συσκεψηΗ αποκεντρωτική πολιτική, όπως εκφράζεται μέσα από τις Περιφέρειες αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη την Ευρώπη. Η διαπίστωση αυτή αποτέλεσε ένα από τα βασικά συμπεράσματα της 33ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειακών Περιοχών της Ευρώπης (CRPM ) που πραγματοποιήθηκε στην Μαδέιρα της Πορτογαλίας.

Η συνέλευση είχε θέμα «Οι Περιφέρειες και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικοδόμησης». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι «η CRPM αποτελεί εργαλείο για τη διακρατική-διαπεριφερειακή συνεργασία, η οποία είναι μείζονος σημασίας για την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στο πλαίσιο της διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε και η Συνέλευση της Επιτροπής των Νήσων, στην οποία προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας.
Κύριο ζήτημα ήταν η εδαφική συνοχή των κρατικών ενισχύσεων και πώς αυτές διαμορφώνονται μέσα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Επιτροπή των Νήσων, μέσω της CRPM, θα έχει εκενείς διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε η τελευταία να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιφέρειας.
Η επόμενη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής των Νήσων που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη στις 11-12 και 13 Μαΐου 2006. Τότε θα  τεθεί και το θέμα της μετανάστευσης καθώς τα νησιά που βρίσκονται στις παρυφές της Ευρώπης.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης θεωρείται ότι εξασφαλίζει στο νησί μία θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε  κρατικές ενισχύσεις, τουρισμό, έρευνα, ανάπτυξη κ.ά.
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Print Friendly, PDF & Email

Από manos