης Ε.Μ.Α.Κ. Αντιπύραρχος  Σταύρος Καλογιαννάκης. Επίσης, στο τέλος της ημερίδας θα γίνει βράβευση Κοινωνικών Δομών και Εθελοντικών Ομάδων για την αρωγή βοήθειας που προσέφεραν σε σεισμόπληκτες περιοχές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9.30-10.00:      Χαιρετισμοί

10.00-10.15:    Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης-Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΦΟΙΒΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ -ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

10.15-10.30 : «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στην Περιφέρεια Κρήτης – Νέα Δεδομένα από τον        

Ελλαδικό  και τον Διεθνή Χώρο» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ :ΛΕΚΚΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ  ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Α.Σ.Π.

10.30-10.45: Μελέτη των σημαντικών  ενεργών σεισμικών ρηγμάτων της Κρήτης με τη χρήση σύγχρονων Γεωφυσικών, Σεισμολογικών και Δορυφορικών μεθοδολογιών. Υπολογισμός του Σεισμικού Κινδύνου στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΑΚΗΣ  ΚΑΘΗΓΗΤΗΣΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Δ/ΝΤΗΣ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

10.45-11.00: «Δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ενημέρωση και αντιμετώπιση φυσικογενών καταστροφών».

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΕΦΟΡΟΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Μ.Φ.Ι.Κ. ΕΔΙΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

11.00-11.15 :  «Δημοκρατία της Κύπρου: Παρουσίαση Καλών Πρακτικών σε περίπτωση σεισμού».

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΣΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ Α΄ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΥΠΡΟΥ

11.15-11.30    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

11.30-11.45    ΔΙΑΛEIΜΜΑ

11.45-12.00: «Πλάνο Περιφέρειας Κρήτης για την Πρόληψη και  Αντιμετώπιση Σεισμικών Φαινομένων»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ  ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Π.Κ.

12.00-12.15 : «Δημιουργία και Λειτουργία Καταυλισμού (camp)  για βραχυχρόνια περίθαλψη και ανακούφιση θυμάτων φυσικών καταστροφών». ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Κ.

12.15-12.30 : «Συντονισμός Δυναμικού και Μέσων Πολιτικής Προστασίας πριν και μετά το Σεισμό και Άμεση Διαχείριση των Συνεπειών του»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ :ΠΑΡΑΒΟΛΙΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

12.30-12.45 :  «Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών  στην Περιφέρεια Κρήτης και Κρατική Αρωγή».

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΟΥΜΙΔΗ ΕΛΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Π.Κ.

12.45 -13.00 : «Η συμβολή των Γεωχωρικών Δεδομένων στην διαχείριση των φυσικών  καταστροφών – Οι καινοτομίες της Περιφέρειας Κρήτης»

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ:  ΓΙΑΛΥΤΗ ΕΡΜΙΟΝΗ ΓΕΩΛΟΓΟΣ- ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΣ MSc –  ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ

13.00-13.15 :  Σεισμός – Πρώτη Ανταπόκριση

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  ΑΝΤΙΠΥΡΑΡΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 3ης ΕΜΑΚ

13.15-13.30:    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

13.30-14.30: ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ –ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Υπεύθυνη Κα Μηλάκη Γεωργία Περιφερειακή Σύμβουλος Εντεταλμένη  για θέματα Εθελοντισμού.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ- ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής  Προστασίας Π.Κ.

ΜΗΛΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ   Περιφερειακή Σύμβουλος Εντεταλμένη για θέματα Εθελοντισμού Π.Κ.

ΠΑΡΑΒΟΛΙΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.

ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Κ.

ΠΛΟΥΜΙΔΗ ΕΛΕΝΗ Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos