arpagiΗ καρδιά της Ευρώπης χτυπούσε κρητικά καθ όλη τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του γλυπτού «Η αρπαγή της Ευρώπης» που πραγματοποιήθηκε χθες (25/10), στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο,  παρουσία του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Λουίτζι Κοτσιλόβο, του δημάρχου Αγίου Νικολάου  Γιάννη Λουκαράκη, του ευρωπαίου διαμεσολαβητή κ. Διαμαντούρου, του Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, ευρωβουλευτών, βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων από όλη την Κρήτη.

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε την όλη εδήλωση ως γεγονός υψηλών συμβολισμών. Ο κ. Αβραμόπουλος χαιρέτισε την εκδήλωση, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. «Το έργο αυτό, θα μας φέρνει πίσω στις ρίζες της Ευρώπης και θα δείχνει πως η Κρήτη είναι παρούσα στην καρδιά της Ευρώπης» τόνισε. Συνεχάρη τους γλύπτες για το έργο τους και το δήμο Αγίου Νικολάου για τη χρηματοδότηση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Λουίτζι Κοτσιλόβο: «η σημερινή τελετή μεταφέρει τον κρητικό πολιτισμό εκεί που δημιουργείαι ο ευρωπαϊκός κοινός πολιτισμός, 25 για την ώρα χωρών. Ευχαρίστησε την Κρήτη και συνεχάρη τους γλύπτες και τόνισε ότι με την ομορφιά και τον συμβολισμό θα εμπνέει στο εξής όσους διαβαίνουν το κατώφλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Τσόκας ανέφερε στην ομιλία του«Η αρπαγή της Ευρώπης, έργων των καλλιτεχνών Νίκο & Παντελή Σωτηριάδη είναι ένα δώρο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Δήμο Αγίου Νικολάου αλλά και ολόκληρη την Κρήτη, με στόχο να προβάλλει το νησί μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του. Αποτελεί ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για το ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη του νησιού μας μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος».

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Γιάννης Λουκαράκης τόνισε ότι παραδίδει το γλυπτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως δώρο φιλίας και ευχαριστίας αλλά και υπόμνησης της αφετηρίας της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ο ευρωβουλευτής κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε «το γλυπτό της αρπαγής της Ευρώπης, θα βρίσκεται στο Στρασβούργο για να θυμίζει πως η Κρήτη δεν είναι στην περιφέρεια αλλά στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο ευρωβουλευτής κ. Σταύρος Αρναουτάκης, με αναφορά στο μύθο είπε πως « ο δικός μας πολιτισμός είναι και δικός τους αλλά και το αντίστροφο και θα χτίσουμε το κοινό ευρωπαϊκό αύριο με αυτά τα υλιά».

Από τη μεριά του ο ευρωβουλευτής Γερμανίας κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του αγάλματος.

Στο τέλος της τελετής τραγούδησε ο Μανόλης Κονταρός με το συγκρότημά του.

Η εκδήλωση , που παρουσίασε η δημοιογράφος κ. Ειρήνη Νικολοπούλου,  μεταδιδόταν δορυφορικά από τον ελληνικό δορυφόρο ΗELLAS SAT.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos