η σχολική εφημερίδα του γυμνασίου Τουρλωτής
η σχολική εφημερίδα του γυμνασίου Τουρλωτής

Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από εσάς βλέποντας την παραπάνω κεφαλίδα, ασφαλώς την αναγνωρίζετε.  Πρόκειται για την σχολική εφημερίδα του Γυμνασίου Τουρλωτής.  Φέτος η εφημερίδα γιορτάζει τα 12 χρόνια της.

Δώδεκα χρόνια δουλειάς με κάθε νέα γενιά που εισάγεται στην πρώτη Γυμνασίου.  Νέες εμπειρίες και συγκινήσεις για τους νεοφώτιστους.

Η καθηγήτρια τους φιλόλογος και  εμπνεύστρια Μαρία Μετζογιαννάκη δουλεύει με πολύ αγάπη και πάθος μαζί με τους μαθητές για να εκδώσουν κάθε δίμηνο την καταπληκτική εφημερίδα τους.

Η συλλογική δουλειά που συντελείται στο σχολείο βάζει τις βάσεις και ευαισθητοποιεί τα παιδιά ώστε να ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει γύρω τους και τα εντάσσει με άποψη και κρίση στην κοινωνία.

Σήμερα που όλοι οι γονείς παραπονούνται ότι τα παιδιά τους χαζεύουν και αποχαυνώνονται με τα νέα μέσα τεχνολογίας, οι μαθητές των Βορεινών χωριών της Σητείας, παίρνουν συνεντεύξεις από επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, καθηγητές, κ.α, περιγράφουν βιωματικές εκδρομές τους, κριτική σε θεατρικές παραστάσεις που παρακολούθησαν, αθλητικά νέα της περιοχής και όχι μόνο, νέα και περίεργα από όλη την περιοχή, για την εφημερίδα τους, που πολύ αγαπούν και εργάζονται με αγάπη και ακούραστα για την έκδοση της.

Η εφημερίδα τους μοιράζεται σε όλα τα βορεινά χωριά, αλλά και σε φίλους αναγνώστες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Και δεν είναι μόνο αυτό!

Εδώ και πέντε χρόνια η κ. Μετζογιαννάκη μαζί με άλλους καθηγητές  όπως με την μαθηματικό Δέσποινα Οικονόμου ανέβαζαν και ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις κάθε χρόνο με τους μαθητές ηθοποιούς.  Απασχολούνται δημιουργικά εκτός ωραρίου μαθημάτων με το θέατρο.  Ας θυμηθούμε ότι για τους αρχαίους ΄Ελληνες το θέατρο ήταν το πρώτο μάθημα γνώσης.

΄Εχουν ανεβάσει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, διηγήματα του Παπαδιαμάντη παλαιότερα και τις τελευταίες χρονιές ανέβασαν  « Το μόνο της ζωής μου ταξείδιον» του Βυζηινού, τον «Πίπη από την Λουμπουνία» της ΄Αστριντ Λιντγκρεν, τον «Πατούχα» του Κονδυλάκη,  την περασμένη χρονιά

« Το παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα και φέτος ετοιμάζουν την « Κόρη του ληστή» της Λίντγκρεν.

Προσωπικά δεν βρίσκω λόγια να εξάρω το έργο των μαθητών και της καθηγήτριας και όσων άλλων συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.  Σε μια εποχή που η κρίση έχει τόσο πληγώσει την καθημερινότητα μας και ιδιαίτερα τις αγνές ψυχές αυτών των παιδιών με την μιζέρια και την γκρίνια να τις  συναντάμε παντού, ένα φωτεινό άστρο λάμπει στον ουρανό του Λασιθιού, που τα αποτελέσματα του θα φανούν στο μέλλον και θα φωτίσουν όλη την περιοχή. 

Ας μην ξεχνάμε ότι η περιοχή μας είναι αγροτική και οι κάτοικοι της ασχολούνται πολλές ώρες με την γη, ή είναι επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα να τους απομένει ελάχιστος χρόνος να αφιερώσουν στο θέατρο, το διάβασμα, την μουσική και τις δημιουργικές συνεργασίες.

 « Η παρέα μας» είναι μία κιβωτός γνώσης, βγαλμένη μέσα από την εικόνα των μαθητών και δίνει την ευκαιρία στους γονείς, αλλά και σε όλους τους κατοίκους να μάθουν και να ενημερωθούν μέσα από αυτήν.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφάκας εκτιμά και στηρίζει την προσπάθεια τους με κάθε τρόπο και προτείνει σε όλους  να στηρίξουμε τα παιδιά μας που με την δουλειά τους  βοηθούν την κοινωνία να πάει πολλά σκαλιά παραπάνω.

Δέσποινα Κουρουπάκη

Αντ/δρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σφάκας

το γυμνάσιο Τουρλωτής στο διαδίκτυο: gym-tourl.las.sch.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos