Από τη λειτουργία

εορτή Αγίας Φωτεινής

Ξεχωριστός ήταν ο φετεινός εορτασμός του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας. Τήν πανήγυρη του μεγαλοπρεπούς Ναού λάμπρυνε η συμμετοχή στις ακολουθίες και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις τριών Μητροποιτών, η καλλικέλαδη χορωδία Κωνσταντινουπολίτων Ιεροψαλτών, οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πλήθος πιστών.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, συμπροσευχουμένων των Σεβ. Μητροπολιτών Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τους δύο παριστάμενους Αρχιερείς και ιδιαιτέρως τον χοροστατήσαντα Σεβ. Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο, τον οποίο και καλωσόρισε από το μαρτυρικό Φανάρι, όπου συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και τον κάλεσε να μεταφέρει τις Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες στους ιδιαίτερα ευσεβείς Ιεραπετρίτες. Ο Σεβ. κ. Νεκτάριος μίλησε κατάλληλα και επικεντρώθηκε στ μηνύματα της ευφρόσυνης περιόδου του Πεντηκοσταρίου που διανύει η Εκκλησία μας και της εορτής της Σαμαρείτιδος, η οποία μαρτύρησε όπως κι όλη η οικογένειά της, για το άκτιστο και ανέσπερο Φως του Χριστού.
Την κύρια ημέρα της πανηγύρεως τελέσθηκε Αρχιεατικό Συλλείτουργο. Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ενώ έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύνης και Σητείας Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Μακάριος Γρινεζάκης, οι Ηγούμενοι των Μονών Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Χανίων Αρχιμ. Αμφιλόχιος Παπαγαννάκης και Καψά Σητείας Μεθόδιος Περράκης και άλλοι Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ολοκληρωτικής αφοσίωσης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στον Xριστό, η οποία χωρίς να έχει ιερωσύνη μεταμορφώθηκε σε μεγάλο απόστολο και κήρυκα της θεότητας του Χριστού.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, τους παρισταμένους εκπρόσωπους των πολιτικών και Αστυνομικών Αρχών και ιδιαιτέρως τη Χορωδία του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως και τον Χοράρχη κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλο, που με τη συμμτοχή της λάμπρυνε τον εορτασμό της Αγίας Φωτεινής, την οποία τόσο ευλαβούνται οι Ιεραπετρίτες. Στη συνέχεια προσφέσθηκε καφές και μικρή δεξίωση στην αίθουσα του πρώην Οικοτροφείου της Ιεράς Μητροπόλεως και το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα στους επισήμους, την Χορωδία των Κωνσταντνουπολιτών Ιεροψαλτών και τους συνεργάτες της Ενορίας στο ξενοδοχείο «ΟΣΤΡΙΑ».
Την πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού της Ιεράπετρας τίμησαν με την παρουσία τους ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Αντ. Στρατάκης, ο Δήμαρχος κ. Εμμ. Μαστοράκης, οι Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλου Ιεράπετρας, ο Βουλευτής του Ν. Λασιθίου κ. Μιχ. Καρχιμάκης, οι πολιτευτές του Νομού Ι. Πευκανάκης και Ι. Κουνενός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου κ. Εμμ. Σταγάκης, ο Δκτής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας κ. Εμμ. Ζερβαλάκης και ο Υπολιμενάρχης Ιεράπετρας Πλωτάρχης κ. Εμμ. Ρασούλης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Ν. Παπαβασιλείου και πολλοί πιστοί.

Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής αφιερωμένη στον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλόθεο Βουζουνεράκη.
Η χορωδία

εορτασμός Αγίας Φωτεινής

Το βράδυ του Σαββάτου 5 Μαΐου, μετά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής της Αγίας Φωτεινής, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ιεράπετρας «Μελίνα Μερκούρη». Η Χορωδία του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλου, ¶ρχοντα Δομέστικου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, απέδωσε υποδειγματικά επίκαιρους ύμνους του Πεντηκοσταρίου, τους οποίους προλόγισε κατάλληλα ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σταμάτιος Κίσσας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, αού καλωσόρισε την Χορωδία, τα περισσότερα μέλη της οποίας κατάγονται από τη Βασιλεύουσα, την Πόλη των Πόλεων και πνευματική πρωτεύουσα της Ρωμηοσύνης και του Γένους μας, εξέφρασε τη χαρά που η Ιεράπετρα υποδέχεται τους συνεχιστές της αδιάκοπης πατριαρχικής παραδόσεως με το απαάμιλλο πατριαρχικό ύφος στην ψαλμωδία, δεδομένου ότι η πόλη αποτελείται από πολλές Μικρασιάτικες οικογένειες που ρίζωσαν εδώ μετά την καταστροφή του 1922 και έχει καταβολές και ακούσματα της γνήσιας Πολίτικης ψαλτικής τέχνης.
Ο Σεβ. τόνισε ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στν προκάτοχό του μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Φιλόθεο Βουζουνεράκη, ο οποίος ήταν απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θιασώτης του πατριαρχικού ύφους και καλλίφωνος Ιεράρχης. Μάλιστα είχε καλέσει δύο φορές τον αείμνηστο Ψάλτη Θρασύβουλο Στανίτσα και έψαλε σε πανήγυρεις στην πόλη της Ιεράπετρας και συντέλεσε καθοριστικά ώστε να επικρατήσει στον τόπο μας το ύφος και το ήθος του Πατριαρχείου Κων/πόλεως και όχι οι νεωτερισμοί και οι δυτικές επιδράσεις. Ο κ. Ευγένιος εξήρε το πατριαρχικό ύφος, το οποίο είναι σεμνό, απέριτο και μυστικοπαθές, όπως καλλιεργήθηκε στα αναλόγια του πάνσεπτου Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, που χρησίμευσε ως διδασκαλείο του γνήσιου και ανόθευτου ψαλτικού ύφους. Αυτή η ψαλτική παράδοση διατηρήθηκε αναλλοίωτη με την ακοή δια μέσου των αιώνων μετά την άλωση της Πόλης από το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο, όπως κράτησε την ιερά παρακαταθήκη των ιερών δογμάτων, έτσι και διατήρησε στην υμνωδία ανόθευτη την τάξη, την ευρυθμία, την απλότητα, την λιτότητα, την κατάνυξη, την ιερότητα, που κυριολεκτικά μεταρσιώνουν τον πιστό.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως κ. Σταμάτιος Κίσσας χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι υπήρξε πόθος διακαής των μελών του Συλλόγου να προσκυνήσουν τα αγιοτόκα χώματα της Κρήτης, και η πανήγυρη της Αγίας Φωτεινής στάθηκε η αφορμή για α έλθουν στην Ιεράπετρα. Αφού τόνισε τον σταυρωμένο και ταυτόχρονα αναστάσημο χαρακτήρα και την οικουμενική αποστολή του Πατριαρχείου Κων/πόλεως, ανάφερθηκε επιγραμματικά στην ιστορία του Συλλόγου, που αποτελεί την συνέχεια των μεγάλων Πατριαχικών Ιεροψαλτών Κων/νου Βυζάντιου, Γ. Ραιδεστινού Β΄, Γεώργιου Βιολάκη, Ιάκωβου Ναυπλιώτη, Κων/νου Πρίγγου και Θρ. Στανίτσα, και έχει δώσει σημαντικές συναυλίες στην Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο και το Παρίσι.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Σεβ. Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Μακάριος Γρινιεζάκης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Χανίων Αρχιμ. Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης, ο πρώην Σχολάρχης και Αν. καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης Πρωτ. Γεώργιος Μαρνέλλος, Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως, ο Δήμαρχος κ. Εμμ. Μαστοράκης, οι Ανιδήμαρχοι κ. Ν. Σπυριδάκης και Ι. Ροβυθάκης, ο τ. Δήμαρχος κ. Ν. Χριστοφακάκης, ο Νομ. Σύμβουλος κ. Γ. Πλεξουσάκης, ο πολιτευτής κ. Ι. Πευκιανάκης, ο Δ/κτής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Ν. απαβασιλείου, Ιεροψάλτες από την ευρύτερη περιοχή και άλλο φιλόμουσο κοινό.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos