αγια ζωνηΗ Αγία Ζώνη της Θεοτόκου που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο ¶γιο Όρος θα μεταφερθεί στα Χανιά, με αφορμή τον εορτασμό της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, πολιούχο των Χανίων και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η επίσημη τελετή υποδοχής θα πάρει μέρος την Παρασκευή στις 18 Νοεμβρίου στις 4 το απόγευμα στο Παλιό Λιμάνι των Χαίων.
Για την υποδοχή του μοναδικού αυτού θεομητορικού κειμηλίου η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου προετοιμάζεται με ιδιαίτερη χαρά.
 
Αμέσως μετά θα μεταφερθεί με πομή στο Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων όπου θα τεθεί σε προσκύνηση μέχρι τις 23 Νοεμβρίου οπότε και θα επιστρέψει στο ¶γιον Όρος.
 
Με αφορμή τον ερχομό της εικόνας, η Ιερά Μητρπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο δήμος Χανίων και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.), διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «¶γιον Όρος – Θέα του Αθέατου» στους χώρους του Κ.Α.Μ. (Μεγάλο Αρσενάλι), στο Παλιό Λιμάι των Χανίων.
 
Η έκθεση θα περιλαμβάνει αντίγραφα των τοιχογραφιών (14ος αι.) από το Ναό του Πρωτάτου του Αγίου Όρους του μεγάλου αγιογράφου Μανουήλ Πανσέληνου κι σπάνιες καλλιτεχνικές φωτογραφίες των αρχών του περασμένου αιώνα του φημισμένου Ελβετού περιηγητή Fred Boissonnas, που αφορούν την καθημερινή ζωή, την αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Όρους.
 
Τα εκθέματα παραχώρησαν η Αγιορείτικη Εστία και το Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Η έκθεση εγκαινίαζεται σήμερα (15.11) και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου.
 
Στον ίδιο χώρο το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου διοργανώνεται Επιστημονικό Θεομητορικό Συνέδριο. Το συνέδριο είναι ελεύθερο για το κοινό.
 
Το πρόγραμμα του συνεδρίου
 
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2005
10:30 Χαιρετισμοί – Κήρυξη έναρξης Επιστημονικού Θεομητορικού Συνεδρίου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Ειρηναίο. Συνεδρία Α΄ Πρόεδρος: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίος.
11:00 Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, «Η Τιμία Ζώνη της Θεομήτορος και η Εκκλησία της Κρήτης».
11:20 Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Αθηνών, «Η Παναγία στην ιστορία του Γένους μας».
11:40 κ. αρία Καζαμία – Τσέρνου, Επίκουρος Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., « Η Θεοτόκος στη ζωγραφική της Ορθοδοξίας».
12:00 π. Στυλιανός Θεοδωρογλάκης, Προϊστάμενος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Χανίων, «Η Θεοτόκος στη συνείδηση του λαού των Χανίων».
12:20 Συζήτηση.
13:00 Λήξη Συνεδρίς. Συνεδρία Β΄Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
18:30 Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, «Θεοτόκος, Το πρότυπο της παρθενικής και μητρικής ωραιότητας».
18:50 κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., « Θεοτόκος πρότυπο πνευματικής ζωής».
19:10 Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης, «Η Θεοτόκος στη ζωή των αγίων του Αγίου Όρους».
19:30 Συζήτηση.
20:30 Λήξη Συνεδρίας.


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2005
Συνεδρία Γ΄ Πρόεδρος: κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
11:00 κ. Ζωή Πλιάκου- Νίκα, Θεολόγος, «Η Θεοτόκος και η θέση της γυναίκας στην Εκκλησία σήμερα».
11:20 κ. Ιωάννης Κουρεμπελές, Λέκτωρ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., «Θεοτόκος και ορθόδοξο δράμα. Ο Ρωμανός ο μελωδός και τα κοντάκιά του στη Γέννηση του Χριστού».
11:40 κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., «Θεοτόκος, η Χώρα του Αχωρήτου».
12:00 Συζήτηση.
12:30 Απόδοση θεομητορικών ύμνων από το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Νομού Χανίων «Γεώργιος ο Κρής».
13:00 Κλείσιμο Συνεδρίου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνίας κα Αποκορώνου κ. Ειρηναίο.
 
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos