ο βουλευτής Λασιθίου του Συ.Ριζ.Α., Κωστής Δερμιτζάκης
ο βουλευτής Λασιθίου του Συ.Ριζ.Α., Κωστής Δερμιτζάκης

Κυβέρνηση σε πανικό

Κυβέρνηση σε πανικό. Αυτός θα μπορούσε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να είναι ο τίτλος σε όλα όσα διαδραματίζονται στη συγκυβέρνηση τον τελευταίο καιρό.

Υπήρξε μια αλληλουχία αποτυχημένων προσπαθειών που ξεκίνησε από το Παρίσι, την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τη συνάντηση με την κα Μέρκελ για να δείξουν ότι κάτι αλλάζει. Ότι Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων. Έρχονται φοροελαφρύνσεις και άλλα συναφή. Όλα αποδείχτηκαν πομφόλυγες. Η εικόνα της βαρβαρότητας της πολιτική τους δεν αλλάζει ούτε με λίφτινγκ, ούτε με μπογιάδες και μακιγιάζ. Ο ρόλος του καλού και του υπάκουου μαθητή που επέλεξαν βυθίζει τη χώρα περισσότερο στην απόγνωση.

Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές και οι αντιδράσεις στην Ευρώπη είναι εντονότερες από ποτέ απέναντι στην πολιτική της λιτότητας, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, την ώρα που και η Γαλλία λόγω της τεράστιας κοινωνικής πίεσης αναπροσαρμόζει την τακτική της, η κυβέρνηση της χώρας μας είναι απούσα. Μέτρον άριστον ψελλίζουν, ψηφίζουν παρών στην πρόταση της Αργεντινής στον ΟΗΕ, λες και δε μας αφορούσε το θέμα. Είναι όμως παρούσα, πρώτη και καλύτερη, στην Ουκρανία, να κατακεραυνώσει τη Ρωσία. Μια στάση που μας έβαλε στο εμπάργκο της Ρωσίας και οδήγησε σε απώλεια σημαντικών αγορών για τα αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό, αγορών που είχαν κερδηθεί με μόχθο, ρίσκο και μεράκι πολλών ανθρώπων.

Τίποτα από όλες αυτές τις κινήσεις δε λειτούργησε θετικά για την κυβέρνησή σας, σας γύρισαν όλα μπούμερανγκ. Τότε άρχισε το γαϊτανάκι των απαράδεκτων δηλώσεων, βασισμένο πάνω στο ίδιο σενάριο των εκλογών του 2012, φόβος – τρομοκράτηση των πολιτών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι οι τράπεζες θα μείνουν χωρίς λεφτά αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τον ακολουθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Γεωργιάδης «θα αποσύρω τα χρήματά μου, θα φύγω από την Ελλάδα.» Ο απόλυτος πανικός συμπληρώνεται. Η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τον εαυτό της. Πιστεύουν ότι θα κερδίσουν χρόνο, ότι θα προλάβουν να υλοποιήσουν ότι δεσμεύσεις έχουν αναλάβει προς τους δανειστές.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χθες στις ομιλίες τους ένα σωρό ανακρίβειες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η αλήθεια είναι ότι παραδώσατε το φάρμακο, παραγωγή – διακίνηση-λιανεμπόριο, στις μεγάλες πολυεθνικές εξοντώνοντας την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και το μικρομεσαίο φαρμακείο. Η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε γιατί την μετακυλήσατε στις πλάτες των ασφαλισμένων, αυξάνοντας τη συμμετοχή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακα τους. Οι χρόνιοι ασθενείς, καρκινοπαθείς, διαβητικοί, με νοσήματα ψυχικής υγείας, με ΧΑΠ πληρώνουν πλέον μεγάλη συμμετοχή. Η αρνητική λίστα φαρμάκων, αυτών που δεν συνταγογραφούνται διευρύνεται συνεχώς και οι ασθενείς πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους, εάν βέβαια βρουν μέσα χρήματα, γιατί έχετε φροντίσει με την παράνομη φοροκαταιγίδα που στείλατε να τους τα αρπάξετε όλα.

Η αλήθεια ακόμα είναι ότι έχετε οδηγήσει σε διάλυση το ΕΣΥ, σε υποστελέχωση και απαξίωση τα δημόσια νοσοκομεία. Μετατρέπετε την υγεία σε εμπόρευμα και την παραδίδετε στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Με το νομοσχέδιο για την υγεία που φέρατε στο τρίτο θερινό τμήμα και τη δημιουργία της ΕΣΑΝ ΑΕ καταργείται ουσιαστικά ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως τα μικρά περιφερειακά οδηγούνται σε άμεσο κλείσιμο μην αντέχοντας στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Απέναντι σε αυτή την τραγική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ με καθαρό, πειστικό, ρεαλιστικό, πολιτικό λόγο, με την καταλυτική εμφάνιση τού προέδρου μας στη Θεσσαλονίκη, με συγκροτημένες και κοστολογημένες προτάσεις για όσους πληγώθηκαν βάρβαρα και βάναυσα από τις πολιτικές της κυβέρνησης, δίνει το στίγμα για μια άλλη πορεία για μια άλλη πολιτική, πού είναι και εφικτή και ρεαλιστική. Προτάσεις που τονώνουν το φρόνημα του λαού μας, κρατούν ζωντανή την ελπίδα, την αισιοδοξία, ζεσταίνουν τις καρδιές των ανθρώπων, δίνουν προοπτική.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρός μας είναι στοιχειώδες καθήκον μιας αριστερής κυβέρνησης να δείξει τη στοργή της, να ανακουφίσει με άμεσα μέτρα αυτούς τους συμπολίτες, αυτά τα κοινωνικά στρώματα που λεηλατήσατε, που τους σπρώξατε στο περιθώριο, που τους βυθίσατε στην ανθρωπιστική κρίση, στους άστεγους, στους άνεργους, σε όσους είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δίχως φάρμακα, χωρίς και αυτό το φαγητό τους το καθημερινό. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση σε όλους τους χιλιολαβωμένους συμπολίτες μας. Και θα το κάνουμε! Γιατί η αριστερά νοιάζεται για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Εσείς νοιάζεστε για τις αγορές και τους τραπεζίτες. Δεν είναι υποσχεσιολογία και θα κάνουμε πράξη να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων , που κατακτήθηκαν με θυσίες και αγώνες και εσείς τα ποδοπατήσατε για να κάνετε, τάχατες, ανταγωνιστική την οικονομία.

Έτσι επαναφέρουμε το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, της μετενέργιας, της διαιτησίας, των συλλογικών συμβάσεων. Καταργούμε τις ρυθμίσεις για τις μαζικές απολύσεις και την ενοικίαση εργαζομένων.

Θα υποβάλλουμε πρόγραμμα για 300.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και στον τομέα της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας. Δε μπορεί να περιμένουν οι άνεργοι την ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε και δεν έρχεται σε μια κατεστραμμένη οικονομία. Γιατί το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου που εσείς ονομάσατε ανάπτυξη, δε φέρνει ούτε επενδύσεις ούτε νέες θέσεις εργασίας.   Η τόνωση της αγοράς αντίθετα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, νέες θέσεις. Εάν συνεχιστεί η πολιτική σας σε λίγο στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν πλέον νέοι άνθρωποι, θα έχουν όλοι μεταναστεύσει. Είναι χρέος μια αριστερής κυβέρνησης και θα γίνει πράξη για να αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας, να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις, οι κατασχέσεις λογαριασμών μισθών και πρώτης κατοικίας, να υπάρξει δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα. Να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για οφειλές στο Δημόσιο και η προκαταβολή 50% ως προϋπόθεση προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Η εκκαθάριση των οφειλών προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση τους σε 84 ή και περισσότερες δόσεις με μετριοπαθείς υπολογισμούς με είσπραξη ετησίως 5-15% των συνολικών οφειλών θα επιφέρει όφελος 3 δις ευρώ. Παράλληλα θα υπάρξει επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και δημιουργία περισσότερων φορολογικών κλιμακίων για προοδευτική και δίκαιη φορολόγηση.

Νέα σεισάχθεια για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας ειδικού σκοπού για στήριξη των μικρομεσαίων, των αγροτών που τώρα αντιμετωπίζουν ένα εχθρικότατο τραπεζικό σύστημα. Το κόστος των άμεσων αυτών μέτρων με μετριοπαθείς υπολογισμούς υπερκαλύπτεται από τα έσοδα που θα υπάρξουν από τα μέτρα για τις ρυθμίσεις και τις εκκαθαρίσεις, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου που η κυβέρνησή σας δεν τόλμησε να αγγίξει γιατί δεν είχε ούτε την πολιτική βούληση, ούτε την αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με τα διαπλεκόμενα και τα μεγάλα συμφέροντα, από την ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι αριθμοί ομιλούν, οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Μπορεί να αλλάξει το γκρίζο τοπίο στην πατρίδα μας, η κατήφεια και η απελπισία που έφεραν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του δεν εξαγγέλλουν ουτοπίες, άπιαστα όνειρα. Δεν είπαμε αυτά που θέλουμε να γίνουν, αλλά αυτά που σήμερα μπορούμε να κάνουμε. Δεν πουλάμε ψεύτικες ελπίδες. Όμως αποδεικνύουμε με ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις ότι μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα και το λαό από την παγίδα που τον έχετε οδηγήσει γιατί υπηρετούμε ιδανικά και αξίες, υπηρετούμε τον άνθρωπο και όχι τις αγορές, γιατί νομοθετούμε για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και τα διαπλεκόμενα.

Κωστής Δερμιτζάκης

Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos