ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός με τον Δήμαρχο Γερίου κ. Αργύρη Αργυρού και Υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου κ. Ιώνα Νικολάου, τον Επιτελάρχη Γ΄ ΕΕΦ, Υποστράτηγο κ. Δημόκριτο Ζερβάκη, τον απεσταλμένο της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Δημήτρη Σελήνη
ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός με τον Δήμαρχο Γερίου κ. Αργύρη Αργυρού και Υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου κ. Ιώνα Νικολάου, τον Επιτελάρχη Γ΄ ΕΕΦ, Υποστράτηγο κ. Δημόκριτο Ζερβάκη, τον απεσταλμένο της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Δημήτρη Σελήνη

Στην Κύπρο βρίσκεται από το Σάββατο 9 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Εθελοντισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, προσκεκλημένοι του Δημάρχου Γερίου κ. Αργύρη Αργυρού, στα πλαίσια της μεταφοράς των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μηνά από τον Μητροπολιτικό Ναό του Ηρακλείου, στον ομώνυμο ναό του Δήμου Γερίου κοντά στη Λευκωσία.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από 300 χρόνια που τα Ιερά Λείψανα του Πολιούχου Αγίου του Μεγάλου Κάστρου βγήκαν από το νησί. Η απόφαση της Εκκλησίας της Κρήτης και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου Β, να πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο και ολιγοήμερη παραχώρηση των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μηνά ώστε να τεθούν σε λαϊκό προσκύνημα στον ομώνυμο Ιερό Ναό που βρίσκεται στο Δήμο  Γερίου, αποτελούν μία ιδιαίτερα συμβολική κίνηση που ενισχύει ακόμα περισσότερο τους ισχυρούς δεσμούς των δύο Εκκλησιών αλλά και των δύο νησιών γενικότερα.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναχώρησε από το Ηράκλειο το πρωί του Σαββάτου και θα επιστρέψει το μεσημέρι της Δευτέρας, παρέστη  δε στην επίσημη υποδοχή των Ιερών Λειψάνων καθώς και στις εκκλησιαστικές τελετές που ακολούθησαν μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου κ. Ιώνα Νικολάου, τον Επιτελάρχη Γ΄ ΕΕΦ, Υποστράτηγο  κ. Δημόκριτο Ζερβάκη, τον απεσταλμένο της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Δημήτρη Σελήνη. Σε δηλώσεις του κατά την επίσημη υποδοχή των Ιερών Λειψάνων στο ναό του Αγίου Μηνά Γερίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός μεταξύ άλλων, επεσήμανε : «Η Κύπρος και η Κρήτη, μέσα από τις ιστορικές περιπέτειες αιώνων, κατόρθωσαν να διασώσουν την ελληνική τους ταυτότητα. Την ορθόδοξη πίστη. Την μακρά παράδοση. Τον λαϊκό τους πολιτισμό. Να προχωρήσουν στον σύγχρονο κόσμο αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες των πολιτών τους.

Την πορεία αυτή των Κυπρίων διαταράσσει η ανεπούλωτη πληγή της τραγωδίας του 1974, με την συνεχιζόμενη Τουρκική Κατοχή μεγάλου τμήματος του νησιού, πράξη που αναμφίβολα αποτελεί τη μελανότερη σελίδα της πρόσφατης Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Ευχή και παντοτινή επιθυμία μας είναι τερματιστεί ο χωρισμός των εδαφών του νησιού, να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η νομιμότητα στην Κύπρο και να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.»

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos