Γιώργης ΜανουσάκηςΤο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του κύκλου Διερεύνηση της Μεσογειακής Ταυτότητας, συνδιοργανώνει με την Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης ένα διήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Η Διάσταση του Χώρου στο Έργο του Γιώργη Μανουσάκη» με την ευκαιρία της θεατρικής παράστασης το «Σκοτεινό Μας Υπόγειο» που παίζεται αυτές τις μέρες στα Χανιά.

 

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
 
  • τη θεατρική παράσταση το «Σκοτεινό Μας Υπόγειο» την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 21:30 στο Θέατρο Κυδωνία, Υψηλαντών 12, Χανιά. Τιμή εισιτηρίου 18€, φοιτητικό 13€.
 
  • λογοτεχνική βραδιά με θέμα «Προσεγγίσεις στο Έργο του Γιώργη Μανουσάκη» τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στις 20:00 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων. Ομιλητές: Γιώργης Μανουσάκης, Μια Ματιά στην Εποχή μας, Γιάννης Κουβαράς, φιλόλογος, ποιητής, βιβλιοκριτικός: Περιδιάβαση στην Ενδοχώρα της Ποίησης του Γιώργη Μανουσάκη, Στέλλα Αλυγιζάκη, φιλόλογος, ιστορικός: Από «Τη Βίωση της Ιστορίας», «Στο Ασύμπτωτο με τον Κόσμο και τους Ανθρώπους» του καιρού μας, Δημήτρης Αντωνακάκης, Αρχιτέκτων, Χώρος και Λογοτεχνία. Κείμενα του Γιώργη Μανουσάκη θα διαβάσει ο Μιχάλης Βιρβιδάκης, σκηνοθέτης-ηθοποιός. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Ο Γιώργης Μανουσάκης γεννήθηκε το 1933 στα Χανιά. Με το ποιητικό του έργο κατέχει μια σημαντική θέση στα λογοτεχνικά πράγματα του καιρού μας, θέση που καθίσταται αξιολογότερη αν αναλογισθεί κανείς την απομόνωση και τη μοναξιά του ποιητή, που ζει και δημιουργεί εδώ και πέντε δεκαετίες σε μια επαρχιακή πόλη της οποίας το οικιστικό περιβάλλον σχολιάζει επίμονα.

Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τα έργα:

Μονόλογοι, ποιήματα, 1967
Η Κρήτη στο λογοτεχνικό έργο του Πρεβελάκη, μελέτη, 1968
Το σώμα της σιωπής, ποιήματα, 1970
Τρίγλυφο, ποιήματα, 1976
Ταριχευτήριο πουλιών, ποιήματα, 1978
Οδοιπορικό των Σφακιών, 1980
Χώροι αναπνοής, ποιήματα, 1988
Άνθρωποι και σκιές, ποιήματα, 1995
Ένα κρανίο καρφωμένο στο κιγκλίδωμα, τριανταδύο μικρά πεζά, 1999
Όταν το πέλμα μας εταίριαζε με το χώμα, χρονικό, 2000
Στ’ ακρωτήρια της ύπαρξης, ποιήματα, 2003
Σπασμένα αγάλματα και πικροβότανα, ποιήματα, 2005

Print Friendly, PDF & Email

Από manos