πρόσφυγες σε χώρο περιορισμού
πρόσφυγες σε χώρο περιορισμού

Αύξηση 145% καταγράφηκε τον Ιανουάριο στα Δωδεκάνησα, ενώ ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται

Αθήνα, 9 Απριλίου 2015- Όλο και περισσότεροι Σύροι, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη βία, επιλέγουν τη ανατολική διαδρομή της Μεσογείου προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα έναν άνευ προηγουμένου αριθμό προσφύγων να καταφθάνει στα Δωδεκανήσα, αναφέρει η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF). Οι αφιχθέντες μετανάστες, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι με τις κακές συνθήκες στέγασης και την περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Ένα λειτουργικό σύστημα υποδοχής είναι επειγόντως αναγκαίο προκειμένου να εξυπηρετήσει επαρκώς αυτούς τους ανθρώπους.

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που παρέχει φροντίδα στους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά έχει παρατηρήσει ότι ένας  αυξανόμενος αριθμός προσφύγων φθάνει στα Δωδεκάνησα από τα μέσα Μαρτίου. Κατά μέσο όρο, περίπου 100 πρόσφυγες την ημέρα εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω των νησιών τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας στο ίδιο επίπεδο αφίξεων που καταγράφηκε κατά τους μήνες αιχμής το περασμένο καλοκαίρι. Περισσότεροι από 450 μετανάστες χωρίς χαρτιά έφτασαν τον Ιανουάριο, ενώ μόλις χθες 180 πρόσφυγες έφτασαν μόνο στην Κω μέσα σε μία ημέρα. Η πλειοψηφία των προσφύγων είναι Σύροι, ενώ υπάρχουν και  άνθρωποι από το Αφγανιστάν και την υποσαχάρια Αφρική. Το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αφήνει καμία επιλογή στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το να επιλέξουν τη θάλασσα, ως την κύρια διαδρομή προκειμένου να ξεφύγουν.

«Δεν υπάρχει κανένα σύστημα υποδοχής. Στη Λέρο, μια δομή υποδοχής που διατέθηκε, έχει μείνει τελικά αχρησιμοποίητη. Και στην Κω, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, στο αστυνομικό τμήμα στοιβάζονταν περισσότερα από 200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών και παιδιών, διαμένοντας σε ένα απαράδεκτα μικρό χώρο, ενώ η βοήθεια που τους προσφερόταν ήταν πολύ περιορισμένη», δήλωσε ο Στάθης Κυρούσης, Επικεφαλής της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. Μερικοί από τους μετανάστες ήταν αναγκασμένοι να κοιμούνται στον προαύλιο χώρο του αστυνομικού τμήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ περίμεναν να ολοκληρωθούν οι διοικητικές διαδικασίες. «Θα πρέπει να παρέχεται στους ανθρώπους αυτούς στέγαση, τουαλέτες, οργανωμένη διανομή τροφίμων και να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επέστρεψαν στα ελληνικά νησιά στα μέσα Φεβρουαρίου προκειμένου να παρέχουν ιατρική περίθαλψη και να διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών που φθάνουν σε μικρές βάρκες διασχίζοντας το Αιγαίο προς αναζήτηση προστασίας και ασφάλειας στην Ευρώπη. Από την πρώτη παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα νησιά πέρυσι και παρά τα πολλά αιτήματα που έχει πραγματοποιήσει η οργάνωση προς τα αρμόδια Υπουργεία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν δει καμία βελτίωση της κατάστασης, αλλά αντίθετα, διαπιστώνουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης για σημαντικές αλλαγές στην παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις Αρχές, τον Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 145% (από 186 σε 457) των ανθρώπων που έφτασαν στα Δωδεκάνησα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2014. Συνολικά στην Ελλάδα, ο αριθμός των νέων αφίξεων έχει αυξηθεί από 1.070 την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου σε 2.212 κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην Ιταλία μέσω της Κεντρικής Μεσογείου από τη Λιβύη αυξήθηκε κατά τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους (τον Ιανουάριο κατά 59% και το Φεβρουάριο κατά 33%), υπήρξε μια σημαντική μείωση (59%) του αριθμού των ανθρώπων που έφτασαν μέσω αυτής της οδού το Μάρτιο.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι καθώς η κατάσταση στα ελληνικά νησιά προβλέπεται να επιδεινωθεί, αν δεν γίνει κάτι για να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες αφίξεις. Οι ελληνικές αρχές και η ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν επειγόντως σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν από αυτή τη νέα τάση. «Δεν βρισκόμαστε καν στην περίοδο αιχμής, η οποία είναι συνήθως από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Αυτό σίγουρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους μας, καθώς είναι πιθανό ακόμα περισσότεροι άνθρωποι να χρειαστούν φροντίδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες»,  σημειώνει ο Στάθης Κυρούσης.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια πιθανή αλλαγή στo μεταναστευτικό κύμα, η οποία οφείλεται στην αυξανόμενη αστάθεια στη Λιβύη και μέσω του περιορισμού με visa που επιβάλλονται στους Σύρους από την Αλγερία και τον Λίβανο. Εμείς δεν βλέπουμε πλέον τόσους Σύρους, όπως στο παρελθόν στις αφίξεις στην Ιταλία αυτές τις μέρες», αναφέρει από την Ιταλία ο Manu Moncada, συντονιστής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη μετανάστευση. «Οι Σύροι έχουν μείνει με πολύ λίγες επιλογές για να φτάσουν στην Ευρώπη σε αναζήτηση προστασίας», διευκρίνισε.

Αυτή τη στιγμή στην Κω, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εντοπίζει τα πλέον ευάλωτα άτομα, όπως οι έγκυες γυναίκες και οι ανήλικοι, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ιατρική φροντίδα. Από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 500 ιατρικές συνεδρίες και έχουν διανείμει 500 κιτ με είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής όπως σαπούνια, οδοντόβουρτσες και πετσέτες, καθώς και 1.100 υπνόσακους και 300 κουβέρτες έκτακτης ανάγκης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos