Η Κρήτη στο έλεος των ΄επενδυτών΄ - Ενεργειακός σχεδιασμός
Η Κρήτη στο έλεος των ΄επενδυτών΄ – Ενεργειακός σχεδιασμός

Τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε και ακούμε διάφορα φιλόδοξα και μεγαλομανή σχέδια που επιδιώκουν να αναδειχτεί η Κρήτη σε “στρατηγικό κόμβο ενέργειας” και “σε σημαντικό γεωπολιτικό παίκτη της Μεσογείου”. Πέρα από το στοιχείο της φαιδρότητας που έχουν ορισμένες τέτοιες αναλύσεις και εξαγγελίες, υπάρχει η επιθυμία των μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών να “επενδύσουν”, όχι γιατί αγαπούν την Κρήτη αλλά για να κερδοσκοπήσουν ρημάζοντας και λεηλατώντας το νησί.

 Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μετατροπή της Κρήτης σε “γεννήτρια” που θα παράγει πολλαπλάσιο ρεύμα από τις ανάγκες του νησιού. Τα σχεδιαζόμενα “καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης”, αν και όταν γίνουν, θα μεταφέρουν το ρεύμα αυτό στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σχεδιάζουν και νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο στην Κορακιά, όπου προβλέπονται και δεξαμενές φυσικού αερίου. Τα εργοστάσια σε Αθερινόλακκο, Ξυλοκαμάρα και Λινοπεράματα δεν κλείνουν παρά τις θηριώδεις επενδύσεις που θα γίνουν στο όνομα του κλεισίματος τους.

Μόνο από αιολικά πάρκα προβλέπουν παραγωγή  ηλεκτρικού ρεύματος δυο και τρεις φορές πάνω από τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης, αν και ήδη η συμμετοχή τους είναι 24% στην ηλεκτροδότηση του νησιού. Η γαλλική EDF έχει ήδη δεσμεύσει πολλές βουνοκορφές του νησιού. Επιπλέον έχουν κάνει αιτήσεις η ΤΕΡΝΑ και ο Κοπελούζος φιλοδοξώντας να εγκαταστήσουν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες σε όλους σχεδόν τους δήμους.

Συνεχώς γίνονται αιτήσεις για παραγωγή ρεύματος από βιομάζα ενώ έχουν ήδη πάρει έγκριση και ηλιοθερμικοί σταθμοί στην Ανατολική Κρήτη.

Τα φωτοβολταϊκά καταλαμβάνουν ήδη σημαντικό κομμάτι αγροτικής γης.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα αμφιλεγόμενα πετρέλαια στη νότια Κρήτη, τα 9 οικόπεδα και τα σχέδια για πλατφόρμες άντλησης απέναντι από τις ακτές και πρόβλεψη για υποδομές υποστήριξης στο Τυμπάκι.

Αν επίσης συνυπολογίσουμε τον αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ που θα διέρχεται από την Κρήτη και θα συνεχίζει στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τον οποίο θα συνδεθούν και τα εγχώρια κοιτάσματα αν και όταν αξιοποιηθούν.

Εύκολα καταλαβαίνουμε, ότι και μέρος από αυτά να γίνουν, θα υπάρξει μεγάλη αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Κρήτης και σημαντικά πλήγματα στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα.

Εμείς τοποθετούμαστε με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού με φθηνό και επαρκές ρεύμα και όχι με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Τοποθετούμαστε με κριτήριο τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας και όχι τα στενά, ιδιοτελή συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας μεγάλων κεφαλαιοκρατών.

Επιδιώκουμε να θέσουμε δημόσια τις σκέψεις μας και τους προβληματισμούς μας στον κρητικό λαό, διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Κρήτη, ξεκινώντας από το Ηράκλειο, την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου , αίθουσα ΤΕΕ/ΤΑΚ (πίσω σπό το Ιστορικό μουσείο) Πρεβελάκη & Γρεβενών

Τίτλος της συζήτησης: “Η Κρήτη στο έλεος των ΄επενδυτών΄ – Ενεργειακός σχεδιασμός”

Ομιλητές :

Φλώρα Παπαδέδε , οικονομολόγος , μέλος ΔΣ της ΓΕΝΟΠ
Βάνα Σφακιανάκη , αρχιτέκτων , μέλος του δικτύου αγ.κατά των ΒΑΠΕ
Μπάμπης Λουκάκης, Χημικός μηχανικός
Τόνια Αντωνίου , Ηλεκτρολόγος μηχανικός

Συντονιστής : Γιάννης Κυριακάκης , περιφερειακός σύμβουλος  Ανυπόταχτης Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos