οι επιβάτες απομακρύνονται με ντόπια σκάφη...
οι επιβάτες απομακρύνονται με ντόπια σκάφη…

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης προς τους  Υπουργούς: 1) Περιβάλλοντος & Ενέργειας και 2) Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής  σχετικά με την περιβαλλοντική, οικολογική και βιολογική καταστροφή που συντελείται στον θαλάσσιο χώρο της ευρύτερης περιοχής του ναυαγίου του Sea Diamond, παρότι ο Άρειος Πάγος με απόφασή του (515/2016) έχει αποφανθεί για την άμεση ανέλκυση αυτού.

Τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αλλά και οι ατέρμονες νομικές αντεγκλήσεις δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα την ανέλκυση ενός ναυαγίου, που εδώ και 9 χρόνια συνεχίζει να καταστρέφει τον υποθαλάσσιο πλούτο της Σαντορίνης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ Υπουργούς : 1) Περιβάλλοντος & Ενέργειας  και 2) Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Περιβαλλοντική καταστροφή από την μη ανέλκυση του Sea Diamond»

Αν και έχουν περάσει 9 ολόκληρα χρόνια από το Ναυάγιο του Sea Diamond στον όρμο του Αθηνιού στην Σαντορίνη, 10 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο πρόσκρουσής του, η πολυπόθητη ανέλκυσή του μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρότι σύσσωμη τότε η πολιτεία μαζί με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, διαμήνυαν για την γρήγορη και άμεση ανέλκυσή του.

Η παραμονή του στον βυθό της θάλασσας επί μακρό χρονικό διάστημα, όπως απέδειξε η μελέτη της επιστημονικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενέχει σοβαρούς κινδύνους οικολογικής καταστροφής.

Η ρύπανση του θαλάσσιου χώρου στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου είναι άκρως ανησυχητική, από τη στιγμή που η διαρροή καυσίμων και επικίνδυνων για την υγεία ουσιών, λόγω της διάβρωσης και οξείδωσης του πλοίου, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Η επιτακτική ανάγκη ανέλκυσης του, επισφραγίζεται και από την υπ’ αριθμ.  515/2016 απόφαση του Αρείου Πάγου, δεδομένου ότι το εν λόγω Ανώτατο Δικαστήριο θεώρησε ότι οι μελέτες που χαρακτήριζαν τη ρύπανση περιορισμένη, ήταν αβάσιμες, μη στοιχειοθετημένες και κατά συνέπεια απορριπτέες.

Ένας ακόμη λόγος που καθιστά την ανέλκυση του πλοίου άμεση, είναι η θέση που αυτό αυτή τη στιγμή βρίσκεται, δηλαδή στο χείλος ενός βαράθρου, οπότε και η ενδεχόμενη κατακρύμνησή του σε μεγαλύτερο βάθος, θα δυσκόλευε την ήδη δύσκολη διαδικασία ανέλκυσής του.

Δεδομένου ότι η παραμονή του εν λόγω πλοίου στο βυθό της θάλασσας εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους οικολογικής, περιβαλλοντικής αλλά και  κοινωνικής καταστροφής.

Δεδομένου ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας είναι δεσμευτική για την Πολιτεία και καθιστά άμεση την ανάγκη ανέλκυσης του πλοίου, επικαλούμενη την καταστροφή που αυτό προξενεί στον θαλάσσιο χώρο της ευρύτερης περιοχής.

Δεδομένου ότι πέραν των περιβαλλοντικών λόγων συντρέχουν αντίστοιχα και σοβαροί οικονομικοί λόγοι, για το σύμπλεγμα των τουριστικών νησιών γύρω από το ναυάγιο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να εφαρμόσουν άμεσα την απόφαση 515/2016 του Αρείου Πάγου για την άμεση ανέλκυση του Sea Diamond;
  2. Πώς σκέφτονται να αποκαταστήσουν την οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που το εν λόγω ναυάγιο προξένησε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή;
  3. Πώς σκέφτονται να περιορίσουν τη δαιδαλώδη γραφειοκρατική και νομική οδό, που ακολουθείται μέχρι σήμερα, προκειμένου να επισπευστούν οι εργασίες ανέλκυσης του SEA DIAMOND;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos