Η παρέα επί το χορευτικόν έργονΜια πρωτόγνωρη εμπειρία για τα δεδομένα της έζησε η Κρουστιανή Παρέα, συμμετέχοντας στο 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού, με θέμα: «Η διατήρηση της πολυμορφίας, που έλαβε ώρα στο Αργος από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος, όπως μας είπε ο Γιώργος Λαγκαδινός, χορολόγοι, μουσικολόγοι, ερευνητές αλλά και χορευτικά συγκροτήματα από όλο τον κόσμο.

Η Κρουστιανή παρέα, έδειξε στους συνέδρους, τον πηδηχτό και τον πρινιανό. Η ανακοίνωση του Γιώργη Λαγκαδινού είχε να κάνει με την χορευτική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Η παρέα έστησε περίπτερο στην είσοδο της αίθουσας, μέσω του οποίου προέβαλλε την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου, αλλά και του Κροστα, όπου τα παραδοσιακά εδέσματα και η ρακή, προκάλεσε αδιαχώρητο, αλλά και ατέλειωτες συζητήσεις, μεταξύ ρακής και τσίπουρου.
Οι σύνεδροι επίσης, απόλαυσαν την ποιητική ικανότητα του Λυρογιάννη, που μηχανεύτηκε μαντινάδες ακόμα και για το ‘Αργος.
Το περίπτεροΗ Κρουστιανή παρέα, άφησε πίσω της πολλές καλές εντυπώσεις, παρά την ελλιπή υποστήριξη, σε αντίθεση με άλλους δήμους από άλλα σημεία της χώρας που είχαν τα πάντα.
Μετά το Αργος, η παρέα πέρασε από τις Σπέτσες, καλεσμένη του Λαογραφικού Εργαστηρίου Σπετσών, του οποίου μέλος είναι η δική ας Άννα Αρακαδάκη. Εκεί τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά, πιο παρεΐστικα, έγινε «ανταλλαγή» χωρών, το δε γλέντι κράτησε μέχρι πρωίας.
Η Κρουστιανή Παρέα, πέρασε καλά, ευχαριστήθηκε, όπως ευχαριστήθηκαν και όσοι την είδαν να χορεύει, χορούς, δικούς μας, Κρητικούς, πέρα από τν Πεντοζάλη και τον Μαλεβιζιώτη. Χορούς, που όμως μας είπε ο Γιώργης ο Λαγκαδινός, δεν είναι πεθαμένοι, είναι ετοιμοθάνατοι, εξαρτάται δε από μας, η επιβίωση τους.

Φωτογραφίες.

Στις ΣπέτσεςΣτο θέατρο Επιδαύρου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos