φωτογραφία από το παρελθόν, ανεμόμυλοι
Η επιτροπή της Europa Nostra εξέφρασε τον θαυμασμό της για την ιδέα του Γιώργου Χατζάκη να επαναφέρει το «δάσος» των ανεμόμυλων.

Το μέγα ζητούμενο στην Ελλάδα της ιστορίας και του πολιτισμού, το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά δίνοντάς της παράλληλα νέα ζωή,

επιτυγχάνεται αθόρυβα από ιδιώτες και οργανισμούς απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Αυτό αναγνώρισαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οργάνωση Europa Nostra που, στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2015, τον θεσμό με το μεγαλύτερο κύρος στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, απένειμαν στη χώρα μας τρία βραβεία για ισάριθμα έργα.

Ειδικότερα, διακρίθηκαν στην κατηγορία της Αποκατάστασης, η αναστήλωση του Αρχοντικού Αντουάνικο στον Κάμπο της Χίου και στην κατηγορία Ερευνα και Ψηφιοποίηση η αποκατάσταση του «δάσους» των ανεμόμυλων στο οροπέδιο του Λασιθίου και η ψηφιακή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Ερμούπολης της Σύρου. Τα τρία έργα βρίσκονται ανάμεσα στους συνολικά 28 νικητές, οι οποίοι επελέγησαν μεταξύ 263 αιτήσεων που υποβλήθηκαν από οργανισμούς και ιδιώτες από 29 χώρες.

Το Αρχοντικό Αντουάνικο βρίσκεται στον Κάμπο της Χίου, μια περιοχή με απέραντους οπωρώνες και ψηλούς λιθόκτιστους φράκτες, τοπίο μοναδικό σε όλο το Αιγαίο. Το Αρχοντικό είναι ένα από τα κτήματα της περιοχής, με την κύρια οικία να έχει κτιστεί το 1893. Οι εργασίες περιελάμβαναν δομικές επισκευές, αποκατάσταση της κυρίως οικίας και μετατροπή βοηθητικών κτιρίων σε χώρους διαμονής, όπως επίσης και εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του συστήματος άρδευσης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι κριτές εκτίμησαν ιδιαιτέρως την υψηλή ποιότητα των αναστηλωτικών εργασιών, οι οποίες περιελάμβαναν την ανάκτηση παραδοσιακών τεχνικών δόμησης και προβιομηχανικών αγροτικών συστημάτων, την εφαρμογή και ανάδειξη τοπικών τεχνικών όπως επίσης και την ανανέωση της αρχικής σχέσης ανάμεσα στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον.

Η επιτροπή των βραβείων Europa Nostra εξέφρασε όμως τον θαυμασμό της και για την «ευφυή», όπως τη χαρακτήρισε, ιδέα του μηχανολόγου-μηχανικού Γιώργου Χατζάκη να επαναφέρει στη ζωή το «δάσος» των ανεμόμυλων στο οροπέδιο του Λασιθίου. Κατά την περίοδο 1910-1950 κατασκευάστηκαν περισσότεροι από 10.000 ανεμόμυλοι στην περιοχή για να βοηθούν στην άρδευση του ρηχού εδάφους, οι περισσότεροι όμως έπαψαν να λειτουργούν τις τελευταίες δεκαετίες λόγω έλλειψης συντήρησης. Ο κ. Χατζάκης έχει επιτυχώς πειραματιστεί με περίπου 20 μύλους ανοίγοντας μικρές οπές στα ιστία, έτσι ώστε να λειτουργούν ικανοποιητικά και με ανέμους χαμηλής έντασης. Σε ισχυρούς ανέμους, οι οπές μεγαλώνουν, διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία του μύλου. «Είναι σαφές ότι η ανανεωμένη χρήση αυτών των ανεμομύλων, όχι μόνο θα βελτιώσει την τοπική γεωργία και αισθητική, αλλά θα προσφέρει και μια φιλική προς το περιβάλλον τεχνική για την αποκατάσταση μύλων και την επανάχρησή τους αλλού στην Ευρώπη», έκριναν οι ειδικοί.

Η κριτική επιτροπή, τέλος, επαίνεσε το πρόγραμμα HERMES για την ψηφιοποίηση και προβολή του σχεδίου αποκατάστασης της πόλης της Ερμούπολης της Σύρου, μοναδικής δεδομένου ότι το κτιριακό της απόθεμα (1.000 κτίρια) παραμένει ανέπαφο στο σύνολό του σχεδόν από την ίδρυσή της πριν από 200 χρόνια έως σήμερα. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν συλλεγεί και διατεθεί στο κοινό πληροφορίες για όλα τα κτίρια, από την κατάστασή τους, την ιστορία τους και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς μέχρι την αρχιτεκτονική τους ποιότητα και τους κινδύνους που διατρέχουν.

αναδημοσίευση από τη Καθημερινή

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos