Σταύρος ΑρναουτάκηςΚάθε αναπτυξιακό έργο εντός ή κοντά σε προστατευόμενες περιοχές πρέπει να αξιολογεί πιθανές αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον, απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του Σταύρου Αρναουτάκη για το λιμάνι Τυμπακίου. Σε ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης είχε θέσει το ζήτημα της κατασκευής το λιμανιού στο Τυμπάκι Κρήτης.
 
Συγκεκριμένα ζήτησε να πληροφορηθεί αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για το σχεδιαζόμενο έργο καθώς και για το αν έχουν υποβληθεί σε αυτήν μελέτες για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του έργου στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Κρήτης, καθώς και μελέτες για τις δυνατότητες που υπάρχουν για παράλληλες χρήσεις του λιμένα προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και της αειφόρου ανάπτυξης ολόκληρης της Κρήτης.
 
Στην απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορεί τον κ. Αρναουτάκη ότι έως σήμερα δεν έχει ενημερωθεί επίσημα από τις ελληνικές αρχές σχετικά με τα σχέδια για την κατασκευή διαμετακομιστικού λιμανιού στο Τυμπάκι Κρήτης ούτε προβλέπεται η συγχρηματοδτηση του έργου στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μέσου του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.
 
Δεν παραλείπει επίσης να τονίσει ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι απαραίτητες και υποχρεωτικές, δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή τς Μεσσαράς βρίσκονται περιοχές * που έχουν χαρακτηριστεί, βάσει των προδιαγραφών των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 79/409/ΕΚ “περί διατηρήσεως των αγρίων πτηνών” και 92/43/ΕΟΚ “για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων”, ως Περιοχές Ειδικής Προστασίας και Τοποθεσίες Κοινοτικής Σημασίας.
 
Η Κοινοτική Νομοθεσία είναι σαφής για αναπτυξιακά έργα που γίνονται κοντά ή εντός των τοποθεσιών αυτών: σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 6 της οδηγίας για τους βιοτόπους και στα άρθρα 3 και 4 της οδηγίας για τα άγρια πτηνά, κάε έργο πρέπει να εξετάζεται διεξοδικά και να αξιολογείται για πιθανές αρνητικές επιδράσεις στις τοποθεσίες αυτές.
 
Επίσης, συμπληρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μελλοντικά αν ζητηθεί η συγχρηματοδότηση του έργου από τα Διαρθρωτικά αμεία, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί Στρατηγική Περιβαλλοντική Αξιολόγηση καθώς και να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλήρης φάκελος αίτησης.
 
Ο φάκελος αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνει περιβαλλοντική μελέτη καθώς και δημοσιονομική και κοινωνικοοικονομική ανάλυση κόστους-ωφέλειας σύμφωνα με τα άρθρα 39-41 σχετικά με τα μεγάλα έργα του Γενικού Κανονισμού των Διαρθρωτικών Ταμείων (ΕΚ) 1083/2006.
 
Τέτοιου είδους έργα την νέα προγραμματική περίοδο θα πρέπει να γγυώνται εξαρχής όχι μόνο ότι θα λειτουργούν προς όφελος της ευρύτερης περιοχής που βρίσκονται αλλά και ότι θα ακολουθούν τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
 
* «Εκβολή Γεροπόταμου Μεσσαράς» αποτελεί Περιοχή Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) σύμφωνα με την οδηγία για τα άγρια πτηνά, η τοποθεσία «Δυτικά Αστερούσια» (GR4310007) που έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας, με επιφάνεια 3.403 εκταρίων και η τοποθεσία «Δυτικά Αστερούσια (από Αγιοφάραγγο ως Κόκκινο Πύργο)» (GR 4310004), με επιφάνεια 2.922,24 (ha), η οποία έχει οριστεί ως τοποθεσία κοινοτικής σημασίας (ΤΚΣ) σύμφωνα με την οδηγία για τους βιοτόπους.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos