Χειροτεχνικό Κέντρο Tα αποτελέσματα της δράσης ΗΕΙ-ΝΕΤ «Καινοτόμες μέθοδοι στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων» που υλοποιεί το Χειροτεχνικό Κέντρο Λασιθίου, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που ραγματοποιήθηκε στις 21/12 στο Επιμελητήριο Λασιθίου, στα πλαίσια του προγράμματος CRINNO «Καινοτομία στην Περιφέρεια Κρήτης».
Την αξία και η σημασία της τεχνογνωσίας που έχει πλέον αποκτηθεί από το Χειροτεχνικό Κέντρο Λασιθίου και την οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει κάθε ιδιώτης ή δημόσιος φορέας που θα θελήσει να επενδύσει, συνδυάζοντας την ψηφιακή τεχνολογία και την πλούσια λαϊκή παράδοση της Κρήτης, τόνισαν στις ομιλίες τους ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Αντώνης Στρατάκης, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Ιωάννης Λουκαράκης αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Νίκος Τζανόπουλος.
 
Σύμφωνα με τους ομιλητές το Χειροτεχνικό Κέντρο Λασιθίου έχει αποκτήσει μεγάλης αξίας τεχνικό εξοπλισμό που μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά για δραστηριότητες που μπορούν να κεφαλοποιηθούν και να στηρίξουν την τοπική οικονομία, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της μικρο – μεσαίας, τοπικής επιχειρηματικότητας.
 
Ειδικότερα ο κ. Λουκαράκης ανέφερε ότι η επόμενη δημοτική αρχή, όποια κι αν είναι, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία του Χειροτεχνικού Κέντρου και να αναπτύξει δραστηριότητες μέσα από τις δημοτικές ειχειρήσεις που θα προσδώσουν από την μια τη δυνατότητα οικονομικής ανταποδοτικότητας στη λειτουργία τους και από την άλλη την αναβάθμιση και ενίσχυση αρκετών στοιχείων του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η περιοχή.
 
Την ανάκη να γνωρίσουν οι Κρητικοί, και ειδικά αυτοί που ασχολούνται με τις παραδοσιακές τέχνες, τα αποτελέσματα των επιμέρους δράσεων HEI-NET ώστε με τη νέα τεχνολογία και τεχνική να εμπλουτίσουν, εκσυγχρονίσουν ή και επεκτείνουν την επιχειρηματικότητά τους ε πιο ποιοτική και παράλληλα περισσότερο ανταγωνιστική βάση.
 
Η συντονίστρια της δράσης ΗΕΙ-ΝΕΤ χημικός μηχανικός κα Μαρία Μαρκάκη έκανε συνοπτική παρουσίαση της δράσης, επικεντρώνοντας στη σχέση παρόντος και μέλλοντος, που συνιστά ο συνδυασμός της Παράδοσης με την Καινοτομία.
 
Ο καθηγητής της Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χάρης Κατερινόλουλος παρουσίασε μια επιστημονική προσέγγιση στη μελέτη των ιδιοτήτων, φυτών της Κρήτης, για την παραγωγή αιθέριων ελαίων και φυτικών βαφών.
 
Ο συνεργάτης του προγράμματος αιθέριων ελαίων και φυτικών βαφών κ. Ιωαν. Λαγουδάκης επικέντρωσε στα συμπεράσματα από την ανάλυση των στοιχείων προσδιορισμού των επιμέρους συστατικών στοιχείων των αιθέριων ελαίων της φασκομηλιάς και του δίκταμου, καθώς και της παραγωγής σταθερών αποτελεσμάτων για την παραγωγή φυτικών βαφών από την ακονιζά και τη μαντηλίδα της Κρήτης.
 
Η τεχνολόγος – μηχανολόγος και ξυλογλύπτρια κα Ολυμπιάδα Καπούλα ανέλυσε την ψηφιοποίηση τρισδιάστατων αντικειμένων και την αναπαραγωγή τους με εργαλειομηχανές.
 
Ο ηλεκτρονικός τεχνολόγος μηχανικός κ. Παντελής Σωτηριάδης ανέλυσε τη δουλειά που έχει γίνει με την ψηφιοποίηση παλαιών κομματιών από εκκλησιαστικά τέμπλα, ξυλόγλυπτες εικόνες κλπ. καθώς και την εντυπωσιακή τεχνική αναπαραγωγής της κρητικής λύρας με εργαλειομηχανές, βάσει ψηφιακών προτύπων.
 
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Κρήτης κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης αναφέρθηκε στην πιστοποίηση της ποιότητας παραδοσιακών μουσικών οργάνων με τη χρήση συμβολομετρικών τεχνικών λέιζε, επικεντρώνοντας στις λύρες που παρήχθησαν στο Χειροτεχνικό Κέντρο Λασιθίου.
 
Ο οικονομολόγος – ξυλογλύπτης κ. Μανόλης Κυπράκης παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία ανάμεσα στις παραδοσιακές και στις σύγχρονες τεχνικς που χρησιμοποιούνται στην ξυλογλυπτική.
 
Η τεχνολόγος γραφικών τεχνών κα Διονυσία Κοσμάτου ενημέρωσε σχετικά με την μέθοδο ψηφιοποίησης και αναπαραγωγής παραδοσιακών μοτίβων από κρητικά κεντήματα και υφαντά.
 
Η λαογράφος – φιλόλογος κα Μαρία Σημαιάκη – Παγκάλου παρέθεσε συγκριστικά στοιχεία μεταξύ παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών στην Κεντητική και στη Βαφική τέχνη.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos